You are currently viewing Προσφυγή στο ΣτΕ για τις κλειστές εκκλησίες

Προσφυγή στο ΣτΕ για τις κλειστές εκκλησίες

  • Reading time:1 mins read

 Κατατέθηκε χτες Δευτέρα 14/12/2020 υπόμνημα στο ΣτΕ σε συνέχεια σχετικής αίτηση ακύρωσης και αίτησης αναστολής της ΚΥΑ για τα μέτρα κατα της Εκκλησίας, με αφορμή τον κορονοϊό, εν οψει των Χριστουγέννων και του Δωδεκαημέρου.

 

Με το υπόμνημα αυτό βάλλεται η ΚΥΑ της 12/12/2020 διότι τα μέτρα που θεσπίζει ως προς την Εκκλησία έχουν τριπλή αντισυνταγματικότητα.

1. Παραβιάζουν – υπερβαίνουν την νομοθετική εξουσιοδότηση που έχουν από τις κυρωθείσες ΠΝΠ, οι οποίες ρητώς αναφέρουν ότι πρέπει να λαμβάνονται τα ηπιότερα δυνατά μέτρα για την προστασία της δημόσιας Υγείας. Τα λαμβανόμενα μέτρα, πλήρης απαγόρευση προσέλευσης πιστών, δεν είναι βέβαια το ηπιότερο δυνατό μέτρο. Υπενθυμίζεται ότι η ΚΥΑ της 2/6/2020 (ΦΕΚ 2111 Β΄) επέτρεψε παρουσία ενός πιστού ανα 5 τμ με αποσταση 1,5 μ , χωρις να παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα υπερ μετάδοσης του ιού.

2. Παραβιάζεται το άρθρο 13 του Συντάγματος με την απαγόρευση προσέλευσης στις ακολουθίες των πιστών, άρα η ελευθερία της λατρείας, που δεν είναι βέβαια δικαίωμα μόνο των κληρικών αλλά και των λαΪκών μελών της Εκκλησίας.

Περαιτέρω, παραβιάζεται και το άρθρο 3 σύμφωνα με το οποίο η Εκκλησία της Ελλάδος διοικείται από Σύνοδο Αρχιερέων (το αυτοδιοίκητο της Εκκλησίας) και μάλιστα οι ρυθμίσεις της ΚΥΑ αντιστρατεύονται την πρόβλεψη του άρθρου 3 ότι η Εκκλησία τηρεί απαρασάλευτα τους Ιερούς και Συνοδικούς κανόνες και την Ιερά Παράδοση της Ορθοδοξίας . Τούτο έχει άμεση εφαρμογή στις Λιτανείες γενικά, και ιδιαίτερα αυτές των Θεοφανείων, με την Πολιτεία να βρίσκεται ήδη σε ολισθηρό δρόμο με την δίωξη του Μητροπολίτη Κερκύρας – καθαρά αντισυνταγματική- και πιστών που παρίσταντο στην, περιορισμένη μάλιστα εντός του Ι Ναού. λιτάνευση του Αγίου Σπυρίδωνα.

3. Τέλος παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, άρθρο 25 παρ 1 του Συντάγματος, λόγω της αυστηρότητας και της ελλιπούς τεκμηρίωσης των μέτρων.

Ήδη το ΣτΕ έχει κρίνει με την υπ αριθ 60/2020 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών ότι τα μέτρα απαγόρευσης της προσέλευσης των πιστών αποτελούν σοβαρό περιορισμό της ελευθερίας της Λατρείας και επομένως της θρησκευτικής ελευθερίας και ότι η Διοίκηση υποχρεούται να τεκμηριώσει την αναγκαιότητα των μέτρων και η τεκμηρίωση αυτή ελέγχεται δικαστικά.

Ο δικαστικός αγώνας θα συνεχιστεί και είναι απορίας άξιο πως αφου ΄στην Γαλλία με την παράδοση της laicite το ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι είναι πολύ περιορισμένος ο αριθμός των 30 πιστών. στην Ελλάδα η κρατική αξίωση για πλήρη αποχή των πιστών που προσκρούει όχι μόνο στο νομικό πλαίσιο και στις ευνοϊκότερες σε σχέση με την Γαλλία κλιματολογικές συνθήκες , αλλά και είναι εντελώς ατεκμηρίωτη επιστημονικά, είναι δυνατόν να ισχύσει. Αφού οι.επιστήμονες θεωρούν επαρκή απόσταση το 1,5 με 2 μέτρα και επαρκή αραίωση 1 πρόσωπο ανα 10 ή 15 τμ , πως είναι δυνατόν να απαγορεύεται και μάλιστα πλήρως η προσέλευση σημαντικού αριθμού πιστών σε Ιερούς Ναούς με επιφάνεια εκατοντάδων τμ ?

Η λογική και νομική αντίρρηση είναι απολύτως τεκμηριωμένη. Τόσο που η μη υιοθέτηση της από την κυβέρνηση και εν ανάγκη από το ΣτΕ είναι βέβαιο ότι δημιουργεί όχι μόνο εύλογα ερωτηματικά για τα κίνητρά τους αλλά θα αποτελέσει και σοβαρό πλήγμα στο κύρος τους.

Γιάννης Χατζηαντωνίου
Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και ΣτΕ

Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