You are currently viewing Διορισμός του Επισκόπου Ναζιανζού Αθηναγόρα στην Αστόρια
Ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου Επίσκοπος Ναζιανζού Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ HCHC

Διορισμός του Επισκόπου Ναζιανζού Αθηναγόρα στην Αστόρια

  • Reading time:1 mins read

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Αρχιεπισκοπή Αμερικής διόρισε τον Επίσκοπο Ναζιανζού Αθηναγόρα, Αρχιερατικό Επίτροπο του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου Αστόριας. Πρόκειται για άμισθη θέση με την ελπίδα και την προσδοκία ότι ο Επίσκοπος Αθηναγόρας, θα συντελέσει στην έξοδο από την κρίση η οποία ως γνωστόν υπάρχει στην κοινότητα, σε σημείο που η Αρχιεπισκοπή ενεργούσα ως Τράπεζα έδωσε δάνειο στην κοινότητα και εκείνη σε αντάλλαγμα της παραχώρησε το 39% του νεόδμητου εμπορικού της κτιρίου.

Πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» αναφέρουν ότι η κοινότητα ζήτησε τον διορισμό και τρίτου ιερέα με αιτιολογικό την «ανεπάρκεια» των υπαρχόντων, πλην όμως επειδή αδυνατεί να καταβάλλει και τρίτο μισθό βρέθηκε η «λύση» του Αρχιερατικού Επιτρόπου εν τω προσώπω του Επισκόπου Αθηναγόρα.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινότητα επί ημερών του τότε προϊσταμένου της και νυν Επισκόπου Διοκλείας Νεκταρίου, πρωτοσυγκέλου της Αρχιεπισκοπής απέρριψε την χορηγία των είκοσι πέντε εκατομμυρίων του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς το Σχολείο με τα γνωστά έκτοτε αποτελέσματα.
Επισημαίνεται ότι στο σχολείο έχει διοριστεί ως «επιθεωρητής» ο ιερέας Γρηγόριος Σταμκόπουλος, ο οποίος είναι επίσης υποδιευθυντής του Τμήματος Ελληνικής Παιδείας της Αρχιεπισκοπής, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Σπυρίδωνα Νέας Υόρκης, καθώς και στον τομέα των ηλεκτρονικών της Αρχιεπισκοπής.

Η Αρχιεπισκοπή εξέδωσε το ακόλουθο Ανακοινωθέν:.

«Στις 23 Σεπτεμβρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος συναντήθηκε με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ναζιανζού κ. Αθηναγόρα για να του δώσει την ευλογία του με αφορμή τον διορισμό του ως Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Αστόριας.

O νέος διορισμός προστίθεται στις πολλαπλές αρμοδιότητες του Θεοφιλ. Επισκόπου Αθηναγόρα, οι οποίες περιλαμβάνουν τη θέση του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, του Διευθυντού του Τμήματος Θρησκευτικής Παιδείας, του Πνευματικού Συμβούλου της Εθνικής Φιλοπτώχου, καθώς και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου. Ως Αρχιερατικός Επίτροπος, ο Θεοφιλέστατος θα έχει την αναφορά του απευθείας στον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Η ιστορική Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Αστόριας αποτελεί μία από τις αρχαιότερες και μεγαλύτερες Ελληνικές Ορθόδοξες κοινότητες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περιλαμβάνει τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, τον Ιερό Ναό Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου, καθώς και το Ελληνοαμερικανικό Σχολείο του Αγίου Δημητρίου, το οποίο φιλοξενεί μαθητές από τα Προνήπια μέχρι και τη 12η τάξη.

Η σπουδαιότητα αλλά και οι πολλαπλές προοπτικές της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Αστόριας ενέπνευσαν, με τη χάρη του Θεού, την Κοινότητα να αιτηθεί ώστε ο Επίσκοπος Αθηναγόρας να αναλάβει τον ρόλο του Αρχιερατικού Επιτρόπου. Ο τελευταίος διορισμός Αρχιερατικού Επιτρόπου για την ιστορική Κοινότητα της Αστόριας πραγματοποιήθηκε το 1987, όταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ατλάντας κ. Αλέξιος υπηρέτησε την Κοινότητα ως Επίσκοπος Τρωάδος.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν επίσης ο Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου π. Ηλίας Βίλλης, Πρωτοσύγκελλος της Αμέσου Αρχιεπισκοπικής Περιφερείας, και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, Ιερατικώς Προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού Αγίου Δημητρίου.

Η επίσημη έναρξη των καθηκόντων του Θεοφιλ. Επισκόπου Αθηναγόρα ως Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Αστόριας θα γίνει την 1η Οκτωβρίου 2024. Η πρώτη του Θεία Λειτουργία ως Αρχιερατικού Επιτρόπου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί στις 13 Οκτωβρίου, ενώ στον Ιερό Ναό Αγίων Αικατερίνης και Γεωργίου θα τελεστεί στις 20 Οκτωβρίου 2024. Ο διορισμός αυτός αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την ένδοξη Κοινότητα της Αστόριας, καθώς αυτή προσβλέπει σε μια νέα πορεία υπό την πνευματική καθοδήγηση του Θεοφιλεστάτου».