της Μαρίας Αντωνιάδου από την εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», φωτογραφία αρχείου
«Ανιστόρητος», «αγράμματος», «επικίνδυνος», «διώκτης», «σταυρωτής» και «πολιτικάντης» είναι μερικοί μόνο από τους χαρακτηρισμούς που αποδίδουν ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος στον σημερινό υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη. Και είναι ο δεύτερος υπουργός Παιδείας της Μεταπολίτευσης, μετά τον αείμνηστο Αντώνη Τρίτση, που δέχεται τόσο έντονη κριτική και φραστικές επιθέσεις από μητροπολίτες.
Η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και οι θέσεις του για την προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων βρίσκονται κατά καιρούς στο επίκεντρο της δημόσιας κριτικής που ασκούν ιεράρχες στον υπουργό Παιδείας. Ενώ στις μεταξύ τους συζητήσεις εξαπολύουν βολές εναντίον του για τις σχέσεις του με αρχιερείς του Οικουμενικού Πατριαρχείου. «Ηταν νεωκόρος. Ηταν ψάλτης και τώρα μας μάχεται» λένε οι επικριτές του, όμως κανένας δεν μπορεί να τον πει «αλιβάνιστο» ή «αλειτούργητο» αφού εκκλησιάζεται, ανάβει το κερί του, γνωρίζει την υμνογραφία της Εκκλησίας και συχνά «ψελλίζει» τροπάριά της.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να κρατάει χαμηλούς τόνους καθώς, όπως δηλώνουν κληρικοί, δεν επιθυμεί εντάσεις στις σχέσεις με την Εκκλησία. Και αντίστοιχη είναι και η στάση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που οι σχέσεις μεταξύ των εκπροσώπων και της Πολιτείας έφτασαν σε οριακά σημεία.
Σύννεφα στη Σύνοδο
«Πρόκειται για εμπόριο λειψάνων. (…) Θα υποταχθούμε στη λογική ότι θα θεραπεύσουν τα φημολογούμενα λείψανα τους καρκινοπαθείς; Αυτό είναι μια μορφή ειδωλολατρίας» έλεγε πριν από έναν ακριβώς χρόνο ο Νίκος Φίλης αναφερόμενος στην προσκύνηση των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας και έχοντας τότε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θέσεις Φίλη προκάλεσαν αίσθηση στο πανελλήνιο και ήταν η δεύτερη δήλωση, μετά την πολιτική ορκωμοσία των μελών της νέας κυβέρνησης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που έδειχνε ότι ο στενός «κρίκος» στις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους, αν δεν έσπαζε, τουλάχιστον θα χαλάρωνε. Οταν ο Νίκος Φίλης ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν πάνω από την Αγίας Φιλοθέης και τη Μονή Πετράκη. Και ενώ σε άμεσο διοικητικό επίπεδο στο υπουργείο Παιδείας δεν υπήρξαν ανατροπές, αφού ο γενικός γραμματέας από την εποχή της πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου κ. Γιώργος Καλατζής παραμένει ακλόνητος στη θέση του, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ποιες θα είναι οι ενέργειες του νέου αρμόδιου υπουργού.