Γράφει ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου Αθανάσιος Μισσός στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.
Γνώμη δικαιούνται να εκφέρουν μόνον όσοι έχουν γνώση.
Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Νέα Λέσβου» και την παρέμβαση ενός στρατηγού περί του πως πρέπει να ψάλλεται το περίφημο απολυτίκιο της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού «Σώσον Κύριε τον λαόν σου » , βρεθήκαμε πάλι εμβρόντητοι να παρακολουθούμε το θέατρο του παραλόγου.
Το θέμα κατ ‘ αρχάς δεν είναι επίκαιρο καθόλου.
Ανάγεται στην περίοδο της μεταπολίτευσης του 74 και την απεγνωσμένη προσπάθεια των δημοκρατών να απαλλαγούν από τις αγγυλώσεις του παρελθόντος και οτιδήποτε άλλο θύμιζε βασιλείς , Τατόι, Φρειδερίκη , αντικομμουνισμό κτλ.
Όλη αυτή η μανία των ανθρώπων να συνθλίψουν το παρελθόν και την ελέω Θεού βασιλεία ήταν δικαιολογημένη, αφού οι αναμνήσεις ήταν ζοφερές και πολλοί υπέφεραν επειδή ήταν απλά αντιφρονούντες.
Όμως η μανιώδης λύσσα του εκδημοκρατισμού ήλθε και στην Εκκλησία και στα λειτουργικά της κείμενα .
Η άγνοια ή η εσκεμμένη μηδενιστική τάση κάποιων ανθρώπων με συμπλεγματική προσωπικότητα ή με σωρεία απωθημένων για ανάδειξη και προβολή , έθεσε θέματα και παραμέτρους εκ των ων ουκ άνευ.
Έτσι το κακόηχο -τοις βασιλεύσι – έπρεπε να αλλάξει σε άρχουσι ή τοις ευσεβέσι.
Όπου επίσης συναντούσαμε την λέξη βάρβαρος έπρεπε και αυτή να αντικατασταθεί από το ενάντιος , στο πλαίσιο της πολιτισμένης ξενόφερτης μας ανεκτικότητας.
Όμως το πέρασμα των χρόνων απέδειξε ότι τέτοια θέματα ήταν τραγελαφικά και εν πολλοίς ξεχάστηκαν καθώς ήταν καινά και κενά περιεχομένου.
Μονάχα κάποιοι ρομαντικοι εξυπνάκηδες τα αναμασούσαν , μιας και δεν είχαν κάτι άλλο να πουν μεταξύ τυρού και αχλάδος.
Το «σώσον Κύριε» είναι το προοίμιο του όρθρου, μέρος της βασιλικής ακολουθίας , πριν τον εξάψαλμο.
Σενετέθη τότε που οι βασιλείς ήταν βάσεις του λαού.
Είναι ίσως από τα πιο γνωστά τροπάρια σε μελωδία και στίχους στα χείλη των ανθρώπων.
Οπότε τετοιες επισημάνσεις είναι άτοπες και ο μόνος στόχος τους είναι να προκαλέσουν το θρησκευτικό μας συναίσθημα και να προβληθούν βγαίνοντας από την φορμόλη κάποιοι .
Μ’ αυτές τις σκέψεις να ευχηθούμε εγκαρδίως ο Τίμιος και ζωοποιός Σταυρός να φωτίζει τα διαβήματά μας και να μας λυτρώνει. Σταυρέ του Χριστού σώσον ημάς τη δυνάμει σου.
Αθανάσιος Μισσός, Αρχιμανδρίτης Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου