You are currently viewing Μια φωτισμένη διάγνωση του Κυρηνείας Χρυσοστόμου: «Ζούμε σε έναν παράδεισο επί της γης και όμως οι σχέσεις μας, έχουν την «ποιότητα» της κόλασης»

Μια φωτισμένη διάγνωση του Κυρηνείας Χρυσοστόμου: «Ζούμε σε έναν παράδεισο επί της γης και όμως οι σχέσεις μας, έχουν την «ποιότητα» της κόλασης»

  • Reading time:0 mins read

Αγαπητοί μου, ευσεβείς Χριστιανοί της Ιεράς μας Μητροπόλεως Κυρηνείας και της νέας Αρχιερατικής μας περιφέρειας στην Λευκωσία, ας έχουμε μέσα μας την ευλογία του Θεού.

Με την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή αρχίζει το στάδιο, ο αγώνας που αφορά τα ορατά (υλικά) και τα αόρατα (πνευματικά). Στον αγώνα αυτό δεν είμαστε μόνοι, γιαυτό και το πολίτευμά μας ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, διαφέρει ακόμα και από όλα τα άλλα πολιτεύματα του κόσμου τούτου. Η ζωή του Ορθόδοξου Χριστιανού, πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι συνυφασμένη με το μαρτύριο για την ενδεχόμενη επικράτηση της αντινομίας, η οποία λειτουργεί ως μεταστροφή στην ανυπαρξία. Το πολίτευμά μας, ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, δεν μας απομονώνει από τον κόσμο και τα πράγματα του κόσμου, αλλά φροντίζει τόσο για την μεταμόρφωση του κόσμου, με διάθεση αγαπητική και δημιουργική, όσο για την βίωση της πραγματικότητας, δηλαδή της συνέχειας πέρα από την ζωή και τον θάνατο.

Αγαπητοί μου, το στάδιο αυτό της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ως πορεία για την βίωση του ζωηφόρου μηνύματος της λαμπροφόρου Αναστάσεως του Κυρίου μας, μας βοηθά να εξετάσουμε με κριτική διάθεση τον εαυτό μας, τις πράξεις μας και τα αποτελέσματά τους. Είναι εμφανές ότι στον Τόπο μας υπάρχει πικρία πολλή, πόνος μεγάλος και γενικά διαδοχική απογοήτευση από σκέψεις, πράξεις και ενέργειες. Φαίνεται ότι συγκατατεθήκαμε να αδικήσουμε τον άλλον, φέροντας ουσιαστικά πλήγμα στην ανθρώπινη υπόσταση, αδικώντας ουσιαστικά τον εαυτό μας και το στοιχείο που μας περιβάλλει. Είναι τραγικό να υποφέρουμε σχεδόν από όλους όσους έχουμε γύρω μας. Ζούμε σε έναν «παράδεισο» επί της γης και όμως οι σχέσεις μεταξύ μας έχουν την «ποιότητα» της κόλασης.

Αγαπητοί μου, το στάδιο αυτό ας το βιώσουμε στον Τόπο μας, όπως και μέσα μας, ως πορεία ειλικρίνιας, συγνώμης και συγχώρεσης, θυσιαστικής αγάπης, μετάνοιας, αγαθής γνώμης και καλών έργων. Ας παρακαλέσουμε με έντονη και θερμή προσευχή για θείο φωτισμό και επιστροφή σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.

Σας έχω πάντα στις προσευχές μου προς τον Πανάγαθο Θεό για κάθε καλό σε σας, στις οικογένειές σας και στον Τόπο μας.

ΚΑΛΟ ΣΤΑΔΙΟ!
+Ο Κυρηνείας Χρυσόστομος