You are currently viewing «Ιερό φρένο»στις ακρότητες από το νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

«Ιερό φρένο»στις ακρότητες από το νέο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

  • Reading time:1 mins read

Ενώπιον της Ιεράς Συνόδου οδηγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος το θέμα του προσηλυτισμού, το οποίο απασχόλησε ήδη δύο φορές τα δικαστήρια…

ενώ και τρίτη οικογένεια ετοιμάζεται να προσφύγει, παρά το γεγονός ότι στις δύο υποθέσεις που εκδικάστηκαν, οι κατηγορούμενοι ιεράρχες απαλλάχτηκαν, κυρίως επειδή οι μοναχοί ήταν ενήλικες.

 

Παράλληλα, θα θέσει και το θέμα της μεταφοράς λειψάνων στην Κύπρο θεωρώντας πως με τη συχνότητα που εμφανίζεται το φαινόμενο μοιάζει περισσότερο ξενόφερτο, παρά συνάδει με την παράδοση της Εκκλησίας της Κύπρου. Το άλλο ζήτημα το οποίο φρόντισε να θίξει από τις πρώτες του δηλώσεις, αφορά το φαινόμενο να «δακρύζουν» οι εικόνες σε εκκλησίες, κάτι το οποίο είχε οδηγήσει και τον προκάτοχο του να δηλώσει πως απαγόρευσε στις εικόνες της επαρχίας του να δακρύζουν, θέλοντας να στείλει το μήνυμα πως το εν λόγω φαινόμενο τυγχάνει εκμετάλλευσης.

Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες ο νέος Αρχιεπίσκοπος στο ΡΙΚ. Βεβαίως τα πιο πάνω ζητήματα θα τεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου μάλλον για να νουθετήσουν όσους σχετίζονται με αυτά, παρά για να ληφθούν απαγορευτικές αποφάσεις. Το μήνυμα που έδωσε χθες ο Μακαριότατος, ειδικά για τις εικόνες και τα λείψανα που μεταφέρονται στην Κύπρο, είναι ότι πρέπει να τυγχάνουν χειρισμού με μέτρο ώστε να μην σχηματίζεται η αντίληψη ανάμεσα στους πιστούς ότι τυγχάνουν εκμετάλλευσης.

Ειδικά όσον αφορά το θέμα των καταγγελιών για προσηλυτισμό, σημειώνεται ότι προεκλογικά γονείς είχαν προσεγγίσει τον νυν Αρχιεπίσκοπο θέτοντας το ζήτημα, αλλά ο ίδιος έκρινε ότι δεν ήταν σωστό να το εγείρει τότε, δεσμευόμενος ότι θα το έθετε μετεκλογικά.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου επικαλέστηκε την παράδοση της Εκκλησίας και έφερε ως παράδειγμα τα μοναστήρια Σταυροβουνίου, Χρυσορρογιατίσσης και Τροοδιτίσσης, υποδεικνύοντας ότι λειτουργούσαν μέσα στην ελευθερία που χαρακτήριζε ανέκαθεν τον Χριστιανισμό. Εξήγησε ότι οι μοναχοί πήγαιναν 2-3 χρόνια στα μοναστήρια, έβγαιναν και ξαναπήγαιναν και επέλεγαν ποιο δρόμο θα ακολουθούσαν χωρίς να επηρεάζονται από οποιονδήποτε. Αυτό, συνέχισε ο Μακαριότατος, άρχισε να διαφοροποιείται στην κυπριακή Εκκλησία η οποία επηρεάζεται από κάποιο ξένο σύστημα. Σήμερα, πρόσθεσε, υπάρχουν άνθρωποι που λένε «επηρεάστηκε ο γιος μας και πήγε στο μοναστήρι και δεν του επιτρέπουν να βγει από εκεί. Και ανταποδίδουν οι άλλοι ότι είναι 18 ετών και άνω και μπορεί, αν επιθυμεί, να εγκαταλείψει το μοναστήρι».

Ερωτηθείς αν θα βάλει κάποιο φρένο, απάντησε: «Με το παράδειγμα και τον τρόπο μας στέλνουμε κάποιο μήνυμα».

Εξάλλου, σχετικά με τη μεταφορά λειψάνων στην Κύπρο, αφού υπενθύμισε πως και ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος το 1967 έφερε την κάρα του Αποστόλου Ανδρέα και προσκύνησε όλος ο κόσμος και αναπτερώθηκε το θρησκευτικό και το εθνικό φρόνημα», πρόσθεσε: «Τώρα κάθε λίγο περιφέρονται λείψανα και εικόνες. Όχι ότι δεν τα πιστεύουμε ή είναι ξένα προς τη θρησκεία μας, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο».

Άφησε, δε, εμμέσως και αιχμές για οικονομική εκμετάλλευση αναφέροντας: «Πολλές φορές αυτό γίνεται και για οικονομικούς λόγους αλλά πρέπει να το προσέξουμε ιδιαίτερα, διότι αποτελεί επηρεασμό από ξένες εκκλησίες και πρέπει να διαφυλάξουμε την παράδοση μας. Θα το επιληφθούμε ως Ιερά Σύνοδος ώστε να βρούμε ένα μέτρο. Δεν μπορεί αυτό να συνεχίζεται έτσι».

Δεν εννοούσε τους Συνοδικούς

Χθες ο Αρχιεπίσκοπος κλήθηκε να σχολιάσει την αναφορά του στην πρώτη του δήλωση (μετά την εκλογή του) για κάποιους που περιφέρονται σε μέσα μαζικής ενημέρωσης εκθέτοντας τους εαυτούς τους και την Εκκλησία. Ο Μακαριότατος ξεκαθάρισε πως δεν εννοούσε οποιοδήποτε μέλος της Ιεράς Συνόδου και μάλιστα επικαλέστηκε και τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεση να συνεργαστεί μαζί του για το καλό της Εκκλησίας. Πάντως και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος αναμένεται να επιδιώξει στενότερη συνεργασία με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο, δεδομένου ότι και οι δύο αφήνουν πίσω τους την προεκλογική περίοδο, η οποία ήταν πολύ πιο ήπια από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο για ανάδειξη Αρχιεπισκόπου το 2006. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού φέρεται να διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να μην προβούν οι υποστηριχτές του σε διαμαρτυρίες, για το γεγονός ότι η Σύνοδος δεν εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο τον ίδιο. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος τυγχάνει και στήριξης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Η ανακήρυξη του θα γίνει στις 8 Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: philenews.com