You are currently viewing Δύο χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού

Δύο χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού

  • Reading time:524 mins read
Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, ανήμερα της μεγάλης διπλής γιορτής της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου/της Εθνικής Επετείου της 25ής Μαρτίου 1821, από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού! Δύο χρόνια οδυνηρής απουσίας του Μεγάλου Ιεράρχη, που άφησε το ξεχωριστό και σπουδαίο αποτύπωμά Του στην Εκκλησία και στον Ελληνισμό, εντός κι εκτός Ελλάδας, στα 60 και πλέον χρόνια της δημόσιας διαδρομής Του…
Αιωνία Του η Μνήμη! Όσοι είχαμε την ευλογία να Τον έχουμε γνωρίσει και συναναστραφεί από κοντά, θα θυμόμαστε πάντα με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη το πέρασμά Του από τη ζωή της Εκκλησίας μας και από τη ζωή μας.
🔺Με αυτό τον τρόπο αναγγείλαμε εμείς απο εδώ την Κοίμηση του Στυλιανού -25/3/2019

Εκοιμήθη σήμερα, Δευτέρα 25 Μαρτίου στις 6 το πρωί,  ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός Χαρκιανάκης σε ηλικία 83 ετών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός είχε προσβληθεί από την επάρατη νόσο και  τον τελευταίο καιρό έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Ήταν εκ των μεγαλύτερων σύγχρονων Θεολόγων της Εκκλησίας μας. Εμβληματική προσωπικότητα με γνώσεις και δυναμική.

Ο Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης στις 29 Δεκεμβρίου 1935. Σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, από όπου αποφοίτησε το 1958.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1957 και ιερέας το 1958. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη συστηματική θεολογία και τη φιλοσοφία της θρησκείας στη Βόννη της Γερμανίας, από το 1958 έως το 1966.

Στους διδασκάλους του συμπεριλαμβανόταν ο Καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ, ο οποίος αργότερα έγινε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄.

Έγραψε τη διατριβή του αναπτύσσοντας  τον ισχυρισμό  πως η Ορθόδοξη Εκκλησία κατείχε το αλάθητο όταν ενεργούσε από κοινού με την Συνοδικότητα  (π.χ. τα Οικουμενικά Συμβούλια).

Το 1965, ενώ ολοκλήρωνε τις μεταπτυχιακές του σπουδές, ανακυρήχθηκε καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1966 ορίστηκε ηγούμενος στη Μονή Βλατάδων στη Θεσσαλονίκη. Ήταν ιδρυτικό μέλος, στη συνέχεια αντιπρόεδρος και εν τέλει πρόεδρος, του Πατριαρχικού Ινστιτούτου Πατερικών Μελετών στη μονή.

Από το 1969 έως το 1975, δίδαξε συστηματική θεολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το 1970, εξελέγη Τιτουλάριος Μητροπολίτης Μιλητουπόλεως (ενώ παρέμενε στην Ιερά Μονή Βλατάδων) ως έξαρχος υπεύθυνος για θέματα που απασχολούσαν τη βόρεια Ελλάδα και το Άγιον Όρος.

Το 1975, ο Στυλιανός Χαρκιανάκης εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και Έξαρχος Ωκεανίας. Κατέχοντας αυτή τη θέση, συμμετείχε σε αρκετούς διαλόγους μεταξύ της Ορθοδοξίας και άλλων Χριστιανικών ομάδων.

Η πλέον περίοπτη θέση που κατείχε ήταν αυτή του αντιπροέδρου του θεολογικού διαλόγου με τη Ρωμαικαθολική Εκκλησία, αλλά και με την Αγγλικανική  εκκλησία.

Δίδαξε  θεολογία και πνευματικότητα στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ από το 1975. Το 1986, αναγορεύθηκε ο πρώτος κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέα, όπου επίσης κατέχει τη θέση του διδάκτορα στη Συστηματική Θεολογία.

Το 1973, του απονεμήθηκε το Διεθνές βραβείο Χέρντερ. Επίσης του απονεμήθηκε το Βραβείο Ποίησης από την Ακαδημία Αθηνών το 1980, και

βραβεύθηκε ως  ο ποιητής με εκτενή βιβλιογραφία και αξιοσημείωτη ποίηση.

