You are currently viewing Πρώτο βραβείο ζωγραφικής σε μαθήτρια σχολείου της Μητρόπολης Αργυροκάστρου

Πρώτο βραβείο ζωγραφικής σε μαθήτρια σχολείου της Μητρόπολης Αργυροκάστρου

  • Reading time:6 mins read

Του π. Ηλία Μάκου

Τα εκπαιδευτήρια της Εκκλησίας της Αλβανίας διανοίγουν πολλούς ορίζοντες στους μαθητές και στις μαθήτριές τους και καλλιεργούν τα ταλέντα τους, γι’ αυτό άλλωστε διακρίνονται ανάμεσα στα σχολεία της γειτονικής χώρας.  

Η μαθήτρια της 8ης Τάξης του 9χρονου σχολείου “Πνοή Αγάπης” της Μητρόπολης Αργυροκάστρου  Σελήνα Κενάτσι, κέρδισε το πρώτο βραβείο σε παναλβανικό διαγωνισμό ζωγραφικής, όπου τα έργα αξιολόγησαν καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών.  

Τα Σχολεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, που είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και οι μαθητές/τριες σ’ αυτά έχουν εξαιρετικές επιδόσεις, εισάγονται στο Πανεπιστήμιο και διακρίνονται κοινωνικά και επαγγελματικά.

Πρόκειται για μια δημιουργική προσπάθεια και πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί η νέα γενιά στην να πάρει το δρόμο της καταξίωσης και της προσφοράς.

Στόχος είναι η εκπαίδευση των νέων με αληθινότητα και ρεαλιστικότητα, αλλά και με ελπίδα…

Χαρακτηριστικά της σπουδαιότητας του εκπαιδευτικού έργου της Εκκλησίας της Αλβανίας είναι τα λόγια μαθητών/τριών, που επισημαίνουν ότι «τα σχολεία μας είναι οργανωμένα και δημιουργημένα από έναν άνθρωπο-θαύμα. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, πρότυπο ανιδιοτελούς αγάπης, είναι ο άνθρωπος, στον οποίο οφείλουμε, το περιβάλλον, αυτό, που ζούμε, αλλά και την καλλιέργεια ολόκληρων γενεών στον τόπο μας. Μια από αυτές τις γενιές είμαστε και μεις…».

Μέσα από τα εκπαιδευτήρια αναπτύσσονται σειρές σειρές τα ευγενικά αγωνίσματα και τα πνευματικά «έπαθλα», που λάμπουν κι αστράφτουν στην αυγή μιας καινούργιας ημέρας, μιας καινούργιας κοινωνίας.

Δεν εξαντλείται ο μόχθος και η προσπάθεια στο «άριστα» ή στο «λίαν καλώς» του απολυτηρίου.

 

Άνοδος χρειάζεται και κάπου αλλού. Κυρίως κάπου αλλού. Στην προσωπικότητα και στα ιδανικά.