You are currently viewing Ευρυτανία: Ο παπάς και η δασκάλα που έδωσαν ζωή στο χωριό Φουρνά

Ευρυτανία: Ο παπάς και η δασκάλα που έδωσαν ζωή στο χωριό Φουρνά

  • Reading time:2 mins read

Ο ιερέας Κωνσταντίνος Ντούσικος και η δασκάλα Παναγιώτα Διαμαντή, επαναφέρουν το χαμόγελο στο χωριό Φουρνά της Ευρυτανίας και μιλούν στο Newsbomb.gr για την πρωτοβουλία αγάπης και ελπίδας που πήραν

Σε ένα μικρό, χωριό της Ευρυτανίας που ο πληθυσμός μειώνεται χρόνο με το χρόνο, δύο άνθρωποι ενώθηκαν για να αντιστρέψουν την πορεία της ερήμωσης. Ο πατέρας Κωνσταντίνος Ντούσικος, ο ιερέας της Φουρνάς, και η δασκάλα Παναγιώτα Διαμαντή, με την πίστη και την αγάπη τους για τον τόπο τους, έκαναν ένα τολμηρό κάλεσμα σε οικογένειες με παιδιά, προσφέροντάς τους δωρεάν στέγη και μια νέα ζωή.

 

Η ανταπόκριση υπήρξε συγκλονιστική, γεμίζοντας με ελπίδα το χωριό και ανοίγοντας τον δρόμο για μια αναγέννηση που πριν λίγα χρόνια φαινόταν αδύνατη. Σημειώνεται ότι η δράση αυτή έγινε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπενησίου και τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η κίνηση αυτή έγινε γνωστή μέσω μιας αγγελίας στα social media, η οποία έγινε γρήγορα viral, προκαλώντας τεράστιο ενδιαφέρον. Η εικόνα του παραδοσιακού χωριού με τα πέτρινα σπίτια, μαζί με την υπόσχεση δωρεάν στέγης και εργασίας, άγγιξε πολλούς, αναδεικνύοντας την επιθυμία για μια καλύτερη ζωή μακριά από τα αστικά κέντρα.

Ο πατέρας Κωνσταντίνος, που ηγείται αυτής της προσπάθειας, μιλά στο Newsbomb.gr για την αγωνία των κατοίκων και την ανάγκη άμεσης δράσης. «Έκλειναν τα σχολεία μας και η κατάσταση ήταν άθλια, θα αναγκαζόμασταν να φύγουμε κι εμείς από το χωριό», δήλωσε με φανερή αγωνία. Ο ίδιος θυμάται τα λόγια του δεσπότη, πριν από αρκετά χρόνια, ο οποίος είχε προτείνει να προσκαλέσουν πολύτεκνες οικογένειες για να ενισχυθεί ο πληθυσμός του χωριού.

fournas_village02.jpg
Το χωριό Φουρνά απέχει περίπου 40 χλμ. Β.-ΒΑ. από το Καρπενήσι.

Η δασκάλα του χωριού, Παναγιώτα Διαμαντή, τέταρτης γενιάς Καρπενησιώτισσα, είχε καθοριστικό ρόλο σε αυτή την πρωτοβουλία. Με αφορμή τον μόνιμο διορισμό της στην περιοχή, συνεργάστηκε στενά με τον πατέρα Κωνσταντίνο για να οργανώσουν την δράση. «Η ιδέα να δημοσιευτεί η αγγελία στο Facebook ήρθε από μία συζήτηση που είχαμε με τη δασκάλα», εξηγεί ο πατέρας Κωνσταντίνος. «Ξαφνικά αρχίσαμε να δεχόμαστε μηνύματα από οικογένειες», προσθέτει.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει καρπούς. «Μια οικογένεια με έξι παιδιά έρχεται σύντομα και συζητάμε με ακόμη μία οικογένεια που έχει τέσσερα παιδιά», αποκαλύπτει με ενθουσιασμό ο ιερέας. Η λίστα των οικογενειών που ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στην περιοχή μεγαλώνει συνεχώς, με την κοινότητα να προσπαθεί να βρει σπίτια και εργασία για όλους.

Παρά την επιτυχία της πρωτοβουλίας, παραμένουν αρκετές προκλήσεις. Το κύριο εμπόδιο είναι η εξεύρεση διαθέσιμων κατοικιών και σταθερών θέσεων εργασίας για τις νέες οικογένειες. Παρά τις δυσκολίες, η εκκλησία έχει ήδη παραχωρήσει ένα σπίτι στην πρώτη οικογένεια που θα καταβάλει ένα μικρό ενοίκιο. Επίσης, χάρη στη στήριξη χορηγών και της τοπικής κοινότητας, έχουν βρεθεί ευκαιρίες για εργασία.

Πώς η κοινότητα της Φουρνάς προσφέρει νέες ευκαιρίες σε οικογένειες

Η δασκάλα, Παναγιώτα Διαμαντή, εξηγεί στο Newsbomb.gr πως η κατάσταση στα σχολεία είναι κρίσιμη. «Στο δημοτικό έχουμε μόνο δύο παιδάκια, ενώ στο γυμνάσιο και στο λύκειο έχουμε συνολικά 10 μαθητές», αναφέρει χαρακτηριστικά. Η έλλειψη μαθητών θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο των σχολείων, γεγονός που θα σήμαινε το τέλος της εκπαιδευτικής ζωής για το χωριό.

«Επ’ αφορμής του μόνιμου διορισμού μου και την επιστροφή μου στο χωριό μαζί με τον πατέρα Κωνσταντίνο οργανώσαμε την δράση. Είχε μεγάλη ανταπόκριση, υπήρξε μεγάλη υποστήριξη από τον κόσμο, βρέθηκαν και χορηγοί που παραχώρησαν ακόμα και εργασία», ανέφερε η Παναγιώτα Διαμαντή.

Η τοπική κοινότητα ελπίζει ότι με τη στήριξη της Εκκλησίας και των κατοίκων θα μπορέσει να υποδεχθεί ακόμη περισσότερες οικογένειες. Ο πατέρας Κωνσταντίνος και οι κάτοικοι του χωριού αισιοδοξούν ότι η πρωτοβουλία τους θα βοηθήσει όχι μόνο να σωθούν τα σχολεία αλλά και να αναζωογονηθεί ο τόπος, προσελκύοντας νέους κατοίκους και δημιουργώντας συνθήκες ανάπτυξης.

Η προσπάθεια αυτή δεν είναι απλώς μια κίνηση για να σωθούν τα σχολεία του χωριού, αλλά μια πράξη αντίστασης ενάντια στην ερήμωση που απειλεί πολλές περιοχές της Ελλάδας. Οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού βλέπουν με αγωνία τα χωριά τους να αδειάζουν και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν ζωντανές τις κοινότητές τους. Η πρωτοβουλία του χωριού Φουρνά αποτελεί παράδειγμα για όλη την ελληνική επαρχία, δείχνοντας πως με τη συνεργασία και την αλληλεγγύη, ακόμα και οι πιο απομακρυσμένες περιοχές μπορούν να βρουν ξανά τον δρόμο προς την άνθηση των χωριών.