You are currently viewing «Ιστορική απόφαση» η υποβάθμιση του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας ή «αυτομαστίγωμα» για να μη προσβληθεί η κ.Πρόεδρος ;

«Ιστορική απόφαση» η υποβάθμιση του εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας ή «αυτομαστίγωμα» για να μη προσβληθεί η κ.Πρόεδρος ;

  • Reading time:1 mins read

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στη χθεσινή της συνεδρίαση κατέληξε  στην ιστορική απόφαση να υποβαθμίσει εν γνώση της έναν εορτασμό αιώνων -ισχύει από τον 9ο αιώνα- για να μην έλθει στη δυσάρεστη θέση να δώσει την δυνατότητα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Σακελλαροπούλου να πει το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών», όπως ορίζει η ίδια η παράδοση. 

Πρόκειται για τον Συνοδικό εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας, ο οποίος για πρώτη φορά δεν θα εορτασθεί πανηγυρικά στον Μητροπολιτικό ναό Αθηνών χωρίς επίσημες προσκλήσεις προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς την  κυβέρνηση και τα κόμματα, προς πρέσβεις και προς την  ηγεσία  των ενόπλων δυνάμεων με απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα. Ο εορτασμός θα γίνει στην Μονή Πετράκη, με τη συμμετοχή μόνο τριών Μητροπολιτών εκ των δώδεκα Συνοδικών και ασφαλώς χωρίς την παρουσία του Αρχιεπισκόπου. Η Εκκλησία προέβη στην απόφαση αυτή για να μην έλθει στη δυσάρεστη θέση να τηρήσει την παράδοση και να να προσκαλέσει την Πρόεδρο και της δώσει το δικαίωμα να πει το σύμβολο της Πίστεως και το «Πάτερ ημών». Η Εκκλησία θεωρεί ότι η κ. Πρόεδρος δεν τήρησε στάση ίσων αποστάσεων -όπως θα έπρεπε- για ένα θέμα που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την διδασκαλία της Εκκλησίας μας, αλλά και με την βούληση της πλειοψηφίας του λαού μας.

Αντιθετως πήρε ανοικτά θέση υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ και το ίδιο βράδυ που ψηφίστηκε ο νόμος, πανηγύρισε μαζί τους. Η ΔΙΣ μετά από μελέτη του θέματος και αφού ακούστηκαν οι απόψεις και των δώδεκα Συνοδικών Μητροπολιτών, καθώς και του Αρχιεπισκόπου πέρασε αυτό που είχε εξ αρχής ο Αρχιεπίσκοπος στο μυαλό του: να εορτασθεί η μέρα σεμνά και να μην γίνει η Εκκλησία θέαμα και αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού. Αποφάσισε λοιπόν, να απομονωθεί και… αυτομαστιγωθεί για να μην προσβάλλει την κ. Κατίνα! Ντροπή και όνειδος για την Εκκλησία. 

Αν κάποιοι αφελείς, θεωρούν ότι έτσι απαξιώνεται η κυρία, ουδόλως νομίζω ιδρώνει το αυτί της. Μπορεί και να την διευκολύνουν κι όλας από το να στέκεται στο κέντρο του Ναού και να ακούει και οσφραίνεται αναγκαστικά εκκλησιαστικούς ύμνους  και θυμιάματα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη είναι φυσικό να μην παρατεθεί το επίσημο γεύμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας προς τον Αρχιεπίσκοπο, τα μέλη της Συνόδου και τον Υπουργό Παιδείας, όπως η παράδοση ορίζει για συμβολικούς λόγους: ότι Εκκλησία και Πολιτεία βαδίζουν αρμονικά. Η Εκκλησία έκανε σαφείς τις διαθέσεις της! 

Να πούμε εν κατακλείδι ότι η απόφαση  αυτή δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Γίνεται για πρώτη φορά και αποτελεί κατά τη γνώμη μας, ανεπίσημη έναρξη του πολυθρύλητου διαχωρισμού Εκκλησίας και Κράτους, έστω και άτυπα. Η ιστορία θα δείξει αν αυτό είναι για το καλό ή όχι του λαού του Θεού και της Εκκλησίας μας! 


Ο Υάκινθος