Ποιμαντική επίσκεψη πραγματοποιεί από χθες ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στην απομακρυσμένη και ολιγάνθρωπη νήσο Σίκινο, το μικρότερο νησί της Δωδεκανήσου Ιεράς Μητροπόλεως.
Χθες, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής και συνεχάρη την Υπεύθυνη Μοναχή Δωροθέα για το πολύ σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί στο ιστορικό αυτό Μοναστήρι, μόνη και υπό αντίξοες και δυσμενείς συνθήκες, τόσο στην κτιριακή του συντήρηση, περιποίηση και αναμόρφωση, όσο και στην αναγέννηση και επέκταση της πνευματικής του ακτινοβολίας μεταξύ των πιστών, ιδία δε των μαθητών της Σικίνου.
Σήμερα το πρωί, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ιερούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Τιμίου Σταυρού – Παντανάσσης Σικίνου, με τη συμμετοχή των δύο καλών Εφημερίων του νησιού, πατέρων Σπυρίδωνος και Θεοδώρου, και του Αρχιμ. Ιωάννη Χανιώτη, ο οποίος είχε την καλή διάθεση, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου, να συνοδεύσει τον Σεβασμιώτατο από την Πάρο στη Σίκινο.
Τους ύμνους της Θείας Λειτουργίας απέδωσε ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού της Εκατονταπυλιανής κ. Ζαχαρίας Ραγκούσης, οποίος, επίσης, συνόδευσε τον Σεβασμιώτατο από την Πάρο.
Ομιλώντας προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ αναφέρθηκε στην εορτή των Χριστουγέννων και την πνευματική, θεολογική και κοινωνική διάσταση του μηνύματος της, διένειμε δώρα και ευλογίες και ευχήθηκε στους δύο Εφημερίους του νησιού και τους κατοίκους του για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.
Ήδη επιστρέφει στην Ερμούπολη και το εσπέρας θα παραστεί στην Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση των Κατηχητικών Σχολείων της Σύρου και στη συνέχεια στην εορταστική εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαζαρέτων.
Αύριο το πρωί θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου, στο μνημειακό κτηριακό συγκρότημα, ήδη ερειπωμένο σήμερα, που κτίσθηκε το 1839 και λειτούργησε αρχικά ως Λοιμοκαθαρτήριο, όπου οι ταξιδιώτες, πριν αποβιβαστούν στο νησί έμεναν τουλάχιστον 7 ημέρες, προς αποφυγή μετάδοσης ασθενειών, στη συνέχεια, κατά την Κρητική Επανάσταση του 1866, χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο για τους πρόσφυγες της Κρήτης και κατόπιν ως φυλακή και άσυλο Φρενοβλαβών, μέχρι τη δεκαετία του 1950. Σημειώνεται ότι το Άσυλο Φρενοβλαβών ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Οκτώβριο του 1908, με την εποπτεία και του Σωματείου «Φιλάνθρωπος Επιτροπή Ερμουπόλεως», του οποίου Πρόεδρος ήταν ο Μητροπολίτης Σύρου, Αθανάσιος Λεβεντόπουλος.