You are currently viewing Έπαινοι στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο για την προώθηση της ειρήνης από τον Γ.Γ. του Παγκόσμιου Ισλαμικού Συνδέσμου

Έπαινοι στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο για την προώθηση της ειρήνης από τον Γ.Γ. του Παγκόσμιου Ισλαμικού Συνδέσμου

  • Reading time:7 mins read

Του π. Ηλία Μάκου 

 

Την αναγνώριση του Ισλαμικού κόσμου για τη συμβολή του στην ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών και λαών μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Ισλαμικού Συνδέσμου  Muhamed Bin Abdulkerim el-Isa, ο οποίος επιστέφθηκε τον Μακαριώτατο στα Τίρανα. 

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, ο οποίος ξενάγησε τον Muhamed Bin Abdulkerim el-Isa και τη συνοδεία του στον μεγαλοπρεπή καθεδρικό ναό “Ανάσταση” -αποκλειστικά δικής του έμπνευσης και δικό του δημιούργημα – και η αρχιτεκτονική του αποτέλεσε σημείο θαυμασμού των επισκεπτών, τόνισε, κατά τη συνάντησή τους στο γραφείο του, ότι καμία άλλη πραγματικότητα δεν είναι αληθινή εκτός από τον θεό.

Ανέφερε συγκεκριμένα: “Σήμερα η κοινωνία έχει πολλές γνώσεις και πολλές ιδέες αλλά υπάρχει έλλειψη αγάπης και σεβασμού για την αλήθεια. Και εμείς μαζί πρέπει να πούμε ότι η αληθινή πραγματικότητα σε αυτό το σύμπαν είναι ο Θεός και τίποτα άλλο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια κοινή αξία για εμάς σήμερα και πρέπει να το τονίσουμε αυτό”.

Και πρόσθεσε: “Πρέπει να εργαστούμε για να μην παραμείνουμε απλώς σε μια επιφανειακή φιλία αλλά σε μια ειλικρινή σχέση αγάπης και πραγματικής συνεργασίας. Όσο πιο κοντά φτάνουμε στον Θεό τόσο πιο κοντά πλησιάζουμε στο ένα – το άλλο και το αντίστροφο, τόσο πιο κοντά ερχόμαστε σε ένα – τόσο πιο πολύ φτάνουμε στον Θεό”.

Ο Muhamed Bin Abdulkerim el-Isa, ο οποίος είναι μια σημαντική προσωπικότητα, αντιτάσσεται στον φανατισμό και στο βίαιο ριζοσπαστισμό, και προωθεί έναν ανοιχτό και μετριοπαθή Ισλαμισμό που επιλέγει το διάλογο και τη θρησκευτική και πολιτισμική ετερότητα, εξήρε την προσπάθεια του Αναστασίου για την καλλιέργεια όχι μόνο της θρησκευτικής ανοχής και αρμονίας στην Αλβανία, αλλά και της συνύπαρξης. Χαρακτήρισε τη διαθρησκειακή συνεργασία στη χώρα ένα εξαιρετικό πρότυπο για όλο τον κόσμο.

 
Στη συνάντηση, όπου ανταλλάγησαν δώρα, από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανάις παρόντες ήταν και ο Μητροπολίτης Απολλωνάις και Φίερι Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Αμαντίας Ναθαναήλ και ο Επίσκοπος Βίλιδος Άστιος, ενώ τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Ισλαμικού Συμβουλίου συνόδευε ο επικεφαλής της Μουσουλμανικής Κοινότητας στην Αλβανία Μπουγιάρ Σπαχίου.
 
Ακράδαντη πεποίθηση του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι ότι  νηφάλιος διάλογος με τον τονισμό των ειρηνικών αρχών κάθε θρησκείας, συμβάλλει σημαντικά στην καλλιέργεια της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για ειρηνική αξιοποίηση του θρησκευτικού βιώματος. 
 
Πιστεύει και το αποδεικνύει στην πράξη ότι το ύψιστο και άμεσο χρέος όλων των θρησκευτικών ηγετών είναι η επίμονη και συστηματική καλλιέργεια μιας υγιούς πνευματικότητος, μια ειρηνική θεολογία και ανθρωπολογία, γιατί η  βία εν ονόματι της θρησκείας, βιάζει την ουσία της θρησκείας. 
 
Και κάθε έγκλημα στο όνομα της θρησκείας είναι έγκλημα κατά της ίδιας της θρησκείας. Η θρησκεία είναι θείο δώρο, δοσμένο για να γαληνεύει τις καρδιές, να θεραπεύει τις πληγές και να φέρνει πλησιέστερα άτομα και λαούς. 
 
Σε περιόδους εσωτερικής κρίσεως στην Αλβανία, οι θρησκείες ένωσαν τη φωνή και τις προσπάθειές τους για ενίσχυση και βοήθεια των αδυνάτων και απέδειξαν ότι η ειρήνη συνδέεται άμεσα με τη δικαιοσύνη. Ένας άδικος κόσμος δεν μπορεί να είναι ειρηνικός. 
 
Βασική αρχή του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου είναι ότι το αντίδοτο στον εγωκεντρισμό, που τορπιλίζει την ειρηνική συμβίωση, είναι η ενδυνάμωση της αγάπης μέσα στις καρδιές των ανθρώπων, μέσα στην κοινωνία. Μιας πολυδιάστατης αγάπης, που δεν περιορίζεται από σύνορα, προκαταλήψεις ή άλλες διακρίσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση καλείται να συμβάλει η υγιής θρησκευτική συνείδηση.
 
Χωρίς αγάπη είναι, και το βιώνουμε στις ημέρες μας, ασταθής η ειρήνη, κάτι, που και επιφέρει  μια αλυσιδωτή εναλλαγή γεγονότων, που μπορούν να προκαλέσουν ανά πάσα στιγμή ένα τεράστιο ψυχολογικό βραχυκύκλωμα και να τινάξουν στον αέρα το οικοδόμημα της ανθρωπιάς μας. 
 
Γι’ αυτό η επικοινωνία ανάμεσα στις θρησκείες, χωρίς, βέβαια, να παρεκκλίνουν από τα βασικά στοιχεία της  πίστης τους , είναι μια ευκταία εξέλιξη.