ΒΟΣΤΩΝΗ. Τα οικονομικά της Αρχιεπισκοπής ήταν το κεντρικότερο θέμα που απασχόλησε την 47η Κληρικολαϊκή Συνέλευσή της και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον της πλειονότητας των συνέδρων, κληρικών και λαϊκών. Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο για την εξαγγελθείσα αύξηση της συνεισφοράς των κοινοτήτων προς την Αρχιεπισκοπή ύψους 5,9% για το έτος 2025 και 3% για το 2026 και κατ’ επέκταση ο προϋπολογισμός.
Την Τρίτη 2 Ιουλίου υπήρξε μία εξάωρη θυελλώδης συνεδρίαση της Επιτροπής των Οικονομικών, κατά την οποία απορρίφθηκε αναφανδόν η πρόταση για την αύξηση αυτή. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος τάχθηκε ομόφωνα εναντίον της αυξήσεως της συνεισφοράς των κοινοτήτων, πλην του Μητροπολίτη Ντιτρόιτ Νικολάου, ο οποίος τήρησε ουδέτερη στάση, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών Λάζαρος Κύρκος και η ταμίας Ελλεν Αλλεν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση ιεραρχών, ιερέων και λαϊκών, οι οποίοι καταψήφισαν τα προταθέντα.
Συγκεκριμένα, κατά τη διεξαχθείσα ψηφοφορία ψήφισαν 95 εναντίον, δηλ. να μη γίνει ουδεμία αύξηση και ο προϋπολογισμός να παραμείνει στα ίδια επίπεδα για τα επόμενα δύο χρόνια διότι οι κοινότητες στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα και δεν αντέχουν καμία επί πλέον επιβάρυνση, ενώ 64 ψήφισαν υπέρ. Σε κάποιο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έφυγε από τη συνεδρίαση, ενώ υπάλληλοί του αργότερα διέδωσαν ότι πήγε σε άλλες συνεδριάσεις σεμιναρίων και συγκεκριμένα στους συνταξιούχους ιερείς για να επιδώσει επιστήθιο σταυρό σε συνταξιούχο ιερέα.
Η ταμίας της Αρχιεπισκοπής Ελλεν Αλλεν εξηγεί στην ολομέλεια για τα οικονομικά γενικώς και για τον προϋπολογισμό ιδιαίτερα. Διακρίνεται ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS
Το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιουλίου, ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής διότι τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς του της Επιτροπής των Οικονομικών ανησύχησαν πολύ με τα διαμειφθέντα και λεχθέντα την προηγούμενη ημέρα στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Οικονομικών, καθότι σύνολη η Ιεραρχία αντέδρασε και μαζί της πλειάδα ιερέων και λαϊκών.
Αποφασίσθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή να ξανασυζητηθεί το θέμα της αύξησης της συνεισφοράς των κοινοτήτων στην ολομέλεια της Κληρικολαϊκής (plenary session) την Πέμπτη 4 Ιουλίου και να γίνει προσπάθεια να συμφωνηθεί μία μικρή αύξηση και για να σωθούν τα προσχήματα περί ενότητας.
Το απόγευμα της Πέμπτης 4 Ιουλίου στην ολομέλεια και έπειτα από τοποθετήσεις, ενίοτε και διαμαρτυρίες από τους συνέδρους, αποφασίσθηκε τελικά η συμβιβαστική λύση αύξησης της οικονομικής συνεισφοράς των κοινοτήτων προς την Αρχιεπισκοπή του ποσού του 2,8% για αμφότερα τα χρόνια 2025 και 2026. Η αρχική πρόταση ήταν 5,9% για το 2025 και 3% για το 2026.
Ιερεύς ομιλεί στην ολομέλεια για τα οικονομικά. Διακρίνονται ο Επίσκοπος Διοκλείας Νεκτάριος, πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής και η Πωλέτ Πούλου, εκτελεστική διευθύντρια της Ηγεσίας των 100.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS
Υπογραμμίζεται ότι ο προϋπολογισμός για τα επόμενα δύο έτη 2025 και 2026 δεν εγκρίθηκε από την ολομέλεια για πρακτικούς λόγους καθότι θα πρέπει να υπάρξουν εκ νέου υπολογισμοί λόγω της αναθεώρησης της αύξησης που υπολογιζόταν. Θα εγκριθεί από την Επιτροπή των Οικονομικών και το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι δεν θα μειωθεί διόλου το ποσό που χορηγεί η Αρχιεπισκοπή για τη λειτουργία του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής και το οποίο ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ακόμα στο Συνταξιοδοτικό Ταμείο των Κληρικών θα δοθεί για μεν το 2025 το ποσό του $1,4 εκατομμυρίων και το 2026, το ποσό του 1,5 εκατ. δολαρίων.
