You are currently viewing Φθιώτιδος Συμεών: «Να είσαι γενναίος και λεβέντης σαν τον Αθανάσιο Διάκο»

Φθιώτιδος Συμεών: «Να είσαι γενναίος και λεβέντης σαν τον Αθανάσιο Διάκο»

  • Reading time:1 mins read

Την χειροτονία ενός ακόμη νέου κληρικού τέλεσε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών στον μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, καθώς και η χειροτονία του νέου Διακόνου και αδελφού της νεοσύστατης Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου, π. Σωφρονίου Σπανού, μεταδόθηκαν απευθείας από τηλεοράσεως, ραδιοφώνου και διαδικτύου.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών, συνοδευόμενο από τους διακόνους του, πλαισίωσαν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Περιβλέπτου, Αρχιμ. π. Παρθένιος Κουκούλης, ο πνευματικός πατέρας του νέου Διακόνου π. Γεώργιος Κάλλος, και οι πατέρες του Ναού της Αγίας Παρασκευής π. Αθανάσιος Κυρίτσης και π. Αθανάσιος Σκαρμούτσος.

Τους Ιερούς Ύμνους απέδωσαν Βυζαντινοί Χοροί Ιεροψαλτών, αποφοίτων Πτυχιούχων και μαθητών του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Ναού κ. Θωμά Αρχανιώτη.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών απευθυνόμενος στο νεοχειροτονούμενο π. Σωφρόνιο χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Αυτός ο υπέροχος τόπος που γέννησε και εσένα, έχει την ευλογία να είναι σφραγισμένος με τα νάματα της Πίστεως, να είναι σφραγισμένος με την Δωρεά του Χριστού, ένας τόπος που δεν έχει διακόψει τον ομφάλιο του λώρο με την Παράδοση. Προϋπόθεση για να έχει μέλλον αυτός ο τόπος και κάθε τόπος.

Στον κόσμο, τον οποίο ζούμε, θα ακούσεις κάποιες φωνές, οι οποίες λένε ότι η πρόοδος έρχεται μόνο όταν διακόψουμε την σχέση μας με την Παράδοση. Λόγοι συμφεροντολογικοί γεννούν τέτοιες απόψεις και θεωρίες ισοπεδωτικές. Είναι οι θεωρίες, που δεν βλέπουν τον άνθρωπο ως πρόσωπο, αλλά τον βλέπουν σαν μία μονάδα μέτρησης, οικονομικών και άλλων στατιστικών μεγεθών.

Αυτός ο λαός εκφράζει καθημερινά την απόφασή του να συνεχίσει τις παραδόσεις του, γιατί οι παραδόσεις του δεν είναι απολιθώματα του παρελθόντος, αλλά η κινητήριος δύναμη για το μέλλον. Η παράδοση δεν σημαίνει συντηρητισμός, κάτι το αναχρονιστικό. Παράδοση σημαίνει δύναμη, απόφαση, ώθηση, όραμα, όνειρο, θέληση. Καρπός αυτής της παράδοσης είσαι και αυτή η παρακαταθήκη, που παραλαμβάνεις σήμερα. Μην ξεχνάς ότι αυτός ο τόπος είναι απόλυτα ταυτισμένος με ένα Διάκο, με τον Διάκο μας, τον χιλιοτραγουδισμένο και χιλιοκλαμμένο Διάκο, τον Αθανάσιο Διάκο, ο οποίος πρώτα απ’ όλα ήταν μοναχός και διάκονος και έπειτα ηγέτης και Εθνομάρτυρας και πρωταγωνιστής της ελευθερίας αυτού του τόπου.

Η παράδοση και η παρακαταθήκη που λαμβάνεις δεν είναι μία παράδοση εξουσίας, αλλά είναι μία παρακαταθήκη αγάπης. Ο Κληρικός, ο Επίσκοπος, o Πρεσβύτερος, ο Διάκονος, ο κάθε χριστιανός έχει μονάχα μία εξουσία: να αγαπά.

Η εξουσία της αγάπης, της ταπείνωσης και της αδυναμίας είναι η εξουσία και η δύναμη της Εκκλησίας. Όσο πιο αδύναμος θα γίνεσαι, τόσο ποιο δυνατός θα γίνεσαι. Όσο πιο ανίσχυρος γίνεσαι για την αγάπη του Θεού, τόσο πιο ισχυρός θα γίνεσαι” τόνισε ο κ. Συμεών.

Σε άλλο σημείο ανέφερε στον π. Σωφρόνιο:

«Τούτη τη μέρα που λαμβάνεις τον βαθμό του Διακόνου, η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει έναν ακόμη Μάρτυρα του Γένους, τον Άγιο Ιερομάρτυρα Γρηγόριο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως τον Ε’ και κάποιοι εθνομηδενιστές και ψευτοκουλτουριάρηδες, δεν έχουν την δύναμη να πάνε να προσκυνήσουν στο μαρτυρικό Φανάρι τον τόπο του μαρτυρίου και τον τόπο της αγχόνης του ή τουλάχιστον να σταθούν μπροστά στο σκήνωμά του στον Μητροπολιτκό Ναό των Αθηνών και να του ζητήσουν ένα ταπεινό συγγνώμη.. Αυτοί που δεν μπόρεσαν να διαβάσουν την ιστορία. Το μεγαλύτερο τεκμήριο είναι το αίμα του και το μαρτύριο του.

Είμαστε λαός ειρηνικός, λαός δημοκρατικός, λαός αγάπης, συνύπαρξης, ενός πολιτισμού οικουμενικού, αλλά δεν είμαστε τυφλοί, ανόητοι, επιλήσμονες και κυρίως δεν είμαστε λαός του

Εφιάλτη, αλλά λαός του Λεωνίδα, του Αθανασίου Διάκου, του Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’.

Δεν θα ασχοληθείς με τα σκουπίδια, αλλά με το φως και τα διαμάντια. Το βλέμμα σου θα είναι στραμμένο στην Ανατολή, εκεί που ανατέλλει ο Ήλιος της Δικαιοσύνης. Στην Αγία Τράπεζα που είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Καλούμαστε να κοιτάμε όλοι μας μπροστά, ποτέ πίσω, ποτέ στο παρελθόν και στις μικρότητες, να κοιτάμε στο μεγαλείο της Πίστεως και της Παράδοσης μας, στο μεγαλείο του πολιτισμού μας και να παρακαλούμε τον Θεό να μας αξιώνει να γινόμαστε αντάξιοι συνεχιστές σπουδαίων προκατόχων.

Προκάτοχός σου είναι ο Αθανάσιος Διάκος. Αυτόν καλείσαι να έχεις μπροστά σου, παράδειγμα, πρότυπο και έλεγχο της καθημερινότητός σου. Να είσαι γενναίος, λεβέντης, πιστός και αφοσιωμένος.

Είναι ευλογία να διακονεί κανείς τον Κύριο και να είναι παπάς, ένας γνήσιος παπάς της Ρούμελης».

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς και κ. Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδος κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος, εκπρόσωποι άλλων φορέων και συλλόγων του τόπου και πλήθος πιστών.

 

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

IMG_5463