You are currently viewing Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ναό της Σπάρτης

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ναό της Σπάρτης

  • Reading time:1 mins read

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας σε κάθε γωνιά του Ελληνισμού. Στη Σπάρτη, στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, τελέσθηκαν ο Όρθρος και η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Ευσταθίου.

Στην ομιλία που απηύθυνε στο εκκλησίασμα, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε αρχικά στην εορτή της αναστηλώσεως των ιερών εικόνων και στον κομβικό ρόλο που παίζουν αυτές στην εκκλησιαστική ζωή. Ακολούθως, επιχείρησε έναν παραλληλισμό με τη σύγχρονη εποχή, όπου η τότε εικονομαχία έχει δώσει τη θέση της σε άλλες πρακτικές που πληγώνουν τον χριστιανισμό. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε την βεβήλωση – με διάφορους τρόπους – της ανθρώπινης εικόνας, αν και είμαστε πλασμένοι <<κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωσιν>> του Θεού. Παράλληλα προέτρεψε τους πιστούς να έχουν εικονίσματα στα σπίτια τους, τα οποία αγιάζουν τον χώρο, καθαρίζουν τον νου και βοηθούν στην ψυχική ενδυνάμωσή μας. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε ο Πανάγαθος Θεός να φωτίσει το μυαλό των ανθρώπων, ώστε να μπορέσουν να βρουν τον προσανατολισμό τους και να διάγουν ενάρετο βίο, ώστε να κερδίσουν την Αιώνια Ζωή.

 

Ακολούθησε, εντός του Ιερού Ναού, κατά την εκκλησιαστική τάξη, η λιτάνευση των ιερών εικόνων σε ανάμνηση της αναστηλώσεώς τους το έτος 843, ενώ ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.