Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να καταβληθεί προσπάθεια παράκαμψης του λαού για την ανάδειξη του επόμενου Αρχιεπισκόπου, με τροποποίηση του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, ώστε ο Αρχιεπίσκοπος να εκλέγεται από τη Σύνοδο. Εκτός όμως από την εκλογή Αρχιεπισκόπου από τη Σύνοδο, ο λαός μπορεί να παρακαμφθεί και χωρίς τροποποίηση του Καταστατικού. Αυτό προκύπτει από παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο ΣΙΓΜΑ, ο οποίος σχολίασε τη δήλωση του θεολόγου Θεόδωρου Κυριακού, περί προσπάθειας εκκλησιαστικού πραξικοπήματος.
Στις δηλώσεις του ο Μακαριότατος, αφού ανέφερε πως το παλαιό καταστατικό έπρεπε να διορθωθεί ώστε να συνάδει με τους ιερούς κανόνες οι οποίοι προνοούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται από την Ιερά Σύνοδο, σημείωσε πως το νέο Καταστατικό δεν χρειάζεται τροποποίηση και πρόσθεσε: Παίρνω σαν δεδομένο ότι ο λαός εξέλεξε τους τρεις πρώτους (όπως προβλέπει το Καταστατικό) τους οποίους η Σύνοδος δεν επιθυμεί. Αν στην ψηφοφορία ενώπιον της Συνόδου ποσοστό πέραν του 50% ρίξει λευκό, δεν εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος. Όπως είπε, αν διεξαχθεί και δεύτερη ψηφοφορία και η πλειοψηφία επιμείνει στο λευκό κρίνοντας ότι η επιλογή του λαού δεν είναι ορθή, επίσης δεν εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος.
Σύμφωνα με τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, το ζήτημα ανέκυψε όταν άνθρωποι οι οποίοι πρόσκεινται σε μητροπολίτη (τον οποίο δεν κατονόμασε) άρχισαν να τηλεφωνουν στους δημάρχους διαφόρων πόλεων (σχετικά με τις αρχιεπισκοπικές εκλογές) και ανάμεσα σε άλλους τηλεφώνησαν και στον δήμαρχο Πάφου, οπόταν πληροφορήθηκε και ο ίδιος για το προεκλογικό παρασκήνιο. «Είπα, μην ανησυχείτε, διότι το πάνω χέρι το έχει η Σύνοδος», ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Είπε, επίσης, πως αν οι Συνοδικοί είναι εντάξει, δεν θα κατέβει κανείς να ψηφίσει επί της Αγίας Τραπέζης και να υπογράψει τον κώδικα της εκλογής. Όταν δεν κατεβούν στο «μήνυμα» οι μητροπολίτες δεν γίνεται τίποτε, συμπλήρωσε.
Ο κ. Κυριακού ανέφερε στον «Φ», πως η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε σχέση με τις πληροφορίες που είχαν τεθεί ενώπιόν του για παράκαμψη του λαού με τροποποίηση του Καταστατικού, ώστε ο Αρχιεπίσκοπος να εκλέγεται απευθείας από τη Σύνοδο χωρίς να ψηφίζει ο λαός. Είπε, επίσης, πως με βάση το ισχύον Καταστατικό, αν στην πρώτη ψηφοφορία για επιλογή του ενός εκ των τριών που επιλέξει ο λαός με την ψήφο του δεν εξασφαλίζει κανείς την απόλυτη πλειοψηφία, τότε διεξάγεται δεύτερη ψηφοφορία με τη συμμετοχή των δύο που είχαν εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους από τον λαό και αν ακόμη ισοψηφήσουν, ο νέος Αρχιεπίσκοπος εκλέγεται με κλήρωση.