Στο πλαίσιο της ποιμαντικής μέριμνας και φροντίδας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες» της Ιεράς Μητροπόλεως, ξεκίνησαν και πάλι, μετά την περίοδο της πανδημίας, οι εσπερινές ομιλίες. Πρόκειται για μία δραστηριότητα που επί 65 χρόνια οικοδομεί πνευματικά τον λαό της Τοπικής μας Εκκλησίας με πνευματικές ομιλίες, που καλύπτουν όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ζωής, απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και έχουν σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν το ευαγγελικό μήνυμα στις καρδιές των ακροατών.
Τον Αγιασμό τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος μετέφερε στους παρευρισκομένους και τις ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας, με τις πατρικές ευχές αυτού για μία δημιουργική, καλλίκαρπη και καρποφόρα ιεραποστολική χρονιά.
Εν συνεχεία, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ ανέπτυξε το θέμα της πρώτης ομιλίας: «Αλλάζει άραγε ο άνθρωπος;». Όπως τόνισε, “στο ερώτημα «αλλάζει ο άνθρωπος;» φαίνεται πως τις περισσότερες φορές η απάντηση είναι αρνητική και μάλιστα κάθετη, καθώς αναλογιζόμαστε τη δυσκολία που συνεπάγεται η αλλαγή, αλλά και τη βιωματική μας εμπειρία, βάσει της οποίας σπάνια έχουμε δει ανθρώπους ν’ αλλάζουν.
Ωστόσο, παρά την αμφισβήτηση, μελετώντας τους βίους των αγίων, αλλά και παρατηρώντας πιο επισταμένα συνανθρώπους μας, οι οποίοι, αν και ζούσαν άστατη ζωή, με πάθη και συνήθειες «βαριές και χαλεπές», δύσκολες και μακροχρόνιες, εν τέλει μετανόησαν, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο άνθρωπος αλλάζει, αρκεί να το θέλει και να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Εκκλησία ουσιαστικά, από την αρχή και μέχρι συντελείας του αιώνος, κηρύττει στον κόσμο ένα και μόνο μήνυμα: Μετανοείτε! Και αυτό σημαίνει να αλλάξετε!
Εντούτοις, για αλλαγή μιλά κι η ψυχολογία, στηριγμένη στη θέληση και τη δύναμη του ανθρώπου. Μια αλλαγή, για να γίνει καλύτερη, χαρούμενη και αισιόδοξη η ζωή μας, πράγμα το οποίο ασφαλώς και ακούγεται ωραίο. Η αλλαγή, όμως, που η Εκκλησία μάς καλεί να πραγματοποιήσουμε μέσω της μετάνοιας, δεν καλυτερεύει απλώς τη ζωή μας με την κατάργηση της μιζέριας, των ενοχών και των εσωτερικών αγχωτικών καταστάσεων, αλλά έχει προοπτικές αιωνιότητας. Υπερβαίνει το φθαρτό, τον θάνατο δηλαδή με όλες τις προεκτάσεις του, και μας εισάγει στον τρόπο ζωής του Θεού, που χαρακτηρίζεται από την ταπείνωση και την αγάπη.
Ο άνθρωπος, τότε, ζει τη ζωή του Χριστού, αυτό που είδαμε δυναμικά να γίνεται στους αγίους. Χωρίς να αλλάζει ο χαρακτήρας, με τρόπο που διατηρείται η προσωπικότητά του, δέχεται τη Χάρη του Θεού και αλλάζει η ύπαρξή του. Μεταμορφώνεται, αγιάζεται, Χριστοποιείται.
Είναι αίρεση και βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος να λέμε ότι ούτε εμείς ούτε οι δύσκολοι άνθρωποι γύρω μας αλλάζουμε. Γιατί, τότε, αρνούμαστε τη δυναμική παρουσία του Αγίου Πνεύματος στην καρδιά αυτού που επιθυμεί την αλλαγή του.
Το ζητούμενο δεν είναι αν μπορεί ο Θεός να μεταμορφώσει «τις πόρνες σε οσίες, τους τελώνες σε ευαγγελιστές, τους ληστές σε κατόχους της Βασιλείας του Θεού», αφού αυτό πραγματοποιήθηκε, αλλά αν θέλουμε εμείς ν’ αλλάξουμε και να ζήσουμε όπως Εκείνος θέλει για μας.
Η θέληση, η επιθυμία στο βάθος της καρδιάς μας, καθορίζει τη δική μας, λίγη έστω, προσπάθεια για να καθορίσει, στη συνέχεια, τη δύναμη του Θεού που θα φέρει, σιγά – σιγά, την αλλαγή στον τρόπο ζωής μας.”
Η ομιλία κατέληξε με τη διαπίστωση ότι “έχουμε ένα Θεό που μας αγαπά, μας φροντίζει, μας καλεί όχι απλά να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά να μας δώσει τον εαυτό Του, τη ζωή Του, ώστε να υπερβούμε τη θλίψη του αιώνος τούτου και να ζούμε από τώρα τη χαρά της αιωνιότητας”.
Η Ιερά Μητρόπολη ενημερώνει τον ευσεβή λαό της ότι την επόμενη Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022, θα ομιλήσει ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Τσάκαλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, με θέμα: «Ο πλησίον. Αυτός ο άγνωστος».