You are currently viewing Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος στον «Ε.Κ.» με αφορμή την 25η επέτειο της ενθρόνισής του
Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος ομιλεί στο επίσημο δείπνο που διοργάνωσαν οι κοινότητες προς τιμήν του για την 25η επέτειο της ενθρονίσεως του. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS

Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος στον «Ε.Κ.» με αφορμή την 25η επέτειο της ενθρόνισής του

  • Reading time:3 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος γιόρτασε πριν λίγες μέρες την 25η  επέτειο της ενθρονίσεώς του, με αρχιερατικό συλλείτουργο και επίσημο δείπνο στο οποίο παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος, ο τωρινός Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ Σάββας.

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος παραχώρησε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» και χαμογελώντας είπε ότι το είχε ξεχάσει τελείως. Εν τω μεταξύ, θυμήθηκε ότι την ημέρα της εκλογής του, του τηλεφώνησε ο αείμνηστος Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ Μάξιμος και του είπε συγχαρητήρια γιατί είχε διαβάσει στον «Εθνικό Κήρυκα» ότι εκλέχτηκε Μητροπολίτης Ντιτρόιτ, ενώ ο Νικόλαος δεν το είχε διαβάσει ακόμα.

Ο Μητροπολίτης Νικόλαος είναι ένας λόγιος και πρόσχαρος ιεράρχης με ποιμαντική προσωπικότητα, αγαπητός από τον κλήρο και τον λαό, ενώ οι νέοι τον σέβονται και τον αγαπούν ιδιαίτερα. Το μήνυμά του είναι πως «ως Εκκλησία είμαστε όλοι μια οικογένεια».

Ιδού η συνέντευξη:

«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιότατε, πώς αισθάνεστε με την 25η επέτειο από την ενθρόνισή σας στη Μητρόπολη Ντιτρόιτ;

Ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στο Σικάγο Εμμανουήλ Κουμπαράκη και την πρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Debbie George.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOSΜητροπολίτης Νικόλαος: Η αλήθεια είναι Θεόδωρε, ότι ούτε το είχα καταλάβει, μου το ανέφερε η Χαρίκλεια που εργάζεται στο γραφείο. Δεν το είχα συνειδητοποιήσει, 25 χρόνια ούτε καν τα μετρούσα καθώς ήμουν απορροφημένος από την εργασία, απίστευτο. Δεν γνώριζα λεπτομέρειες για τις εκδηλώσεις που διοργάνωσαν, ναι ήξερα για το δείπνο τις προάλλες, αλλά δεν είχα καταλάβει το μέγεθος που θα γινόταν.

«Ε.Κ.»: Τι θυμάστε πιο πολύ από εκείνη την ημέρα της ενθρονίσεως;

Μητροπολίτης Νικόλαος: Αυτό που θυμάμαι ακόμα είναι ότι ήταν εκεί η μητέρα μου, κι ακόμα από εκείνη την ημέρα έχω τις ευχές της. Έμεναν στο Ντένβερ και ήλθε να με δει, διότι δεν μπορούσε να έλθει ο πατέρας μου λόγω υγείας. Θυμάμαι ακόμα την αγάπη των ιερέων εδώ που με υποδέχτηκαν.

«Ε.Κ.»: Όταν ήσαστε φοιτητής στη Θεολογική Σχολή ελπίζατε πως μια μέρα θα γινόσασταν Μητροπολίτης Ντιτρόιτ;

Μητροπολίτης Νικόλαος: Όχι δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου κάτι τέτοιο. Πήγα πρώτα στο Πανεπιστήμιο Colgate με υποτροφία όπου σπούδασα Γαλλική Φιλολογία, πήγα κι ένα εξάμηνο και στη Γαλλία, και επίσης Κλασσικές Σπουδές Ελληνικά και Λατινικά. Ηθελα από τεσσάρων ετών να γίνω ιερεύς. Ημουν μια μέρα στην Αντιοχειανή Εκκλησία αλλά είχε έλθει ο Έλληνας ιερεύς από το Schenectady και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία κι εκεί άκουσα μία φωνή στο αυτί μου που μου είπε Νικόλα θα γίνεις ιερεύς. Ο επικεφαλής της Εδρας των Κλασσικών Σπουδών ήταν ο Ελληνοαμερικανός Ιωάννης Ρεξίνης (John Rexene) κι όταν έκανε τη διατριβή του στο Harvard δίδασκε Ελληνικά στο Ελληνικό Κολέγιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος και ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ Σάββας συνομιλούν λίγο πριν την έναρξη του επίσημου δείπνου προς τιμήν του Μητροπολίτη Ντιτρόιτ Νικολάου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA DIMITRIOS PANAGOSΜετά το Colgate πήγα στη Θεολογική Σχολή από την οποία αποφοίτησα το 1978, στη συνέχεια πήγα για δύο χρόνια για σπουδές στην Αθήνα, αλλά δεν συμφωνήσαμε στο θέμα για τη διατριβή κι έτσι γύρισα πίσω κι άρχισα να εργάζομαι στο νοσοκομείο St. Anthony’s Hospital ως αντιπρόσωπος των ασθενών (patients advocate) για να εξοικονομήσω μερικά χρήματα για να μπορέσω να συνεχίσω τις σπουδές μου. Εν τω μεταξύ, προσπαθούσα να αποφασίσω αν θα γίνει έγγαμος ή άγαμος ιερεύς. Μια μέρα μου τηλεφώνησε ο Μητροπολίτης Μάξιμος και μου είπε: Νικόλα να έλθεις εδώ στο Πίτσμπουργκ. Έπρεπε να κάνω υπακοή γιατί καθώς ξέρετε ήταν ο πνευματικός μου πατέρας και πήγα. Είχαμε τις εξομολογήσεις, συζητήσεις και τελικά χειροτονήθηκα, βοηθούσα τον Μητροπολίτη Μάξιμο και συνάμα υπηρετούσα στην κοινότητα της Υπαπαντής. Ελαβα ένα γράμμα από την Αρχιεπισκοπή με το οποίο με διόρισαν στην κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Έμεινα εκεί δύο χρόνια. Μου τηλεφώνησε μια μέρα ο Μητροπολίτης Μάξιμος και μου είπε «Νικόλα δεν ξέρεις τι έγινε; Νικόλαε δεν διάβασες την εφημερίδα ‘Εθνικό Κήρυκα;’». Του απάντησα «όχι δεν διάβασα ακόμα» και τότε μου είπε «Νικόλα έγινες Μητροπολίτης Ντιτρόιτ». Όταν ο Μάξιμος ήταν τοποτηρητής στο Ντιτρόιτ είχα έλθει να τον βοηθήσω λίγο, αλλά ομολογουμένως δεν το περίμενα.

«Ε.Κ.»: Πως γνωρισθήκατε με τον Μάξιμο;

Μητροπολίτης Νικόλαος: Είχε έλθει μία Κυριακή στην εκκλησία μας στο Schenectady και του είπα ότι σκέπτομαι να έλθω στη Σχολή, κι αμέσως μου είπε όταν έλθεις να με αναζητήσεις και θα σε βοηθήσω όπως και έγινε. Ηταν πολύ καλός άνθρωπος, είχε χρυσή καρδιά.

Ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος ομιλεί στο επίσημο δείπνο με λόγια φιλόφρονα για τον Μητροπολίτη Ντιτρόιτ Νικόλαο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑGOA/DIMITRIOS PANAGOS«Ε.Κ.»: Θα μας λέγατε τρία γεγονότα που σημάδεψαν την αρχιερατεία σας στο Ντιτρόιτ αυτά τα 25 χρόνια;

Μητροπολίτης Νικόλαος: Η αλήθεια είναι πως όταν πρωτοήλθα τα οικονομικά ήταν χάλια, αλλά έχουν αλλάξει όλα αυτά τώρα. Αυτό που λέγω πάντοτε είναι να είμαστε οικονόμοι στους εαυτούς μας, αλλά γενναιόδωροι στους άλλους. Βοηθούμε τα παιδιά που σπουδάζουν στη Θεολογική Σχολή, επίσης βοηθούμε να ξεχρεώσουν τα δάνεια. Τα τελευταία δέκα με δέκα πέντε χρόνια έχουμε δώσει μεταξύ 400 και 500 χιλιάδες δολάρια. Σήμερα έχουμε 9 παιδιά στη Σχολή από τη Μητρόπολη Ντιτρόιτ.

Έπρεπε να δημιουργηθεί ένα πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης με τους ιερείς, έπρεπε οι ιερείς να γνωρίζουν ότι είμαι μαζί τους, στο πλευρό τους. Κι αυτό έχει επιτευχθεί. Συνεργάζομαι με τους κληρικούς μας, ακούω τα ενδιαφέροντα και τους προβληματισμούς τους, δεν έχουμε προβλήματα.

Εχουμε δημιουργήσει μερικές καινούργιες κοινότητες. Επίσης δίνουμε έμφαση στη φιλανθρωπία, γιατί έτσι πρέπει να είναι, Ορθοδοξία εν τη πράξει.

Χορωδία της Μητρόπολης Ντιτρόιτ συμμετείχε στο επίσημο δείπνο για την 25η επέτειο της ενθρονίσεως του Μητροπολίτη Νικολάου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS