You are currently viewing Στην Θεσσαλονίκη έκλεισε ο κύκλος των τιμητικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια  από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

Στην Θεσσαλονίκη έκλεισε ο κύκλος των τιμητικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια  από τη Μικρασιατική Καταστροφή. 

  • Reading time:1 mins read
 
✔️Μια εκδήλωση που συγκίνησε  όσους την παρακολούθησαν.
 
🔺 Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Το 2022 αφιερώθηκε από την Εκκλησία της Ελλάδος στην μαύρη επέτειο συμπληρώσεως 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Η Μικρασιατική Καταστροφή, ακόμη και μετά από 100 χρόνια προξενεί πόνο, θλίψη αλλά και οργή για τα δεινά των προγόνων μας.
Υπήρξε η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους, καθώς εκτός από την απώλεια των προγόνων μας, χάθηκαν περιουσίες, κόποι και μόχθοι μιας ζωής και ο Ελληνικός κόσμος περιορίστηκε στα γεωγραφικά όρια του στενού ελλαδικού χώρου. Και όπως αναφέρει ο ακαδημαϊκός Διονύσιος Ζακυθινός: «Υπό τα ερείπιά της (σ.σ.της  Μικρασιατικής Καταστροφής) ετάφησαν αι Ιωνικαί και Ποντιακαί αποικίαι, αι κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το μέγα εκπολιτιστικόν έργοv του Βυζαντίου, η θαυμασία αντίστασις και το αφανές κατόρθωμα των Ελλήνων της Τουρκοκρατίας.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης που πραγματοποίησε με επιτυχία η Εκκλησία της Ελλάδος, Συνοδικά αλλά και με τις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις, πραγματοποιήθηκε πριν δύο  Κυριακές η καταληκτική συναυλία με χορευτικά,που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.
Στην εκδήλωση έδωσε  το παρών ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης κ. Άνθιμος, ο οποίος παρά τα χρόνια του και τα προβλήματα υγείας θέλησε να είναι κοντά στα νειάτα, στις χορωδίες και τα χορευτικά των ενοριών της Μητρόπολης του, να τα ευχαριστήσει γιαντον κόπο τους και να τα εμψυχώσει για να συνεχίσουν αυτό που κάνουν!. Γιαυτό και δεν παρέλειψε να εκφράσει στο τέλος της εκδήλωσης  τις θερμές του ευχές και ευχαριστίες  προς όλους τους συντελεστές, τους συνεργούς και όλους τους παριστάμενους κληρικούς και λαϊκούς οι οποίοι όπως είπε κατάφεραν να μας συγκινήσουν! Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος έχει φέρει το ευαίσθητο υπουργείο Μακεδονίας  πιο κοντά στην Εκκλησία και μπράβο του.
Τον συντονισμό και την ευθύνη της οργάνωσης είχε ο Αρχιμ. π. Βαρνάβας Γιάγκου, Δ/ντής του Γραφείου Νεότητος της Μητρόπολης επί των ημερών του οποίου ο τομέας αυτός της Μητρόπολης έχει αποκτήσει ιδιαίτερη ζωτικότητα και  ζωντάνια και έχει να επιδείξει έργο θαυμαστό. Μάλιστα στην εκδήλωση της Αθήνας στο Καλλιμάρμαρο ο π. Βαρνάβας ανέλαβε πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει την μεταφορά των χορωδιών και των χορευτικών από την Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας. Και τιυ ανήκουν τα θερμά συγχαρητήρια όλων μας.
Ο Αρχιμ.  Βαρνάβας Γιάγκου στον χαιρετισμό του, που απηύθυνε ομίλησε κατά τρόπο εκπληκτικό. Μας μετέφερε στον όμορφο κόσμο της Μικρασίας και μας συγκίνησε.
 Την παρουσίαση της εκδήλωσης είχε ο καθηγητής κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ Θεολογίας-μουσικός-συγγραφέας, ο οποίος πολλές φορές με τις συνδετικές παρουσιάσεις του κατάφερε να μας κάνει να δακρύσουμε. Έχει ένα ξεχωριστό ταλέντο ο κ. Λιαμής να μας μεταφέρει με μοναδικό τρόπο στο κλίμα των ημερών εκείνων και να μας κάνει κοινωνούς και συμμέτοχους! Του αξίζουν τα συγχαρητήρια μας και οι ολόθερμες ευχαριστίες μας! Ήξερε ο Χριστόδουλος μας όταν τον ανακάλυπτε!
Την γενική καλλιτεχνική διεύθυνση είχε ο καθηγητής μουσικής και χοράρχης της Νεανικής Χορωδίας της Ι.Μ.Θ. κ. Ηρακλής Παναγόπουλος. Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος περί τους 150 χορωδούς και 30 χορευτές. Την καταληκτική ομιλία εκφώνησε ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Αρχιμ. π. Ιάκωβος Αθανασίου.
Παρακολούθησα την εκδήλωση. Ήταν μια πανδαισία ήχων και λόγων. Η διοργάνωση ήταν άψογη. Οι συμμετέχοντες χορωδοί, οι νέοι και οι νέες της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης απέδωσαν με ενάργεια, ζωντάνια, παλμό και συντονισμό τα τραγούδια και οι χορευτές με άψογο σχηματισμό χόρεψαν με λεβεντιά τους μικρασιάτικους χορούς.
Ο ελληνισμός της Μικρασίας ταλαιπωρήθηκε τόσο στην πορεία του προς την προσφυγιά όσο και στα πρώτα χρόνια εγκατάστασής του στην μητροπολιτική Ελλάδα. Η γενιά που έζησε αυτόν τον χαμό, οι παππούδες και οι προπαππούδες μας έφυγαν. Οι επόμενες γενιές, εμείς οι Νεοέλληνες οφείλουμε να μάθουμε την ιστορία μας. Να μη λησμονήσουμε ποτέ ότι ο Ελληνισμός της Μικρασίας ξεριζώθηκε, σφαγιάστηκε, εκδιώχθηκε, βασανίστηκε. Έχουμε χρέος ιερό να τους θυμόμαστε, να τους τιμούμε και να τους ανάβουμε αγιοκέρι στην μνήμη τους. Αν θέλουμε να λεγόμαστε Έλληνες!