You are currently viewing Ιερέας και Επίσκοπος περιγράφουν στον «Ε.Κ.» το πέρασμα του τυφώνα «Μίλτον»
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στην πόλη Τάμπα της Φλόριδας, πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Ακρωτηριανάκης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΠΤΙΣΤΉ

Ιερέας και Επίσκοπος περιγράφουν στον «Ε.Κ.» το πέρασμα του τυφώνα «Μίλτον»

  • Reading time:3 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Φλόριδα, το πρωί της Πέμπτης 10 Οκτωβρίου, έμοιαζε σαν μία απέραντη λίμνη από το φοβερό και τρομερό πέρασμα του τυφώνα «Μίλτον» που τη σφυροκόπησε επί εννέα ώρες, τη νύχτα της Τετάρτης, όπως την περιέγραψε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρωτοπρεσβύτερος Σταύρος Ακρωτηριανάκης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή Προδρόμου στην Τάμπα της Φλόριδας.

Βρήκαμε τον π. Σταύρο στην οικία του, ο οποίος μας είπε ότι «δόξα τω Θεώ είμαι καλά και η οικογένειά μου. Δεν φύγαμε, μείναμε εδώ στο σπίτι μας. Δεν έχουμε ηλεκτρισμό, δεν πάθαμε μεγάλη ζημιά, εκτός από την άνοδο της στάθμης του νερού».

Αναφορικά με τον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη, ο π. Σταύρος, είπε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα. Η εκκλησία είναι κοντά στο νερό και δεν είναι ασφαλές να πάμε, οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι. Περιμένω να υποχωρήσει το νερό, να αποφανθούν οι Αρχές για την ασφάλεια του δρόμου. Ελπίζω πως αργότερα σήμερα να γνωρίζω για τον ναό».

Πεσμένο δέντρο μπλοκάρει μέρος του δρόμου κοντά στη διασταύρωση των οδών East Jackson Street και North Pierce Street μετά τον τυφώνα Milton την Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024, στην Τάμπα της Φλόριντα (Jefferee Woo/Tampa Bay Times μέσω AP).

Όταν τον ρωτήσαμε αν είναι καλά οι ενορίτες, είπε πως «οι περισσότεροι ενορίτες έφυγαν από τα σπίτια τους γιατί βρίσκονταν στη ζώνη που έπρεπε να εκκενώσουν την περιοχή, αλλά οι περισσότεροι αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα στις οικίες τους, και δεν γνωρίζουν σε τι κατάσταση θα τις βρουν. Θα επικοινωνήσω μαζί σας σε μία – δύο μέρες όταν έχω πληροφόρηση και θα σας πω».

Ανέφερε επίσης, πως «έχουν πέσει πολλά ηλεκτροφόρα καλώδια και οι Αρχές δεν θα αφήσουν κανέναν να κυκλοφορήσει αν δεν κρίνουν ότι θα είναι ασφαλείς».

Στην ερώτηση αν ο τυφώνας ήταν τόσο ισχυρός όσο είχε αναφερθεί αρχικά, ο π. Σταύρος είπε πως «είχαμε πάνω από 15 ίντσες βροχής εδώ στο σπίτι μου, μιλούμε για πολλή βροχή σε σύντομο χρονικό διάστημα κι ο αέρας ήταν πάρα πολύ δυνατός. Επεσαν δέντρα εδώ στη γειτονιά, αλλά ευτυχώς δόξα τω Θεώ δεν χτύπησαν το σπίτι μας, αλλά η γειτονιά μοιάζει σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Πρέπει να υποχωρήσει το νερό, να ανοίξει ο δρόμος για να βγούμε από το σπίτι».

Ο π. Σταύρος προϊσταμενεύει στην κοινότητα του Αγίου Ιωάννη από το 2004, η οποία συγκροτείται από 450 και πλέον οικογένειες και είναι εκ των πλέον λογίων και δραστήριων κληρικών της Μητρόπολης Ατλάντας.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ζήλων Σεβαστιανός, βοηθός Επίσκοπος της Μητρόπολης Ατλάντας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ”

Επίσης, ο «Εθνικός Κήρυκας» επικοινώνησε πολύ πρωί με τον Επίσκοπο Ζήλων Σεβαστιανό βοηθό Επίσκοπο στη Μητρόπολη Ατλάντας, ο οποίος μας είπε, πως «προσπαθώ από πολύ νωρίς να επικοινωνήσω με ιερείς και ομογενείς μας να δω τι γίνεται, αλλά υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία διότι δεν απαντούν στα τηλεφωνήματα διότι είτε δεν έχει μπαταρία το κινητό τους ή εκεί που βρίσκονται δεν υπάρχει σήμα. Προσπαθώ τώρα να επικοινωνήσω στη Σαρασότα διότι εκεί χτύπησε πολύ το ‘μάτι’ του τυφώνα. Οι περισσότεροι ενορίτες του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς έφυγαν, διότι όπως σας είχα πει για τον προηγούμενο τυφώνα πολλά σπίτια έχουν πλημμυρίσει».

Ο Επίσκοπος Σεβαστιανός είπε πως «συνεχίζω τα τηλεφωνήματα σε ιερείς, είναι πρωί ακόμα, είναι δύσκολη η επικοινωνία».

Επισημαίνεται ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» έκανε προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον προϊστάμενο της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς, π. Αθανάσιο Χάρο, αλλά δεν στάθηκε δυνατόν, ούτε είχε επιστρέψει το μήνυμά μας μέχρι τη στιγμή που ολοκληρώθηκε το παρόν δημοσίευμα.

 

Search this website Type then hit enter to search