You are currently viewing Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Σάκο του Μέιν γιόρτασε την 115η επέτειό της
Από το επίσημο γεύμα για την 115η επέτειο από της ιδρύσεως της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Saco Maine. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ MARIA KECHRI PHOTOGRAPHY

Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Σάκο του Μέιν γιόρτασε την 115η επέτειό της

  • Reading time:4 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Saco του Maine (Μέιν) γιόρτασε την 115η επέτειο από της ιδρύσεώς της και την 25η επέτειο από την ανοικοδόμηση του νέου της ναού στη σημερινή του τοποθεσία από την αρχική του που ήταν στο Bideford Maine.

Συγκεκριμένα, η κοινότητα του Αγίου Δημητρίου ιδρύθηκε, όπως άλλωστε όλες σχεδόν οι  Ελληνορθόδοξες κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες από πρωτοπόρους Ελληνες μετανάστες. Το 1906. Το έτος 1926 τα μέλη της κοινότητας αγόρασαν το πρώτο τους κτίριο το οποίο μεταποίησαν σε Ορθόδοξο Ναό και το 1936 αγόρασαν το δεύτερο κτίριο τους το οποίο μετέτρεψαν σε ναό και το οποίο σήμερα είναι Σερβικός Ορθόδοξος Ναός.

Το έτος 2000 η κοινότητα έκανε ένα μεγάλο άλμα με την απόφασή της να μετακομίσει στη σημερινή της τοποθεσία στην πόλη Saco του Maine, όπου έχει εξελιχθεί σε μία ευδοκιμούσα κοινότητα κατά τα διαρρεύσαντα 25 χρόνια.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη Συμεών Τέγος μεταφέρει την αγάπη και τον χαιρετισμό της Ελλάδος στην κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στο Saco Maine στη διάρκεια του επίσημου γεύματος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ MARIA KECHRI PHOTOGRAPHYΤην κοινότητα τίμησαν την Κυριακή 20 Οκτωβρίου ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη Συμεών Τέγος. Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στο τέλος της οποίας χειροθέτησε σε Αναγνώστες οκτώ παιδιά της κοινότητας, γεγονός το οποίο σημάδεψε την επέτειο της κοινότητας, καθότι αυτοί οι Αναγνώστες θα συμπράξουν με τα υπόλοιπα έφηβα παιδιά και τους ενήλικες νέους για την προσφορά τους στις διακονίες της κοινότητας συμπεριλαμβανομένης και της ψαλμωδίας των ύμνων.

Της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε επίσημο γεύμα στην αίθουσα κοινωνικών εκδηλώσεων Dunegrass στο Orchard Beach του Maine, στο οποίο παρακάθισαν πάνω από 270 ενορίτες και φίλοι της κοινότητας. Επίσης, το γεύμα τίμησε τον τοπικό σύλλογο Λακώνων, ο οποίος συμπληρώνει 90 χρόνια από την ίδρυσή του και αποτελούν ζωτικής σημασίας μέρος της κοινότητας.

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος είπε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον ιερατικό προϊστάμενο π. Βασίλειο Αραμπατζή, στα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου και στα ένθεα και αφοσιωμένα μέλη της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Saco του Maine για την άρτια διοργάνωση της 115ης επετείου από την ίδρυση της κοινότητας». Συμπλήρωσε πως «πρόκειται για μία από τις αναπτυσσόμενες κοινότητες και ανοίγεται μπροστά της λαμπρό το μέλλον και η προοπτική της με τις πρεσβείες του προστάτη της Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη». Τόνισε πως «χάρηκα ιδιαίτερα με τη συμμετοχή των νέων και την προχείριση σε Αναγνώστες οκτώ παιδιών, τα οποία ανατρέφονται με τα ιερά διδάγματα της αμωμήτου Ορθοδόξου Πίστεώς μας και τα οποία αποτελούν χρηστές ελπίδες για το μέλλον».

Ο ιερός ναός και το κοινοτικό συγκρότημα της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Saco Maine.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥΟ κ. Μεθόδιος είπε ακόμα, πως «επιθυμώ και δημοσίως να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον εξοχότατο γενικό πρόξενο κ. Συμεών Τέγο, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση και η χαρά της επετείου της κοινότητας, κομίζοντας το μήνυμα, την αγάπη και εκτίμηση της Μητρός Ελλάδος».

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Βοστώνη, Συμεών Τέγος, δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «με ιδιαίτερη χαρά, μαζί με τον Μητροπολίτη μας κ. Μεθόδιο, συμμετείχα στην 115η επέτειο της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Σάκο του Maine, η οποία μάλιστα συνδυάστηκε με τη συμπλήρωση 90 ετών από την ίδρυση του συλλόγου των Λακώνων της περιοχής».

Τόνισε πως «πρόκειται για μια πραγματικά εξαιρετική κοινότητα η οποία υπό τον π. Βασίλειο Αραμπατζή ευημερεί, όπως άλλωστε φάνηκε από τη μεγάλη συμμετοχή δεκάδων ομογενών μας τόσο από το Saco όσο και γενικότερα απ’ όλη την Πολιτεία του Maine, σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας».

Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος χειροθετεί σε Αναγνώστες οκτώ παιδιά της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Saco Maine.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣΟ κ. Τέγος υπογράμμισε πως «είναι μεγάλη τιμή να βρίσκεται κανείς ανάμεσα στους ομογενείς μας και των πλέον απομακρυσμένων κοινοτήτων -που δεν πρέπει ποτέ να τις ξεχνάμε- τιμώντας τόσο τις προηγούμενες γενιές που τις δημιούργησαν από το υστέρημά τους, όσο και τις επόμενες που τις συνέχισαν και τις εξέλιξαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον ακούραστο Μητροπολίτη μας κ. Μεθόδιο για τη συνεχή παρουσία του και στήριξη όλων των κοινοτήτων μας».

Οι ενορίτες της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Saco Maine μετά το γεύμα χορεύουν Ελληνικούς χορούς.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ MARIA KECHRI PHOTOGRAPHYΗ πόλη Saco Maine απέχει από τη Βοστώνη περί τα 95 μίλια βορειοανατολικά, είναι παραθαλάσσια πόλη με πολλά φρέσκα ψάρια, αστακούς και θαλασσινά. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στις 20.872 σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2022. Προς τα βόρεια συνορεύει με την πόλη του Portland Maine και προς τα νότια με την πόλη Portsmouth του New Hampshire.

Εχει την Ακαδημία Thornton Academy, ενώ παράγει τα οπλικά συστήματα General Dynamics Armament Systems, που είναι εταιρεία των συστημάτων άμυνας General Dynamics.

Αναμνηστική φωτογραφία από το επίσημο γεύμα της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Saco Maine με τον Μητροπολίτη Μεθόδιο και τον γενικό πρόξενο Συμεών Τέγο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ MARIA KECHRI PHOTOGRAPHY