Η Εκκλησία της Κύπρου επιθυμεί οι νέοι να συνειδητοποιούν τον κίνδυνο της ηθικής κατολίσθησης, που συντέλεσε στην περιπέτεια που όλοι σήμερα βιώνουμε και να αγωνίζονται, ώστε να είναι δυνατοί και να νικούν τον πονηρό, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Βʼ.
Μιλώντας κατά την τελετή βράβευσης των μαθητών, που διακρίθηκαν στον Ζʼ Παγκύπριο μαθητικό διαγωνισμό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως «στη μικρή Κύπρο προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια επιβαρυντικά δεδομένα όπως η αχρείαστη επίδειξη πλούτου και υλικής υπεροχής, η διασπάθιση δημόσιου χρήματος, η ασύγγνωστη ανοχή και αδιαφορία από μέρους του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας έναντι της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και του ρουσφετιού».
«Αυτά όλα, και άλλα πολλά, ως γενεσιουργός αιτία οδήγησαν στο ηθικό και οικονομικό αδιέξοδο, που ταλανίζει σήμερα τον τόπο, με όλα τα γνωστά παρεπόμενα. Απʼ αυτήν την κρίση που δημιουργήθηκε η Εκκλησία δεν πρέπει να απουσιάζει. Η στάση να μην εμπλέκεται η Εκκλησία στα σοβαρά προβλήματα οικονομίας δεν εκφράζει την ιστορία και την παράδοσή της. Γιατί η Εκκλησία είναι μια σαρκωμένη πραγματικότητα με κεφαλή το Χριστό, που πάντοτε πορεύεται και αγωνίζεται χάριν του λαού της, του ποιμνίου της», είπε.
Όπως πρόσθεσε «πέραν από τις προσπάθειες που καταβάλλει σε καθημερινό επίπεδο να ανακουφίσει υλικά τους πάσχοντες συνανθρώπους μας και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για απάμβλυνση του οικονομικού αδιεξόδου, οφείλει να διευκρινίσει και να υποδείξει εκ νέου πως η αιτία που προκάλεσε την οικονομική αστάθεια του τόπου είναι και παραμένει, μεταξύ άλλων, η ηθική αδιαφορία των ανθρώπων, ο εγωισμός και η πλεονεξία τους».
«Γιʼ αυτό», συνέχισε, «θα πρέπει να επανευαγγελιστεί τις μεγάλες αξίες που διακήρυξε ο αρχηγός και θεμελιωτής της πίστεως. Να υπομνήσει την ανάγκη της αλληλεγγύης έναντι της ιδιοτέλειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης έναντι της ατομικής κατοχής, της αγάπης έναντι της ψυχρής αδιαφορίας. Να απευθυνθεί στον άνθρωπο ως εικόνα Θεού και να τον καλέσει να εργαστεί το αγαθό, να αποβάλει την πονηρία, να εκριζώσει την πλεονεξία ήτις εστίν ειδωλολατρία».
Είπε ακόμα πως η Εκκλησία «είναι βέβαιη ότι η οικονομική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί και ότι ο λαός μας έχει τις δυνατότητες να ορθοποδήσει και πάλιν», προσθέτοντας ότι «σημάδια αυτής της θετικής πορείας άρχισαν ήδη να διαφαίνονται, δημιουργώντας προσδοκίες για καλύτερες μέρες».
Σε ομιλία του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής είπε πως «η καταναλωτική μανία των τελευταίων ετών, η επιβολή του ευδαιμονισμού και η παγκοσμιοποίηση αποπροσανατόλισαν τη ζωή μας από τις σταθερές αξίες που πρέπει να τη διέπουν και μας απομάκρυναν από τα σημεία αναφοράς που για αιώνες τώρα μας παρείχε ο ορθόδοξη χριστιανική μας παράδοση.
«Αρετές, αρχές και αξίες της ζωής -όπως η αγάπη, το φιλότιμο, η εντιμότητα, η δικαιοσύνη, η πίστη στο Θεό, η προσήλωση στην οικογένεια, η προσφορά στην πατρίδα, ο ζήλος για πνευματική καλλιέργεια και ηθική διάκριση- ατόνησαν μέσα μας και τη θέση τους κατέλαβε η ανάγκη για το ατέλειωτο και ψυχοφθόρο κυνήγι του πλούτου και της κοινωνικής προβολής», σημείωσε.
Ο φετινός μαθητικός διαγωνισμός διεξήχθη υπό τον τίτλο «Αντί να απελπίζεσαι στο σκοτάδι άναψε ένα φως» και αναδεικνύει τη σημασία της σωστής διαπαιδαγώγησης των νέων.