Το 1985 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ από το Πανεπιστήμιο του Λούμπλιν στη Πολωνία. Ακόμη, ένα από τα ποιήματα του, το «Μετά Εφιάλτου», μελοποιήθηκε από τον Κώστα Τσικαδέρη.

Το 2014 αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συνεδέετο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με φιλία ετών , από τα χρόνια της Χάλκης καθώς και με τον Νικομηδείας Ιωακείμ τον από Χαλκηδόνος. Τα τελευταία χρόνια δεν πήγαινε πλέον στο Φανάρι, ούτε δέχθηκε να συμμετάσχει ποτέ στην Σύνοδο του Οικουμενικού Θρόνου όταν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος  διεύρυνε την σύνθεσή της και με εκτός Φαναρίου Ιεράρχες.

Το κενό που αφήνει ο Στυλιανός  μεγάλο και δυασαμαπλήρωτο. Ας ελπίσουμε το Φανάρι να προβληματιστεί και να αποφασίσει  σωστά για το «ποιός» θα διαδεχθεί τον Στυλιανό και να μην πειραματιστεί πάλι με Ιεράρχες που δεν ξέρουν την ψυχοσύνθεση της ομογένειας στην Αυστραλία  αλλά ούτε και να διασπάσει και διχοτομήσει την ενιαία Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, όπως έκανε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής για να ικανοποιήσει και τακτοποιήσει ημετέρους.

🔹Παρακάτω δύο από τα εκατοντάδες ποιήματά Του (ένα στα Ελληνικά -τη μοναδική γλώσσα στην οποία έγραψε ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος, ως Σ. Σ. Χαρκιανάκης- και ένα σε μετάφραση στα Αγγλικά), εις μνήμην…
Two years since the late Archbishop of Australia Stylianos passed  away in a day like this, 25th of March (2019): one of the most sacred days for the Orthodox Christianity and the Greek Nation.
Two years without His memorable physical presence amongst us -especially amongst His beloved faithful Greek Diaspora in Australia… The late Archbishop was evolved from a poor Cretan orphan of the WW2 to an enlightened Theologian and Cleric of worldwide calibre and appeal, inheriting to both Church and Hellenism a unique and distinctive legacy as a high ranking clergyman, a devoted academic and theologian, as a reknown poet.
May His memory be eternal! We, who had the blessing of meeting and knowing Him in person, will be always grateful and moved by His presence in our lives.
Below two poems (amongst hundreds written by Him since His teenage years, undersigned with His laity name S. S. Harkianakis): one in Greek -the one and only language He used for His poetry- and one translated into English from Greek:
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΛΙΓΑΡΚΕΙΑ
Δεχτήκαμε πως οι νεκροί δεν μιλούν
αν και δεν πρόλαβαν να πουν
όσα αγαπήσαν.
Ξέρουμε πως δεν περπατούν μήτε κινούνται
γιατί αναπαύονται.
Το ότι πάντως δεν αδρανούν
μας το δηλώνει μια δική τους αύρα
περίπου σαν εκείνη που σαλεύει
το πανί της Σημαίας
σε ώρες έκτακτες!
Σ. Σ. ΧΑΡΚΙΑΝΑΚΗΣ
Sydney – Brighton Le Sands 16-2-(20)10 – Από τη Συλλογή Ποιημάτων “Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ” Εκδόσεις “Δόμος” – Αθήνα 2011
BALLAD OF THE NIGHT
Only during the night should you cry
in the late hours
the hours of mist;
when the many who cry by day are sleeping
only then should you cry.
Night knows secrecy, knows silence
and discretion is necessary
for those who seek
some joy from you.
Do not forget:
the crying of the brave
must be attended only by heaven
and by silence,
the escort of all great moments.
S. S. HARKIANAKIS
Bonn (Germany), 30.10. (19)60
From “Fireworks & Sparrows – Selected Poems”, Published by Primavera Press – Sydney 1994
(Translated into English by Vrasidas Karalis)