You are currently viewing Λήμνου Ιερόθεος: «η Λήμνος χρειάζεται βοήθεια,γιατί η Τουρκία παραφυλάει..»

Λήμνου Ιερόθεος: «η Λήμνος χρειάζεται βοήθεια,γιατί η Τουρκία παραφυλάει..»

  • Reading time:2 mins read
🔺Από τη Μαρία Γιαχνάκη/ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιερόθεος ο οποίος μόλις συμπλήρωσε πέντε χρόνια από την ενθρόνισή του στη Λήμνο, εκφράζει την αγάπη του για το ακριτικό νησί ενώ αποκαλύπτει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία. Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή της Τουρκίας η οποία όπως λέει παραφυλάει.

Στην ακριτική Λήμνο των 17.000 κατοίκων, οι 7.000 ζουν στη Μύρινα που βρίσκεται αντίκρυ του Αγίου Όρους και οι 200 στον Άγιο Ευστράτιο το νησί που κινδυνεύει όχι μόνο με ερήμωση όπως τονίζει ο Σεβασμιώτατος αλλά και από την αχόρταγη διάθεση της Τουρκίας η οποία παρουσιάζει το νησί ως δικό της στους χάρτες της. Την ίδια ώρα το δημογραφικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στο νησί και στα σχολεία όλων των βαθμίδων του Αγίου Ευστρατίου φοιτούν μόλις 23 παιδιά.

“Συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την ενθρόνισή μου, στην ακριτική αυτή Μητρόπολη της Λήμνου η οποία απαρτίζεται από τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, μας λέει ο κ.Ιερόθεος.

Η στρατηγική θέση της Λήμνου στο κέντρο του Βορείου Αιγαίου σε απόσταση αναπνοής από το Άγιο Όρος είναι ένα δυνατό σύμβολο της οικουμενικότητας της εκκλησίας μας.
Η δραστηριότητα και η συνείδηση που έχουν οι άνθρωποι εδώ, καθόρισαν και την χριστιανική της και την προχριστιανική της και την μεταχριστιανική της πορεία μέχρι σήμερα.

Εγώ όταν ήρθα στη Λήμνο δεν ήξερα πολλά και διαβάζοντας εξεπλάγην.
Έχει λαμπρή κληρονομιά και η Μητρόπολη αυτή είναι μια από τις αρχαιότερες εκκλησίες στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι της Λήμνου φημίζονται από την αρχαιότητα για την φιλοξενία τους.
Υπάρχουν αναφορές από τον Όμηρο για την Λήμνο και τους Λημνιούς και δεν είναι τυχαίο ότι στη μυθολογία αναφέρεται ότι ο Ήφαιστος δίδαξε στους κατοίκους την μεταλλουργία ως ευχαριστία επειδή τον περιέθαλψαν.

Η Λήμνος δεν έχει μοναστήρια και αυτό με πονά. Έχει μόνο προσκυνήματα.
Οι άνθρωποι όμως εδώ έχουν βαθιά πίστη δεν ξεφεύγουν και έχουν ριζωμένη και ουσιαστική σχεση με την εκκλησία.

Ίσως επειδή δεν ήταν πολύ επισκέψιμη η Λήμνος λόγω γεωγραφικής θέσης, οι άνθρωποι κράτησαν καθαρή την πίστη τους.

Ποιος θα ταξιδέψει καθημερινά όταν το ταξίδι είναι εννιά ώρες με το πλοίο από το Λαύριο;
Κάποτε δεν υπήρχε και λιμάνι και πήγαιναν με βάρκες κοντά στο πλοίο για να επιβιβαστούν.
Έχουν ευτυχώς αεροπορική σύνδεση και είναι το σημαντικότερο και ισχυρότερο όπλο της.

Εγώ συμεριζόμενος τον αγώνα και την αγωνία των κατοίκων των δύο νησιών μας τα οποία είναι απομονωμένα , απηύθυνα ένα γράμμα στους αρμόδιους φορείς.

