You are currently viewing Άθλια παρέμβαση της  Ρωσίας  στην Εκκλησία της  Κύπρου

Άθλια παρέμβαση της Ρωσίας στην Εκκλησία της Κύπρου

  • Reading time:1 mins read

Το Πατριαρχείο Μόσχας υποστήριξε, ως μη όφειλε,  την κριτική των μελών της Ιεράς Συνόδου της Κυπριακής Εκκλησίας εναντίον του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου, ο οποίος αναγνώρισε τους Ουκρανούς της νέας εκκλησίας.

Μάλιστα ο επικεφαλής του συνοδικού τμήματος του Πατριαρχείου της Μόσχας για τη σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία και τα μέσα ενημέρωσης Vladimir Legoyda   επιχειρεί με ανεπίτρεπτο Τρόπο ειδική αναφορά και επιβράβευση  στον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η ειλικρινής και κανονικά επαληθευμένη θέση του Μητροπολίτη Ησαΐα μαρτυρεί για άλλη μια φορά την εσφαλμένη συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου και καταδεικνύει τη βλάβη που προκλήθηκε στην ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την περιπέτεια του Φαναρίου που ονομάζεται OCU»

Στο μεταξύ πολιτικός εμπειρογνώμονας εξηγεί γιατί ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky κάλεσε τον κ. Βαρθολομαίο στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο Ουκρανός πρόεδρος “ντύθηκε” Ποροσένκο και προσκάλεσε τον κ. Βαρθολομαίο στο Κίεβο. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Alexei Yakubin, ο Zelensky προσπαθεί να φλερτάρει με τους Επιφάνιο και Βαρθολομαίο λόγω εξωτερικής πίεσης- εννοούν την Αμερική.

Στις 11 Νοεμβρίου, ο πολιτικός επιστήμονας Alexei Yakubin εξήγησε σε συνέντευξή του στο “1Kozak” γιατί ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο της Κωνσταντινούπολης να επισκεφτεί τη χώρα. Σύμφωνα με τον Γιακουμπίν, “ο Ζελένσκι αναμενόταν να συμπεριφέρεται όπως ο πρόεδρος μιας κοσμικής χώρας σε θρησκευτικά θέματα, να ακυρώσει ή να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει για να αλλάξει τους αντι-εκκλησιαστικούς νόμους, να ακολουθήσει μια ίση απόσταση από βασικές θρησκείες και απλώς να τηρήσει τους κανόνες δικαιοσύνης, νομιμότητας και συνταγματικότητας σε αυτό το θέμα”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα, “στο τέλος, είδαμε ότι αρχικά ο Ζελένσκι προσχώρησε εν μέρει σε αυτό το μοντέλο, όπως φαινόταν, αν και οι αντι-εκκλησιαστικοί νόμοι δεν ακυρώθηκαν και το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει ακόμη εξετάσει αυτό το ζήτημα, και τώρα βλέπουμε ότι υπάρχει μια προσπάθεια να φλερτάρει ελαφρώς με το ίδιο τον Επιφάνιο, και με τον Βαρθολομαίο ”

Ο Yakubin δεν αποκλείει “ότι σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει και ένας εξωτερικός παράγοντας”: “Επειδή θυμόμαστε ότι, για παράδειγμα, εκπρόσωποι της αμερικανικής πρεσβείας και των αμερικανικών δομών συμμετείχαν στη διαδικασία και το είδος της εποπτείας ή συνέβαλαν στη διαδικασία δημιουργίας της OCU “.

Ο πολιτικός εμπειρογνώμονας είναι βέβαιος ότι “για τον ίδιο τον Zelensky, αυτή είναι μια επικίνδυνη τάση. Εκλέχθηκε από τους πολίτες μας, οι οποίοι δεν θέλουν οι πολιτικοί να αναμιγνύονται σε θέματα εκκλησίας και να προσπαθούν να παίξουν με θέματα εκκλησίας “.

«Επομένως, μου φαίνεται ότι είναι μια προσπάθεια να παίξει το ίδιο παιχνίδι με τον Poroshenko και θα τελειώσει για τον Zelensky με τον ίδιο τρόπο που τελείωσε εκλογικά για τον Poroshenko», κατέληξε ο Alexei Yakubin.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo σκοπεύει να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αλλά αργότερα και με τον Γεωργιανό Πατριάρχη Ηλία.

Στις 13 Νοεμβρίου, ο Πομπέο θα ξεκινήσει μια δεκαήμερη επίσκεψη εργασίας στους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συζητήσει μαζί του “ζητήματα θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Τουρκία και την περιοχή και να προωθήσει μια σταθερή θέση σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως.” Μετά την Τουρκία, ο Πομπέο θα φύγει για την Τιφλίδα, όπου θα συναντηθεί επίσης με τον Πατριάρχη Ηλία.

Με πληροφορίες απο pentapostagma.gr