Στον χώρο όπου την τελευταία δεκαετία, στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και φοιτητές από διάφορα σημεία του πλανήτη γίνονται κοινωνοί της νέας ελληνικής γλώσσας και μέσω αυτής του πολιτισμού και της κουλτούρας των Ελλήνων, οι στιγμές ήταν ιδιαίτερα συγκινητικές.
Ο επίσκοπος Φαναρίου άφησε το χειρόγραφο που είχε ετοιμάσει για να διαβάσει στους φοιτητές και συγκινημένος από την υποδοχή που έγινε στην αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος, μίλησε για την ανάγκη να έρθουν πιο κοντά Ανατολή και Δύση.
«Τα προγράμματα αυτά είναι άσκηση στην αγάπη» είπε με νόημα ο κ. Αγαθάγγελος για να συμπληρώσει το σκεπτικό του λέγοντας πως «Την πρώτη χιλιετία, ζούσαμε μαζί . Η δεύτερη χιλιετία ήταν η χιλιετία της διαιρέσεως. Σήμερα που διανύουμε ήδη την τρίτη χιλιετία θα πρέπει να δώσουμε στον κόσμο μια απάντηση: Γιατί είμαστε διηρημένοι; Αν αποτύχουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει να ξαναρωτήσουμε με πολύ θάρρος και εντιμότητα τον εαυτό μας, τι είναι Εκκλησία».
Ο κ. Αγαθάγγελος, σπουδαστής και ο ίδιος παλαιότερα στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, ανακοίνωσε στους φοιτητές πως μετά την επιτυχία των προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, σχεδιάζεται η δημιουργία νέου τμήματος ανώτερου επιπέδου.
Ο Κοσμήτορας της σχολής προσφωνώντας νωρίτερα την αποστολή της Εκκλησίας της Ελλάδος χαρακτήρισε την συνεργασία ως «ιστορικό βήμα» για να ευχαριστήσει εκ μέρους του πανεπιστημίου την Αποστολική Διακονία για την προσφορά της.
Αντίστοιχης σημασίας ήταν και τα όσα είπε κατά την υποδοχή της ελληνικής αντιπροσωπείας, ο Πρύτανης του πανεπιστημίου που σημείωσε πως «Σκοπός μας είναι να εμβαθύνουμε στη γνώση της χριστιανικής Ανατολής» για να προσθέσει πως «Οι μαθητές μιλούν με θαυμασμό για το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και θέλουμε να εμβαθύνουμε στην ελληνική γλώσσα την κουλτούρα και τον πολιτισμό».
«ΗΡΘΑ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ»
Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και η μητέρα μιας φοιτήτριας από την Ισπανία η οποία δεν κατόρθωσε να παραστεί στην εκδήλωση. «Θεώρησα υποχρέωση μου να έρθω εγώ στη θέση της για να σας ευχαριστήσω» είπε στον επίσκοπο Φαναρίου λίγο μετά το τέλος της εκδήλωσης, τονίζοντας του, το πόσο σημαντικό θεωρεί πως το παιδί της μαθαίνει την ελληνική γλώσσα.
Μάλιστα για να ευχαριστήσει την Εκκλησία της Ελλάδος προσκάλεσε στο σπίτι της στην Ισπανία τον επίσκοπο Φαναρίου, προκειμένου να τον φιλοξενήσει η ίδια ανταποδίδοντας την μόρφωση που παρέχεται στο παιδί της.
Σχεδόν δέκα χρόνια μετά τα πρώτα μαθήματα ελληνικών στην Ρώμη από την Αποστολική Διακονία, και του 200 και πλέον φοιτητές που έχουν περάσει από το συγκεκριμένο αμφιθέατρο τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά.
Ανάμεσα στους αποφοίτους βρίσκονται υψηλόβαθμα στελέχη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που πλέον μπορούν και επικοινωνούν απευθείας με τους Έλληνες ομολόγους τους στην ελληνική γλώσσα.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο πρόεδρος του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, Καρδινάλιος Κοχ, χαρακτήρισε τον στενό του συνεργάτη π. Ανδρέα Παλμιέρι «Έλληνα» εξαιτίας της ελληνικής Παιδείας που έχει δεχθεί ενώ η χθεσινή ακρόαση από τον Πάπα Φραγκίσκο ήταν η πλέον ξεκάθαρη πιστοποίηση του πόσο σοβαρή θεωρεί το Βατικανό την συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της Αποστολικής Διακονίας, στον τομέα της προώθησης της ενότητας και της αλληλοκατανόησης.
ΠΗΓΗ: Dogma.gr