You are currently viewing Το Πατριαρχείο Μόσχας αφήνει αιχμές προς τον Οικ. Πατριάρχη για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Το Πατριαρχείο Μόσχας αφήνει αιχμές προς τον Οικ. Πατριάρχη για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

  • Reading time:1 mins read

Eίναι επώδυνο και εξαιρετικά θλιβερό να βλέπουμε από την τουρκική ηγεσία την περιφρόνηση προς την παγκόσμια κληρονομιά” δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Πατριαρχείο Μόσχας σχετικά με τη μετατροπή και της Μονής της Χώρας σε τζαμί, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN.

“Βυθίζονται στο σκοτάδι και τα τελευταία υλικά ίχνη ενός μέγιστου κάποτε πολιτισμού, τις πνευματικές και πολιτιστικές αξίες του οποίου από την Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης έκανε αποδεκτά ως κληρονομιά της και η Ρωσική Ορθοδοξία” συνεχίζει το Πατριαρχείο Μόσχας που σημειώνει πως η κίνηση αυτή δε συμβάλει στην κατανόηση και συνεργασία μεταξύ των λαών και των θρησκειών.

Το Πατριαρχείο Μόσχας όμως δεν σταματά εκεί, αλλά συνεχίζει αφήνοντας αιχμές προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και προσωπικά προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος σύμφωνα με τη ρωσική Εκκλησία “έχει προκαλέσει διχασμό στην Ορθοδοξία καθώς επέλεξε να είναι όχι πρώτος μεταξύ ίσων, αλλά αρχηγός ενεργειών σχισμάτων και διχασμού στην ενότητα της παγκόσμιας Ορθόδοξης κοινότητας”.

Τέλος, το Πατριαρχείο Μόσχας επισημαίνει το γεγονός πως μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί “δεν είναι ελεύθερη η πρόσβαση στα ιερά αριστουργήματα” του μνημείου τα οποία παραμένουν καλυμμένα ενώ και η πρόσβαση των γυναικών στο χώρο είναι περιορισμένη.