Σε απάντηση σχολίων, επισημάνσεων και παραπόνων που ακούστηκαν από συνέδρους ότι οι Μητροπόλεις και οι κοινότητες δεν έχουν ιδέα και καμία συμμετοχή στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Αρχιεπισκοπής, η ταμίας Ελλεν Αλλεν ανακοίνωσε ότι του λοιπού θα γίνονται εκ των προτέρων συνεννοήσεις και θα καθιερωθεί συμμετοχική διαδικασία. Ο δε Λάζαρος Κύρκος, πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών, είπε ότι ο προϋπολογισμός καταρτίζεται με τις οδηγίες του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και των επιτελών του. Είπε ακόμα, πως οι αυξήσεις του 6% και του 3% που είχαν προταθεί αρχικά και οι οποίες απορρίφθηκαν θα χρησιμοποιούντο για αυξήσεις μισθών και νομικά έξοδα.
Ελέχθη ότι υπάρχουν εκκρεμείς νομικές υποθέσεις εναντίον της Αρχιεπισκοπής οι οποίες ανάγονται στο παρελθόν και οι οποίες εμφανίσθηκαν λόγω της αλλαγής του νόμου για τα χρονικά περιθώρια υποβολής αγωγής για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης τόσο από κληρικούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν εκδημήσει, όσο και από πρώην λαϊκούς υπαλλήλους. Δεν ελέγχθηκαν λεπτομέρειες για τον αριθμό των μηνύσεων, ούτε αν σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι αγωγές που έχουν υποβάλλει δύο καθηγητές της Θεολογικής Σχολής, ο πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Κλάψης και η καθηγήτρια Εύη Ζαχαριάδη-Χόλμπερκ οι οποίοι είχαν μονιμότητα και πολλά χρόνια δόκιμης καθηγεσίας και τους οποίους έδιωξε ο πρώην πρόεδρος της Σχολής Γεώργιος Καντώνης, επικαλεσθείς οικονομικούς λόγους (exigency reasons).
Ο π. Βασίλειος Αραμπατζής από την κοινότητα του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Saco του Μέιν, ομιλεί στην ολομέλεια διαμαρτυρόμενος για την αύξηση της συνεισφοράς των κοινοτήτων και τον προϋπολογισμό. Διακρίνεται καθήμενος ο Στράτος Σαφιολέας υπεύθυνος τοτ στρατηγικού σχεδιασμού των δημοσίων σχέσεων του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS
Ο κ. Κύρκος έκανε αναφορά στα λεχθέντα και διαμειφθέντα κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση στην Επιτροπή των Οικονομικών, την Τρίτη 2 Ιουλίου, τα οποία δημοσίευσε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυκας».
Επίσης, ανακοινώθηκε ότι θα γίνει αύξηση 2,3% για τα έτη 2025 και 2026 στις κοινότητες στο μηνιαίο ποσό που καταβάλλουν στο Συνταξιοδοτικό Ταμείο Κληρικών, εκάστη για τον ιερέα της και φυσικά αν ιερατεύουν δύο ή περισσότεροι ιερείς στην ίδια κοινότητα θα ισχύσει ξεχωριστά για όλους.
Υπήρξε περίοδος ερωτήσεων, επισημάνσεων, αλλά και επικρίσεων από τους συνέδρους στην ολομέλεια. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση πρεσβυτέρας, η οποία ανάμεσα στα άλλα είπε πως δεν εγκρίνανε εδώ σήμερα τον προϋπολογισμό, αλλά τον αφήσανε στην Εκτελεστική Επιτροπή. Στην απόπειρα του διευθύνοντος τη συζήτηση να τη διακόψει με αιτιολογικό ότι είχε σωθεί ο χρόνος που είχε στη διάθεσή της, εκείνη με παρρησιακό ύφος είπε ότι δεν ήταν μία πραγματική λειτουργική Κληρικολαϊκή, τονίζοντας πως δεν τους έδωσαν την ευκαιρία να εκφρασθούν, δεν έχουν φωνή. Δεν ήλθαν εδώ να ακούνε τα σεμινάρια.
