You are currently viewing Η Πανήγυρις του Καθεδρικού Ι.Ν.Αγίας Τριάδος Πειραιώς – Αποκαλυπτήρια ανδριάντος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

Η Πανήγυρις του Καθεδρικού Ι.Ν.Αγίας Τριάδος Πειραιώς – Αποκαλυπτήρια ανδριάντος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου.

  • Reading time:1 mins read

Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ.Σεραφείμ τελέστηκε σήμερα Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος η Θεία Λειτουργία στον πανηγυριζοντα Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Κατά την διάρκεια του κηρύγματος του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε  στο Άγιο Πνεύμα το οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε «ήρθε να για ειρηνεύει, να φωτίζει, να περισκέπει, να αγιάζει και να χαριτώνει τον κόσμο».

«Η Πεντηκοστή προτυπώθηκε κατά την παλαιά εκείνη εποχή της διαθήκης του λαού Ισραήλ, όταν πενήντα ημέρες μετά την έξοδο του λαού από την τετρακοσίων χρόνων δουλεία στην Αίγυπτο των Φαραώ, εκεί στο Όρος Χωρήβ της Σιναϊτικής οροσειράς, ο Πατριάρχης, Προφήτης και Θεόπτης Μωυσής έλαβε τον νόμο» επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στις δοκιμασίες του λαού μέχρι την ώρα που ο Μωυσής τον οδήγησε στην γη της Επαγγελίας.

«Ο Κύριος εξήγαγε τον λαό του από την δουλεία στην Ελευθερία», υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας πως «η Πεντάτευχος αναλύει τον νόμο και οριοθετεί την πορεία της ζωής μέσα σε ένα ειδωλολατρικό περίγυρο» ο οποίος είχε εγκλήματα πάσης φύσεως και ζωής.

«Γι’ αυτό εδόθη ο νόμος», είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως αυτά είναι μια προτύπωση και εικόνα «αυτών που έμελλαν να επισυμβούν», γιατί ο λαός τότε δεν είχε την δύναμη και την έμπνευση να κατανοήσει αυτά που θα ερχόντουσαν. «Η διέλευση της Ερυθράς Θαλάσσης, η μετοίκιση από την δουλεία στην ελευθερία, η λήψη του νόμου…. όλα αυτά προετοίμαζαν το μέγα γεγονός που επισυνέβη κατά την ημέρα της Πεντηκοστής», συμπλήρωσε.

«Η Πεντηκοστή της Χριστιανικής αληθείας που είναι πλέον η ολοκλήρωση της προτυπώσεως και της προεικονίσεως γίνεται και πάλι μετά το Πάσχα που είναι πλέον η αιωνία διάβαση από την φθορά της αμαρτίας και την δουλεία στον φαραώ τον νοητό, τον διάβολο, στην Ελευθερία των τέκνων του Θεού». «Γίνεται μετά την Ανάσταση πενήντα ημέρες», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Τώρα όμως δεν υπάρχει η ανάγκη του νόμου, αλλά είναι η εποχή της Χάριτος. Έρχεται ο Θεός ως Χάρις, ως έμπνευση, ως Ευλογία, ως μετοχή στις άκτιστες ενέργειές Του. Προσφέρει το πρόσωπό Του… για να εκδηλωθεί η αγάπη, η κοινωνία, η ένωση, η αλληλοπεριχώρηση.»

«Έτσι χωρίς να καταργείται ο νόμος, συμπληρώνεται πλέον με τη Χάρη. Είναι αυτή που συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας, είναι αυτή που σημαίνεται δια των Μυστηρίων, είναι αυτή που παρεμβαίνει στην ιστορία και Αγιάζει και φωτίζει και χαριτώνει τον άνθρωπο».

Αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία και σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του τελευταίου Αυτοκράτορα της Βασιλίδος των Πόλεων, Κωνσταντίνου του Παλαιολόγου, ο οποίος βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγία Τριάδος Πειραιώς, είναι δωρεά του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Προέδρου του κ.Βασίλη Κορκίδη και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη κ.Γεώργιο Ρούσση.

