Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Αγαπίου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γαλατίστης την Κυριακή 18η Αυγούστου με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού Θεοκλήτου.
Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης: «Αφ’εσπέρας τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός από τους Ιερείς της Κωμοπόλεως, με ομιλητή τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα και ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου ανά την Κωμόπολη, προς ευλογίαν του φιλομάρτυρος Λαού.
Την κυριώνυμο ημέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Γαλατίστης του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ, συμπαραστατούμενος υπό του Παν. επ. Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Χρυσοστόμου Μαιδώνη, του εφημερίου του Ναού Αιδ. Οικ. π. Γεωργίου Σκονδράνη Αρχιερατικού Επιτρόπου Γαλατίστης, του Αιδ. Οικ. π. Αργυρίου Καραμόσχου και του Διακόνου Κωνσταντίνου Ισαακίδη.
Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν από το δεξιό αναλόγιο ο κ. Άγγελος Γκουτζιαρής και από το αριστερό ο κ. Κωνσταντίνος Ζιάκος.
Τον θείο λόγο εξεφώνησε ο Παν. επ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Χρυσόστομος Μαιδώνης, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από την Ευαγγελική Περικοπή αναφέρθηκε στην τρικυμία της ζωής του κάθε ανθρώπου, την τρικυμία που περνούσε το σκλαβωμένο Γένος μας κατά την Τουρκοκρατία και τις δοκιμασίες στη ζωή του Αγίου. Η μεγαλύτερη δοκιμασία του Αγίου ήταν το μαρτύριο, αλλά και η μοναχική του αφιέρωση, η ιερωσύνη, το έργο της διδασκαλίας, η αποστολή για έρανο στην Ρωσία και ο διορισμός του ως Σχολάρχη της Αθωνιάδος Σχολής δεν υπελείποντο σε πειρασμούς και δοκιμασίες.
Ο ιερός Χρυσόστομος για την αντιμετώπιση των δοκιμασιών προτείνει την ισχυρή πίστη, την προσευχή, την γενναιότητα και την υπομονή. Η ωφέλεια από τις δοκιμασίες είναι η ταπείνωση, η μετάνοια, η ψυχική άνεση και η εξάλειψη των κηλίδων της ψυχής. Μοιάζει ο δοκιμαζόμενος με τον Εσταυρωμένο Κύριο, που τον ακολουθεί και στην άνάσταση Του.
Ο Άγιος Αγάπιος γεννήθηκε περί το 1710 στη Γαλάτιστα. Έτυχε λιπαράς μορφώσεως και ήλθε στα Ιεροσόλυμα, όπου χειροτονήθηκε ιερομόναχος του Παναγίου Τάφου. Στη συνέχεια τον βρίσκουμε μετοχειάρη του Παναγίου Τάφου στην Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα η Νέα Παναγία κοντά στο Λευκό Πύργο. Ταυτόχρονα δίδασκε στην Ελληνική Σχολή της Θεσ/νίκης.
Τότε χρειάσθηκε να ορισθή επικεφαλής Επιτροπής και να μεταβή στην ομόδοξη Ρωσία, να κάνη έρανο για τα χρέη του Παναγίου Τάφου που τον ταλάνιζαν. Πράγματι μετά από 4 χρόνια περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Ρωσίας κατάφερε να συγκεντρώση ένα δσεβαστό ποσόν και έτσι να ξεχρεωθή το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων από το δυσβάστακτο οικονομικό χρέος.
Όταν επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη προτάθηκε από τον Μεγάλο Διδάσκαλο του Γένους Ευγένιο Βούλγαρη Σχολάρχης της Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στο Άγιον Όρος, υψηλή θέση που ανέλαβε τον Μάιο του 1752.
Δεν πρόλαβε να μείνη για πολύ. Στις 18 Αυγούστου 1752 επιστρέφοντας από την Θεσσαλονίκη προς Γαλάτιστα, στην Θέρμη του επετέθησαν Γενίτσαροι, τον συνέλαβαν και τον θανάτωσαν.
Έτσι, αφού πότισε με τα ζωήρρητα διδάγματά του την Μακεδονία μας, την πότισε και με το μαρτυρικό του αίμα.
Την θυσία του καταγράφει με θρηνητική γραφή ο Ευγένιος Βούλγαρης, σε επιστολή του προς τον Επίσκοπο Καμπανίας Θεόφιλο.
Για τον βίο του και την δράση του μας πληροφορούν ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Γεώργιος Στογιόγλου και ο διατελέσας Σχολάρχης της Αθωνιάδος Ακαδημίας Νικηφόρος, νυν Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κινσάσας, μελέτη που παρουσιάσθηκε το 1997 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γαλάτιστα.
Το 1998, πριν δηλ. 21 χρόνια, ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιερισσού κυρός Νικόδημος έδωσε εντολη να τιμάται κάθε χρόνο η μνήμη του Αγίου Αγαπίου εναλλάξ στους δύο ναούς της Γαλάτιστας. Πράγματι το 1998 τιμήθηκε, με υποδοχή της ιεράς εικόνος του, την οποία αγιογράφησε μετά από επίνευση του Αγίου ο Παν. Αρχιμ. π. Βενέδικτος Νεοσκητιώτης και εψάλη η Ακολουθία του, την οποία συνέθεσε ο υμνογράφος της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας κ. Χαράλαμπος Μπούσιας.
Επιστέγασμα της τιμής προς τον Άγιο Αγάπιο και της αποδοχής του από το χριστεπώνυμο πλήρωμα, ήταν η ονομασία του πνευματικού Κέντρου της Παναγίας Γαλάτιστας «ΑΓΑΠΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ», στην αυλή του οποίου κτίσθηκε μικρό Εκκλησάκι αφιερωμένο στη μνήμη Του.
Την εορτή τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητος Γαλατίστης κ. Εμμανουήλ Σειράς, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Νικόλαος Σιδέρης και πλήθος Λαού που ήλθαν να τιμήσουν το δικό τους τοπικό Άγιο.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Εφημέριος και η Εκκλησιαστική Επιτροπή δεξιώθηκαν τον Σεβασμιώτατο, τους Ιερείς και τις Αρχές στο Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Νικολάου».
Δείτε φωτογραφίες της Μητρόπολης εδώ