Ιερέας ρώτησε ποιο θα είναι το τέλος των αυξήσεων, δηλαδή ποιο είναι το ανώτερο ποσό που θα πληρώνουν οι κοινότητες και δήλωσε πως αντιτίθεται στην αύξηση των 2,8%. Αλλος ιερέας, απευθυνθείς στην έδρα της ολομέλειας, είπε πως έχει κάνει κατάχρηση του χρόνου και υπενθύμισε πως η αρχική πρόταση για την αύξηση απορρίφθηκε. Αλλος ιερεύς είπε πως αφιέρωσαν έξι ώρες την Τρίτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Οικονομικών, στην οποία ψήφισαν μηδέν αύξηση και τόνισε πως πρέπει να αυξήσουν τους ενορίτες στις κοινότητες κι όχι τις συνεισφορές.
Ο Λάζαρος Κύρκος πρόεδρος της Επιτροπής των Οικονομικών ομιλεί στην ολομέλεια για τα οικονομικά και τα λεχθέντα και διαμειφθέντα στην θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής την Τρίτη 2 Ιουλίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ GOA/DIMITRIOS PANAGOS
Λαϊκός σύνεδρος είπε ότι χρειαζόμαστε διαφάνεια, ενώ άλλος λαϊκός τόνισε να ψηφίσουμε τον αρχικό προϋπολογισμό και την αύξηση κι ακόμα περισσότερα. Επίσης, δύο ιερείς τάχθηκαν υπέρ της ψήφισης της αύξησης του 2,8%, ενώ η αίσθηση της «διαίρεσης» ήταν εναργής μέσα στην αίθουσα. Τελικά υπερψηφίστηκε η αναθεωρηθείσα αύξηση του 2,8% δια βοής. Τονίζεται ότι επί της έδρας καθόταν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος θεατά κάποιες στιγμές βρέθηκε σε δύσκολη θέση πλην όμως σιωπούσε. Επίσης, επί της έδρας ήταν οι εκπρόσωποι του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας και Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυίας Κλεόπας, καθώς και οι ιεράρχες μέλη της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής.
Η ταμίας της Αρχιεπισκοπής Ελλεν Αλλεν προέβη σε μία λεπτομερή αναφορά της οικονομικής κατάστασης της Αρχιεπισκοπής τονίζοντας πως η Αρχιεπισκοπή έχει επιτύχει οικονομική σταθερότητα. Υπογράμμισε πως επί έξι χρόνια η Αρχιεπισκοπή ισοσκελίζει τον προϋπολογισμό, τα έσοδα υπερβαίνουν τα έξοδα και πως τα οικονομικά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Συνάμα επισήμανε πως υπάρχουν και ορισμένες προκλήσεις, όπως το Ελληνικό Κολλέγιο και η Θεολογική Σχολή και το Ταμείο Συντάξεως των Κληρικών. Υπογράμμισε πως δεν ξοδεύουν χρήματα που δεν έχουν. Και πρόσθεσε πως κατά την πανδημία έλαβε η Αρχιεπισκοπή $5,5 εκατομμύρια δολάρια από την κυβέρνηση από το πρόγραμμα care act money. Η Αρχιεπισκοπή, κατά την πανδημία διένειμε σε ιδιώτες που είχαν ανάγκη $600.000 και επίσης σε κοινότητες που αντιμετώπισαν οικονομικό πρόβλημα 450 χιλιάδες δολάρια.
Η κυρία Αλλεν, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά, έπλεξε το εγκώμιο της Ηγεσίας των 100 και υπογράμμισε ότι χωρίς την Ηγεσία των 100 δεν θα υπήρχαν διακονίες και προγράμματα, δεν θα υπήρχαν υποτροφίες στη Σχολή και δεν θα είχε αποπερατωθεί ο ναός του Αγίου Νικολάου.
Μιλώντας για τη Σχολή είπε πως το 2018 είχε χρέος 20 εκατομμύρια δολάρια ενώ σήμερα έχει κατεβεί σε λιγότερο από $5 εκατ., ενώ απέφυγε να πει πώς και γιατί δημιουργήθηκε αυτό το χρέος. Ανέφερε ότι η Αρχιεπισκοπή συνέβαλε με $5,0 εκατομμύρια δολάρια για τη μείωση του χρέους της Σχολής, απαρίθμησε δωρητές οι οποίοι συνέβαλλαν ενώ δεν είπε για τα 2 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε η Ελλάδα για την αναβάθμιση της ελληνικής γλώσσας, ελληνικότητας και Ελληνισμού και πώς αυτά διατέθηκαν. Τόνισε ακόμη, ότι πρέπει να γίνουν επισκευές στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής, αλλά και στο κτίριο των Γραφείων της Αρχιεπισκοπής στη Νέα Υόρκη.
Ακολούθησε η αναφορά της Επιτροπής Διοικητικών και το βράδυ το επίσημο δείπνο με το οποίο σφραγίστηκε η 47η Κληρικολαϊκή Συνέλευση.