Η ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ζωτική σημασία για την καταπολέμηση του κορωνοϊού και απελπιστική κατάσταση της Ιταλίας έχει εξελιχθεί σε δοκιμασία για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, αναφέρει στη στήλη FTView η εφημερίδα Financial Times.
Προσθέτει τα εξής:
Το σύστημα υγείας της Ιταλίας λυγίζει υπό το βάρος καθώς η χώρα είναι η χειρότερα πληγείσα ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη και θα έπρεπε να βασίζεται στους γείτονές της για βοήθεια- άλλωστε αυτό είναι και το νόημα της Ε.Ε. Εντούτοις, όταν η Ιταλία απηύθυνε έκκληση για προμήθεια ιατρικών ειδών την προηγούμενη εβδομάδα από τα υπόλοιπα κράτη, αγνοήθηκε και, τελικά, αποκρίθηκε η Κίνα με προσφορά κρίσιμων ειδών εξοπλισμού συμπεριλαμβανομένων και αναπνευστήρων.
To πλήγμα που υπέστη η Ιταλία μετατράπηκε γρήγορα σε δοκιμασία για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Υπάρχουν ενδείξεις εντεινόμενης μονόπλευρης στάσης μεταξύ των κ-μ και οι μεμονωμένες χώρες προχωρούν μόνες τους σε συνοριακούς ελέγχους, διαχείριση των μεγάλων εκδηλώσεων, κλείσιμο σχολείων και βοήθεια σε μικρές επιχειρήσεις.
- Ακόμα και η Angela Merkel, η οποία στάθηκε επικεφαλής για τη συνεργασία στη μεγάλη μεταναστευτική κρίση του 2015 έσπευσε να κλείσει τα σύνορά της. Σε στιγμές έκτακτης ανάγκης, το εθνικό συμφέρον είναι κατανοητό, αλλά χωρίς συνεργασία και επιμερισμό των βαρών οι αρχές μιας ολοένα στενότερης ένωσης είναι ανούσιες.
- Μερικές από τις διαφορές στους τρόπους αντίδρασης μπορεί να εξηγηθούν καθώς, υπό τις ευρωπαϊκές συνθήκες, οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να έχουν περιορισμένη ισχύ προκειμένου να δράσουν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης στη δημόσια υγεία.
Το βάρος για την ανάληψη δράσης στην πανδημία θα έπεφτε πάντα στις εθνικές κυβερνήσεις. Στην περίπτωση της Ιταλίας, οι ελπίδες της Ρώμης για συνδρομή στον ιατρικό εξοπλισμό συνδέονταν με την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας εκ μέρους της Κομισιόν, ο οποίος επιτρέπει στα κ-μ να αγοράζουν εξοπλισμό και να τον διανέμουν στις χώρες με τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Ωστόσο, καμία χώρα της Ε.Ε. δεν αποκρίθηκε στο αίτημα. Η πανδημία εγείρει το ερώτημα αν η δημόσια υγεία πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ευθύνη του κυρίαρχου κράτους. Δεδομένης της αύξησης των διασυνοριακών απειλών- όχι μόνο πανδημίες, αλλά και βιο-τρομοκρατίας και χημικών επιθέσεων- θα ήταν λογικό για τα κ-μ να επανεξετάσουν την κατανομή ισχύος επί του ζητήματος. Η απουσία συντονισμού με τους εταίρους της Ε.Ε. και η κατάρρευση των αλυσίδων εφοδιασμού στην ενιαία αγορά λόγω περιορισμών στις εξαγωγές ή το κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε επίσης να καταστήσει δυσκολότερη την καταπολέμηση της πανδημίας.
- Η απόφαση των ηγετών της Ε.Ε. να απαγορεύσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στη ζώνη Schengen των 26 συνιστά μια καθυστερημένη ένδειξη μιας συντονισμένης προσέγγισης αν και για τις περισσότερες χώρες η μεγαλύτερη απειλή λοίμωξης είναι πλέον εγχώρια. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει επίσης να προσέχουν για ενδεχόμενη επιστροφή στον εθνικισμό κατά τη διάρκεια μιας επικίνδυνης εποχής για την Ε.Ε. οι δεσμοί της οποίας είναι τεταμένοι.
Στην Ιταλία, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Matteo Salvini χρησιμοποίησε την έλλειψη υποστήριξης για τη χώρα του προκειμένου να ασκήσει αντιπολίτευση εναντίον της Ε.Ε. Η πανδημία κινδυνεύει να γίνει ένα συμμετρικό σοκ για την ένωση. Θα χρειαστούν ευρείες μορφές επιμερισμού των βαρών και καταμερισμού των κινδύνων για να αποφευχθεί μια άλλη οικονομική κρίση στην περιοχή. Είναι η στιγμή για τους ευρωπαίους ηγέτες να μιλήσουν και να δράσουν με μια φωνή.
ΠΗΓΗ:Hellasjournal.com