Ο Υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης εξακολουθεί να επιμένει στις απόψεις του για τα θέματα της αρμοδιότητάς του και την Εκκλησία.
Σε συνέντευξή του στα “ΝΕΑ” ο κ. Φίλης, έκανε λόγο για δήθεν “συντηρητικούς κύκλους που επιμένουν να παραμείνει το μάθημα των θρησκευτικών ως ομολογιακό μάθημα”.
Ο κ. Φίλης ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το μόνο θεσμικά αρμόδιο όργανο για να επιμεληθεί την αναμόρφωση του μαθήματος των θρησκευτικών είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και εξ αυτού ακούει και την άποψη της Εκκλησίας.
Η πλήρης απάντηση του υπουργού στην εφημερίδα έχει ως ακολούθως: “Το θέμα έχει τεθεί στον δημόσιο διάλογο, έχουν εκδοθεί υπουργικές εγκύκλιοι που απαντούν στο αίτημα χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους να μην παρακολουθούν υποχρεωτικά το μάθημα των Θρησκευτικών. Από ό,τι πληροφορούμαι, αναμένεται μάλιστα και απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Στρασβούργου για την αναχρονιστική εγκύκλιο Λοβέρδου. Αιτία του προβλήματος είναι η επιμονή εγχώριων συντηρητικών κύκλων να παραμείνει το μάθημα των Θρησκευτικών ως ομολογιακό μάθημα. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, θεσμικά αρμόδιο να επιμεληθεί την αναμόρφωση των Θρησκευτικών, συζητεί με όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένης και της Εκκλησίας, ώστε τα Θρησκευτικά να γίνουν μάθημα γνώσης των θρησκειών, με την ιδιαίτερη παρουσίαση του πολιτισμικού ρόλου της Ορθοδοξίας στη χώρα μας”.
—-“Επωφελής για τον λαό”
Για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας ο υπουργός δεν μπαίνει στην ουσία του θέματος αλλά υπεκφεύγει με μία αόριστη απάντηση:
“Ενόψει της συνταγματικής αναθεώρησης, με συντεταγμένο τρόπο, Εκκλησία και Πολιτεία έχουν συμφωνήσει να συζητήσουν τον προσδιορισμό των διακριτών ρόλων τους. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα του διαλόγου θα επιβεβαιώσει ότι η νέα διακριτή θεσμική πραγματικότητα θα είναι χρήσιμη και για τα δύο μέρη, και βεβαίως επωφελής για τον λαό”…