Για τις τελευταίες στιγμές πριν την τελική Άλωση της Πόλεως, μίλησε ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, ιστορικός και συγγραφέας κ.Στέφανος Μίλεσης ο οποίος αναφέρθηκε στα σημαντικά αυτά γεγονότα, αλλά και στο σθένος του μεγάλου Αυτοκράτορα να μην παραδώσει την Πόλη.

Αμέσως μετά την τελετή των αποκαλυπτηρίων του Ανδριάντα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση «υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως του ενδόξου Βασιλέως των Ρωμαίων και Αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και των συν αυτώ μαρτυρικώς πεσόντων κατά την άλωση της Βασιλίδος των Πόλεων».

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην αρνητική απάντηση του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου προς τον Μωάμεθ να παραδώσει την Πόλη επεσήμανε πως αυτό το γεγονός «έθεσε τις βάσεις για την Εθνική μας Παλιγγενεσία, γιατί με την ηρωική του θυσία και τον μαρτυρικό του θάνατο διεκράτησε της αυτοσυνειδησίας και της ιδιοπροσωπίας του Γένους μας. Έγινε ο Θρυλικός Βασιλιάς των Ελλήνων του οποίου το μαρτυρικό τέλος, παρέπεμπε στο τέλος του Σταυρωθέντος Κυρίου και στην λαμπροφόρο Ανάσταση».

«Συμπυκνώνει όλους τους μάρτυρες του Γένους μας» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην περίπτωση του Αγίου Νεομάρτυρος Κωνσταντίνου του Υδραίου, ο οποίος παρότι εξισλαμίστηκε, με την καθοριστική συνεισφορά και καταλυτική συμπεριφορά της μητέρας του Μαρίνας, ξέπλυνε την πράξη αυτή, με το μαρτύριό του για την πίστη του Χριστού.

Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα οι ιστορικές πηγές και οι ιστορικοί καταγράφουν για τα γεγονότα της Άλωσης και την ανδρεία όσων πολέμησαν στα τείχη. «Πόσο διαφορετική θα ήταν η μοίρα μας, εάν αυτός ο ήρωας Κωνσταντίνος ο Παλαιολόγος του οποίου την μνήμη σήμερα τιμούμε, είχε αποδεχθεί την πρόταση του Μωάμεθ; Το Γένος έμεινε όρθιο τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, γιατί είχε να θυμάται τον μαρμαρωμένο βασιλιά που έδωσε την ζωή του στα τείχη του Αγίου Ρωμανού σαν ένας απλός στρατιώτης, αγνοώντας πλούτη, αγνοώντας αξιώματα, αγνοώντας απολαύσεις, αλλά τιμώντας την μνήμη του Γένους, της πίστης και του λαού», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γεωργιάδης.

Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε ο δωρητής του έργου, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς κ.Βασίλειος Κορκίδης ο οποίος εξέφρασε την μεγάλη του χαρά για το σημερινό γεγονός.

Ευχαριστώντας τόσο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ.Σεραφείμ για την συνεργασία, όσο και τα μέλη του ΕΒΕΠ που πρόσφεραν οικονομικά με την καρδιά τους για την δημιουργία του έργου, σημείωσε ότι «στην ψυχή των Ελλήνων είναι βαθιά χαραγμένη η ιστορία».

«Ο εορτασμός για τα διακόσια χρόνια της Παλιγγενεσίας, ξεκινά σήμερα στο μεγάλο λιμάνι του Πειραιά» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κορκίδης, τονίζοντας ότι στο βάθρο βρίσκεται «ένα γεγονός ελευθερίας, αξιοπρέπειας και πατριωτισμού. Και αυτές είναι αξίες που ούτε λησμονούνται, ούτε χαρίζονται».

Τον Δήμαρχο Πειραιά εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Παναγιώτης Αβραμίδης, ο οποίος εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του για την τοποθέτηση του ανδριάντος του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στον αύλειο χώρο του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