Με την προσήκουσα λαμπρότητα και με κάθε επισημότητα και σεβασμό, τιμήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η ημέρα μνήμης του συμπολιούχου της πόλεως, Αγίου Μεγαλομάρτυρος Νέστορος και η διπλή επέτειος της Απελευθερώσεως εκ του Οθωμανικού Ζυγού το 1912 και εκ της Γερμανικής κατοχής το 1944.
Την πρωί της 27ης Οκτωβρίου ε.έ., τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και εν συνέχεια η Επίσημος Δοξολογία επί τη Απελευθερώσει της Πόλεως, χοροστατούντος του Σεβαμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, Τοποτηρητού της καθ´ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.
Μεταξύ των ευλαβών πιστών που προσήλθαν (τηρώντας με την δέουσα προσοχή όλα τα προβλεπόμενα εκ των αρμοδίων αρχών, μέτρα υγειονομικής προστασίας), για να τιμήσουν την σημερινή διπλή εορτή, ήταν οι Βουλευτές της Ν.Δ. κ. κ. Σάββας Αναστασιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Ταχματζίδης, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητος, καθώς επίσης και αντιπροσωπείες της μαθητιώσης νεολαίας με τις ελληνικές σημαίες ανά χείρας.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Παναγιώτης Μουτσόπουλος, εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος με τον περιεκτικό και διδακτικό του λόγο, συνέδεσε τα ιστορικά γεγονότα των δύο περιόδων, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά στην Αγία μορφή του εορτάζοντος Μεγαλόμαρτυρος Νέστορος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, «Μία μέρα μετά την εορτή του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του μαθητού του, Αγίου Νέστορος, ο οποίος αν και ήταν ακόμη κατηχούμενος, πήρε το βάπτισμα του μαρτυρίου μετά την νίκη του επί του ασεβούς Λυαίου».
«Την ίδια ημέρα, ο μικρός αδελφός της Θεσσαλονίκης, ο Λαγκαδάς, τιμά τη μνήμη του Αγίου Νέστορος και πανηγυρίζει την απελευθέρωσή του από τουρκική σκλαβιά 5 αιώνων, κατά τη διάρκεια των ενδόξων και νικηφόρων βαλκανικών πολέμων του 1912-13. Την ίδια ημέρα μάλιστα, το 1944η θα απελευθερωθεί ο Λαγκαδάς κι από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και θα αναπνεύσει ελεύθερος για ακόμη μια φορά. Έχουμε σήμερα χρέος να τιμήσουμε όσους αγωνίσθηκαν και να διατηρήσουμε την ελευθερία που κερδίσαμε με τις πρεσβείες του Αγίου Νέστορος, ως κόρην οφθαλμού».
Στην σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, υπεγράμμισε χαρακτηριστικά ότι, «Χρέος και ευθύνη μας είναι να αναδεικνυόμαστε άξιοι της ελευθερίας, την οποία μας εχάρισαν οι αείμνηστοι πατέρες μας, με ποταμούς αιμάτων και θυσίες, έτσι ώστε ιστάμενοι στο ύψος των περιστάσεων, να δίδουμε και εμείς την δική μας μαρτυρία στις επόμενες γενεές που ακολουθούν, ως εφόδιο ζωής, και ως αιτία καυχήσεως και εθνικής υπερηφάνειας. Σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο ας μην λησμονούμε ότι η ελευθερία είναι, κατά τον εθνικό ποιητή μας, ‘’βγαλμένη μέσα από τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά’’».
Καταλήγοντας, ο Σεβ., συνεχάρη όλους όσους προσήλθαν για να τιμήσουν την σημερινή μεγάλη ημέρα, τηρώντας επ´ ακριβώς όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, ενώ τους προέτρεψε με μία φωνή να συμψάλλουν μέσα από την καρδιά τους τον Εθνικό μας Ύμνο.
Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων, συνεκλήθη υπό του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού, κ. Θεολόγου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, Γενική Ιερατική Σύναξη, παρουσία απάντων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.
Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του, προς τους συναχθέντας ιερείς και διακόνους, ο Σεβ. Τοποτηρητής, ευχαρίστησε όλους, για την υποδειγματική συνεργασία, καθ´ όλη της διάρκειας της ετήσιας τοποτηρητείας του και εκάλεσε το ιερό Σώμα των κληρικών της κατά Λαγκαδά Εκκλησίας του Χριστού, να παραμείνουν άρρηκτα ενωμένοι μετά του σεπτού Ποιμενάρχου τους, Σεβ. κ. Πλάτωνος, «ώσπερ χορδαί κιθάρα», προς δόξαν Θεού, έπαινον της αγίας Εκκλησίας, οικοδομήν και σωτηρίαν του χριστεπωνύμου πληρώματος.
Αμέσως μετά ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος, π. Ευσέβιος Σπουργίτης, ευχαρίστησε, με θερμούς λόγους, τον Σεβ. Τοποτηρητή, για όσα, φιλοτίμως και αποτελεσματικώς, προσέφερε στην τοπική Εκκλησία του Λαγκαδά, κατά το διαρεύσαν χρονικό διάστημα, ευχηθείς μακράν, ολβίαν, ευλογημένην και καρποβριθή ποιμαντορίαν, προς δόξαν Θεού και έπαινον της Αγίας Εκκλησίας Του.