You are currently viewing Αποκαλυπτική επιστολή του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Αποστόλου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο -Παρουσιάζεται η παρακμιακή κατάσταση που επικρατεί στην Ι.Αρχιεπισκοπή Αμερικής
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΝΕΑΣ ΙΕΡΣΕΗΣ

Αποκαλυπτική επιστολή του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Αποστόλου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο -Παρουσιάζεται η παρακμιακή κατάσταση που επικρατεί στην Ι.Αρχιεπισκοπή Αμερικής

  • Reading time:1 mins read
🔺«Εθνικός Κήρυκας»/Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Απόστολος έστειλε την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024, επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, παραθέτοντας σοβαρές διοικητικές εκκλησιαστικές παθογένειες από την πρόσφατη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου, η οποία έγινε στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, Νέα Υόρκη.

Ο Μητροπολίτης Απόστολος, στην επιστολή, αντίγραφο της οποίας κοινοποίησε σε όλα τα μέλη της Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής, ανάμεσα στα άλλα αποκάλυψε και τα εξής: «Κατά την συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της 18ης Οκτωβρίου ε.ε. η οποία πραγματοποιήθηκε εις τον Ιερόν Ναόν της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν, ερωτηθείς ο γραμματέας του συμβουλίου γιατί δεν παρουσιάζουν οι υπεύθυνοι κάποια έκθεση πεπραγμένων σχετικά με τα κάτωθι τμήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής: 1) Γραφείο Ελληνικής Παιδείας, 2) Γραφείο Επικοινωνίας, 3) Γραφείο Οικουμενικών διαλόγων, 4) Γραφείο Θρησκευτικής Εκπαιδεύσεως και 5) Γραφείο Νεολαίας, η ακατανόητη απάντηση ήταν ότι δεν έχουν τίποτα να παρουσιάσουν».

Η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Η επιστολή του Μητροπολίτη Αποστόλου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο έχει ως εξής:

«Σεβασμιώτατε,

Διά της παρούσης επιστολής μου επιθυμώ μετά σεβασμού αλλά και ποιμαντικής αγωνίας να θέσω υπ’ όψιν της Υμετέρας Σεβασμιότητος ορισμένα θέματα τα οποία πιστεύω ακραδάντως ότι θα πρέπει να συζητηθούν επειγόντως εις την επομένην Ιεράν Επαρχιακήν Σύνοδον η οποία, ως γνωστόν, τυγχάνει το ανώτατον διοικητικόν όργανον της Εκκλησίας μας, σύμφωνα με το Συνταγμάτιον της Ιεράς ημών Αρχιεπισκοπής. Τα θέματα είναι τα εξής:

1ον) Πληροφορούμεθα την δημιουργία νέων ασφαλιστικών συμβολαίων (policies) τα οποία στρατηγοποιούνται σε συνεργασία με το Γραφείο Σας πλην όμως η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος δεν είναι πλήρως ενημερωμένη διά την εξέλιξη αυτή. Συγκεκριμένα, ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο συζητήθηκε εκτενέστερα εις την τελευταία Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο η οποία συνεκλήθη εις την Βοστώνη τη 13η Σεπτεμβρίου ε.ε. αλλά η προτεινομένη ασφαλιστική συμφωνία δεν έγινε ομοφώνως αποδεκτή υπό του Ιερού Σώματος. Παρ’ όλα ταύτα επεβλήθη η ως άνω συμφωνία δι̉ επιστολής την οποία απέστειλεν ηλεκτρονικώς ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, προς όλους τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής περιφρονώντας εμφανώς την ομόφωνη αντίθεση και την συνακόλουθη δυσφορία του ιερού Σώματος.

2ον) Προς αποφυγή περιττών εξόδων πιστεύω ότι θα ήταν πρέπον να προκαθορίζονται εγκαίρως οι ημερομηνίες συγκλήσεως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου ως και του επομένου Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Αυτό θα εξυπηρετούσε σε μεγάλο βαθμό την κατάρτιση του προγράμματος των Ιερών Μητροπόλεων εις τας οποίας, Χάριτι Θεού, διακονούμε και τοιουτοτρόπως όλοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες θα μπορούν ακωλύτως να συμμετέχουν εις τας συνεδριάσεις της Ιεράς ημών Συνόδου. 3ον) Όλες οι κοινότητες των Ιερών Μητροπόλεων και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής συμμετέχουν γενναίως εις την οικονομική στήριξη και ενίσχυση των καθορισμένων προγραμμάτων και διαγωνισμών της Εκκλησίας μας. Για να μην αιωρούνται σκιές και αναπάντητα ερωτηματικά αλλά και για να υπάρχει η αυτονόητη διαφάνεια οφείλουν οι διευθυντές και οι υπεύθυνοι των εν λόγω προγραμμάτων να παρουσιάζουν το έργο τους και να καταθέτουν τις ανάλογες εκθέσεις όπως άλλωστε συνέβαινε κατά τας συνεδριάσεις των δύο Αρχιεπισκοπικών συμβουλίων της Ιεράς μας Αρχιεπισκοπής. Κατά την συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της 18ης Οκτωβρίου ε.ε. η οποία πραγματοποιήθηκε εις τον Ιερόν Ναόν της Αγίας Τριάδος στο Μανχάταν ερωτηθείς ο γραμματέας του συμβουλίου γιατί δεν παρουσιάζουν οι υπεύθυνοι κάποια έκθεση πεπραγμένων σχετικά με τα κάτωθι τμήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής: 1) Γραφείο ελληνικής παιδείας, 2) Γραφείο επικοινωνίας, 3) Γραφείο Οικουμενικών διαλόγων, 4) Γραφείο θρησκευτικής εκπαιδεύσεως και 5) Γραφείο νεολαίας, η ακατανόητη απάντηση ήταν ότι δεν έχουν τίποτα να παρουσιάσουν.

Ταύτα εν σεβασμώ και εν Χριστώ αγάπη καταθέτω Σεβασμιώτατε προς Υμάς διότι εσωτάτη επιθυμία και διακαής πόθος μου τυγχάνει η κατά Θεόν προκοπή του εκλεκτού ποιμνίου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η ομόνοια και η σύμπνοια ημών των Ποιμένων, η αποφυγή σκανδαλισμού του λαού του Θεού και η δόξα και η τιμή της Μητρός ημών Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου εις τον οποίον οφείλομεν να αντιπροσφέρομεν χαρά και ικανοποίηση διά την πρόοδον και ευστάθειαν της μεγάλης ταύτης επαρχίας του πανιέρου Οικουμενικού Θρόνου.

Επί δε τούτοις διατελώ μετά σεβασμού και της εν Χριστώ αγάπης και τιμής.

Ο Νέας Ιερσέης Απόστολος»