You are currently viewing Στη Νέα Σάντα στο Κιλκίς, κλήρος και λαός υποδέχθηκαν την  ιστορική Ι.Εικόνα της Παναγίας Σουμελά

Στη Νέα Σάντα στο Κιλκίς, κλήρος και λαός υποδέχθηκαν την ιστορική Ι.Εικόνα της Παναγίας Σουμελά

  • Reading time:1 mins read
Η ιστορική έδρα του Δήμου Κιλκίς, η Νέα Σάντα, “φόρεσε” τα καλά της, ανθοστόλιστη και λαμπροφορούσα και υποδέχθηκε με κάθε τιμή και σεβασμό την Ιερή Εικόνα της Παναγίας Σουμελά, η οποία εξήλθε από τον θρόνο της στο περιώνυμο Ιερό Προσκύνημα του Βερμίου για να ευλογήσει τους Σανταίους στο πλαίσιο της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση του Οικισμού.
Επέτειος που συμπίπτει με τον εορτασμό της εκατονταετηρίδος της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου και δέχεται τις ευλογίες της Κυράς του Πόντου, της Παναγίας Σουμελά που ευλαβούνται ιδιαιτέρως οι Πόντιοι.
Το Ιερό Θεομητορικό Εικόνισμα κόμισε ο Εφημέριος του Ιερού Πανελλήνιου Ιδρύματος Παν. Αρχιμ. π. Χριστόδουλος Μετεντζίδης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο κ. Γεώργιο Τανιμανίδη και τα Μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου “Παναγία Σουμελά”, για να σχηματισθεί πομπή ως τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ν. Σάντας.
Την Εικόνα συνόδεψαν η Φιλαρμονική της Ν. Σάντας, τιμητικό άγημα της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος”, εκπρόσωποι των τοπικών Ποντιακών Συλλόγων ενδεδυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές και Λάβαρα, Ιεροπαίδες, οι εκπρόσωποι των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και ο φιλάγιος του Θεού.
Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν πόντιοι τραγούδησαν υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας προς δόξαν της Παναγίας, πριν εισέλθει η θαυματουργή Εικόνα στον Ιερό Ναό, “Σουμέλα λέν την Παναγιά, Σουμέλα λέν και σένα, Θα προσκυνώ την Παναγιά, Κι έρχουμαι με τ’εσένα…”
Στον Αναστάσιμο Εσπερινό, ευλαβείς πιστοί πλήρωσαν τον Ιερό Ναό και τον αύλειο χώρο του για να μετάσχουν στις ευλογημένες και ιστορικές στιγμές για την Ν. Σάντα και να προσκυνήσουν την Ιερή Εικόνα της Σουμελάς, με την οποία τους συνδέουν στενοί ιστορικοί δεσμοί.
Ο δραστήριος Μητροπολίτης Κιλκισίου κ.Βαρθολομαίος εξέφρασε οφειλετικώς την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονα για την κυριαρχική άδειά του, τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Παν. Αρχιμ. π. Αθηναγόρα Μπίρδα για τη συγκατάθεσή του, τον κομίζοντα του Θεομητορικού Εικονίσματος Παν. Αρχιμ. του Προσκυνήματος π. Χριστόδουλο Μετεντζίδη για τον κόπο του και τον Πρόεδρο του Σωματείου κ. Γεώργιο Τανιμανίδη για την τιμητική παρουσία του.
Επίσης ευχαρίστησε  τον Δήμαρχο Κιλκίς κ. Δημήτριο Κυριακίδη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς κ. Ιωάννη Χατζηαποστόλου και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Ν. Σάντας κ. Χριστόφορο Γαβρά για την μέριμνα των επετειακών εκδηλώσεων που τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου Κιλκίς καθώς και τον Εφημέριο του Ι. Ναού Πρωτ. π. Χρήστο Κασνακίδη για την οργανωτική επιμέλεια της λαμπρής υποδοχής.
Παρέστησαν επίσης προσευχητικά ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Ταξίαρχος της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος” κ. Χαράλαμπος Στραβοπόδης, ο Υποδιοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ν. Κιλκίς κ. Χρήστος Γκαντίδης, Αντιδήμαρχοι και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ.α.
Τα Ιερά Αναλόγια τίμησε ο Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων, Πολιούχων Κιλκίς, με τους συνεργάτες του, οι οποίο απέδωσαν με θαυμάσιο τρόπο τους ύμνους της Ακολουθίας.
Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ακολούθησε εκδήλωση αφιερωμένη στην ιστορία του Οικισμού της Ν. Σάντας και στις 5 το απόγευμα ανεχώρησε  η Θαυματουργή Εικόνα για την ιστορική έδρα της το Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο της Ημαθίας.