You are currently viewing Πεδίο μάχης ξανά τα Ιεροσόλυμα! Μας πολεμούν οι εξτρεμιστές καταγγέλει ο Πατριάρχης Θεόφιλος

Πεδίο μάχης ξανά τα Ιεροσόλυμα! Μας πολεμούν οι εξτρεμιστές καταγγέλει ο Πατριάρχης Θεόφιλος

  • Reading time:1 mins read

Ούτε δύο εβδομάδες “ηρεμίας” δεν πρόλαβαν να συμπληρωθούν και η ένταση στην Παλιά Πόλη των Ιεροσολύμων αναζωπυρώθηκε για τα καλά.

Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς αστυνομικούς και Παλαιστίνιους στην Πλατεία των Τζαμιών πυροδότησαν ένα νέο κύκλο επεισοδίων. Αφορμή για τα δυσάρεστα γεγονότα στάθηκε η επίσκεψη των Εβραίων στο τζαμί Αλ Ακσά, τον τρίτο ιερότερο χώρο λατρείας για όλους τους μουσουλμάνους, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα.

Οι ισραηλινές αρχές είχαν απαγορεύσει τις επισκέψεις μη μουσουλμάνων (κυρίως εθνικιστών και υπερορθόδοξων Εβραίων) για διάστημα 10 ημερών λόγω του ιερού, για τους μουσουλμάνους, μήνα του Ραμαζανίου και της μεγάλης θρησκευτικής εορτής Εϊντ αλ Φιτρ. Καθώς οι επισκέψεις ξανάρχισαν τη χθεσινή ημέρα, που συνέπιπτε με την 74η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, δεκάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν φωνάζοντας «ο Θεός είναι ο μέγιστος». Ακολούθησαν συγκρούσεις με Ισραηλινούς αστυνομικούς, οι οποίοι προέβησαν σε 50 συλλήψεις.

Τρομοκρατική επίθεση στο Ελάντ – Τουλάχιστον τρεις οι νεκροί

Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες κατά τη διάρκεια επίθεσης στην πόλη Ελάντ του κεντρικού Ισραήλ.

Ο δήμαρχος της Ελάντ μιλώντας στο Κανάλι 12 της ισραηλινής τηλεόρασης κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, ενώ οι υπηρεσίες ασφαλείας επιχειρούν στην περιοχή.

Ιεροσολύμων Θεόφιλος: Ο Πανάγιος Τάφος είναι η καρδιά των Ιεροσολύμων

Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επισκέφθηκαν οι Αμερικανοί Γερουσιαστές κ. Andy Harris και κ. Jose Luis Correa, την Τετάρτη 4 Μαίου 2022 οι οποίοι έγιναν δεκτοί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο.

«Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαδραματίζει σημαντικό ποιμαντικό και θρησκευτικό, αλλά και ειρηνευτικό και συνδιαλλακτικό έργον εις την Ιερουσαλήμ και όλη την Αγία Γη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.

Αναλυτικά το ανακοινωθέν από το Πατριαρχείο Ιεοσολύμων

Την πρωΐαν της Τετάρτης, 21ης Απριλίου/4ης Μαίου 2022, ομάς Αμερικανών Γερουσιαστών υπό τους κ. Andy Harris και κ. Jose Luis Correa επεσκέφθη το Πατριαρχείον.

Την ομάδα ταύτην υπεδέχθη μετά Πατέρων Αγιοταφιτών ο Μακαριώτατος Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων, λέγων αυτή ότι «Χαρά ημών είναι να υποδεχώμεθα υμάς εις την παρούσαν συγκυρίαν της εορτής του Πάσχα ημών μετά του Εβραικού Πάσχα και της εορτής του Ραμαζανίου εις την Ιερουσαλήμ, η οποία είναι η πνευματική πρωτεύουσα των τριών μονοθειστικών θρησκειών, σημείον ευλογίας αλλά και σημείον πολιτικής διενέξεως.

Εις το πλαίσιον τούτο το Πατριαρχείον διαδραματίζει σημαντικόν ποιμαντικόν και θρησκευτικόν αλλά και ειρηνευτικόν και συνδιαλλακτικόν έργον εις την Ιερουσαλήμ και όλην την Αγίαν Γην αρχήθεν αλλά και από του 7ου μ.Χ. αιώνος εις το πλαίσιον της συμφωνίας της συνθήκης του Πατριάρχου Σωφρονίου μετά του Χαλίφου Ομάρ Χαττάμπ.

Το Πατριαρχείον διά μέσου των αιώνων διέσωσε όχι μόνον τα Χριστιανικά αλλά και τα Ιουδαικά Προσκυνήματα και διατηρεί ταύτα ως λειτουργικούς χώρους παρά τον πόλεμον, ο οποίος του εξασκείται υπό των εξτρεμιστών και διά τούτο το Πατριαρχείον παρά του ότι πολεμείται από τους εξτρεμιστάς απολαμβάνει σεβασμού και τιμής παρά πολλών. Ο Πανάγιος Τάφος είναι η καρδιά των Ιεροσολύμων».

Ακούσαντες μετά προσοχής τα λεχθέντα υπό του Μακαριωτάτου οι εξ Αμερικής Γερουσιασταί εξεδήλωσαν ειλικρινές ενδιαφέρον να βοηθήσουν το Πατριαρχείον και τους Χριστιανούς της Αγίας Γης διά δραστηρίων διαβημάτων αυτών προς την Ισραηλινήν Κυβέρνησιν. Δεχόμενοι μετ’ ευχαριστιών τα δώρα ευλογίας του Μακαριωτάτου, εν οις και επάργυρος πίναξ της Ιερουσαλήμ ανεχώρησαν διά προσκύνησιν εις τον Πανάγιον Τάφον.