“Δεν υπόσχεται κανείς ότι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας τη Γη παράδεισο, αλλά μπορούμε να μην την κάνουμε κόλαση” τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά τον εσπερινό, όπου χοροστάτησε στο Ιερό παρεκκλήσιο του Μεγάλου Βασιλείου, το οποίο ευρίσκεται εντός της Σιβιτανιδείου Σχολής.
Μετά τον εσπερινό τιμήθηκαν δέκα εκπαιδευτικοί, διαφόρων ειδικοτήτων, που διακρίθηκαν –μαζί με πολλούς άλλους- κατά τη διακονία τους στην εκπαίδευση.
Ο Διευθυντής της σχολής καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και μίλησε για την ιστορία της σχολής και την σημασία της προσφοράς και του έργου των εκπαιδευτικών.
Ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Αρχιεπισκοπής π. Συμεών Βενετσιάνος ανέφερε πως “στο πρόσωπο των δέκα αυτών καθηγητών τιμώνται όλοι οι εκπαιδευτικοί”.
Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στους καθηγητές τις τιμητικές διακρίσεις και με αφορμή την αυριανή εορτή των Τριών Ιεραρχών,αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο τους λέγοντας πως “δεν ήταν εγωϊστές και διέθεταν κάθε τους χάρισμα για τους άλλους.
Η εποχή μας” συμπλήρωσε ο Αρχιεπίσκοπος “διαθέτει πολλούς ικανούς και χαρισματικούς ανθρώπους, αλλά κρατούν τα τάλαντά τους για τον εαυτό τους. Διακρίνουμε πολλούς πολιτικούς και παράγοντες να αγωνίζονται για κάτι καλύτερο και μας χρειάζονται τέτοιου είδους προσπάθειες, αλλά δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Χρειάζεται μετάνοια, δηλαδή αλλαγή μυαλού και νοοτροπίας.”
Ολοκλήρωσε την ομιλία του μιλώντας για ενότητα και συνεργασία λέγοντας συγκεκριμένα “για παράδειγμα όλοι λαχταράμε να έχουμε άκουσμα μουσικής, να έχουμε μια ορχήστρα. Δε μας φτάνει, όμως, να έχουμε κάποιον που θα παίζει μόνο βιολί ή κάποιον που θα παίζει μόνο αρμόνιο, χρειάζονται όλα τα όργανα. Επίσης αν υπάρχει κάποιος που δεν είναι καλός, θα δημιουργείται θόρυβος και το αποτέλεσμα δεν θα είναι ωραίο. Δεν υπόσχεται κανείς ότι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας τη Γη παράδεισο, αλλά μπορούμε να μην την κάνουμε κόλαση.”
Η Σιβιτανίδειος Σχολή ιδρύθηκε το 1926. Ο Βασίλειος Σιβιτανίδης, στην διαθήκη του παραχώρησε την τεράστια περιουσία του στο Ελληνικό κράτος, προκειμένου με τις προσόδους της να ιδρυθεί μια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, στο όνομα του διαθέτη και του αδελφού του Λουίζου, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα και κυρίως σύμφωνα με την περίφημη Παρισινή Σχολή “Arts et Metiers”.
Η Σχολή υπάγεται στην αρμοδιότητα και εποπτεία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αποτελεί αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, μέλη του οποίου είναι: ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις σύμφωνα με την διαθήκη του διαθέτη.