Δεν θα μπορούσα να μην συμμεριστώ την αγωνία των ανθρώπων οι οποίοι απομονώνονται επειδή η ακτοπλοϊκή αυτή γραμμή δεν είναι κερδοφόρα με αποτέλεσμα να μην υπάρχει συχνή συγκοινωνία.
Διαμαρτυρήθηκα και παρακάλεσα έντονα τους φορείς και το αρμόδιο υπουργείο να γίνει κάτι.
Δεν είναι δυνατόν να ζούμε σε οποιοδήποτε σημείο της πατρίδας μας στο 2024 και οι άνθρωποι να μην μπορούν να μετακινούνται με το δικαίωμα και την αξιοπρέπειά τους, τους είπα.
Μου φαίνεται αδιανόητο  το κράτος πρόνοιας να μην ασχολείται ή να μην επιλύει τέτοια βασικά προβλήματα.
Δεν υπάρχει ούτε πρόσβαση σε νοσοκομεία των ανθρώπων του Αγίου Ευστρατίου γιατί πράγματι με 200 κατοίκους που διαμένουν εκεί δεν υπάρχει συνεχής ακτοπλοϊκή σύνδεση.

Έτσι όμως απομονώνουμε εμείς οι ίδιοι ένα νησί στο κέντρο του Αιγαίου όταν ανοίγοντας τους τελευταίους χάρτες που παρουσίασε η Τουρκία διαπιστώνουμε ότι το έχουν και αυτό μαζί με τη Λήμνο , τη Χίο , τη Μυτιλήνη κλπ, συμπεριλάβει στους δικούς τους χάρτες ως δικά τους νησιά τα Τουρκικά υπουργεία.

Είναι εξωφρενικό  να μαθαίνουν τα παιδιά στα σχολεία της Τουρκίας ότι αυτά τα νησιά είναι δικά τους και τα έχουν πάρει Έλληνες και σε πενήντα χρόνια θα έρθουν να τα διεκδικήσουν.

Είναι φοβερό να μην βρίσκουμε λύσεις για τους κατοίκους των νησιών μας και να τους αναγκάζουμε να απευθύνονται στην Τουρκία για να εξυπηρετηθούν.

Βέβαια η απάντηση είναι ότι έχουμε δίκιο αλλά δεν μπορεί να μπαίνει ένα καράβι να εξυπηρετεί 25 άτομα την ημέρα.

Στην ακριτική μας επαρχία, έμεινε ένας παπάς και ένας δεσπότης κάποτε κάποτε αν τα προλαβαίνει. Υπήρχαν κάποτε πρόεδροι, αστυνομία και τώρα τίποτα. Οι άνθρωποι εδώ όταν βλέπουν τον Επίσκοπό τους νομίζουν ότι ήρθαν οι αρχές και οι εξουσίες του κόσμου.
Αυτά συμβαίνουν στον Άγιο Ευστράτιο αν και στην Λήμνο είναι κάπως καλύτερα.

Προς το παρόν εξυπηρετούμαστε από το στρατό και τον ευγνωμονούμε.
Όμως θα έχουμε δυστυχώς και μείωση στρατοπέδων όπως ακούσαμε κι αν αρχίσουν και αυτά να κλείνουν θα κλείσουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι εδώ είναι άνθρωποι που αγαπούν το Θεό, έχουν ανάγκη την εκκλησία και οι νέοι δεν θέλουν να φύγουν διότι αγαπούν τον τόπο τους και δεν τον αλλάζουν.
Πασχίζουμε με δύναμη όσο μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα και τη δύναμη αυτή που έχω μου την δίνουν οι άνθρωποι με την αγάπη τους.

Είναι σπουδαίο να νιώθεις ότι σε αγαπούν. Ο καλύτερος τόπος του κόσμου είναι αυτός που σε αγαπούν και αγαπάς.  Σε αυτόν τον τόπο το μικρό και τη μικρή μητρόπολη βρήκα κι εγώ τον εαυτό μου. 

IMG_8829

Search this website Type then hit enter to search