Στα πλαίσια του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, που διεξάγεται στη Σύρο, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ και η Υπεύθυνη της διοργάνωσής του, κα Νικολέττα Τιτσανούδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπεδέχθησαν τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο στην εμβληματική Αίθουσα της Πινακοθήκης Κυκλάδων, όπου ήταν σε εξέλιξη Στρογγυλή Τράπεζα των Πρυτάνεων την οποία παρακολουθούσαν εκτός των φοιτητών ο Σεβ. Επίσκοπος Ρ/Κ Σύρου κ. Πέτρος Στεφάνου, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα Θωμαίς Μενδρινού, η Δημ. Σύμβ. κα Αλίκη Λεονταρίτη, οι Προιστάμενοι των Υπηρεσιών των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ι. Ρούσσος, ο νεοεκλεγείσεις Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Νίκος Λιβαδάρας, η Διευθύντρια της εφημερίδος << ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ >> κα Τέτα Βαρλάμη, Δημοσιογράφοι του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της Σύρου και η ΕΡΤ.
Προηγουμένως, στον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β’ είχε απονεμηθεί τιμητική αναγνώριση, ως Διακεκριμένου Εισηγητή του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου « Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».
Στην ευχαριστήρια προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ερμούπολη, από της γενέσεώς της, υπήρξε θεραπαινίδα των Γραμμάτων και των Τεχνών, τη μεγάλη πολιτιστική παράδοση της οποίας αντιπροσωπεύουν απολύτως τα όσα κατατίθενται στις εργασίες του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, και ευχαρίστησε τους διοργανωτές του για την επιλογή της Σύρου ως τόπου διεξαγωγής του, για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Ακολούθως, εγένετο η παρουσίαση του νέου Βιβλίου του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, «ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ- Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος», το οποίο εξεδόθη από τον ιστορικό Εκδοτικό Οίκο “GUTEMBERG” από τους
Μηνά Πασχόπουλο, Αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Χρυσή Βιτσιλάκη, Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ισμήνη Κριάρη, Πρύτανη Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών
Οδυσσέα-Ιωάννη Ζώρα, Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστα Γουλιάμο, Πρύτανη Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και
Ζωή Γαβριηλίδου, Αντιπρύτανη Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Προηγουμένως, χαιρετισμό απηύθηναν ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Γεώργιος Μαραγκός και ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’, εκπροσωπών και τον προσκληθέντα αλλά κωλυθέντα για ποιμαντικούς λόγους να παραστεί Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’ , το κείμενο του οποίου παρατίθεται αυτούσιο κατωτέρω:
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ
ΕΞΟΧΩΤΑΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜοΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
«ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ –ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΕΝΟΣ ΑΒΕΒΑΙΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
«Έχοντας την εξιδιασμένη τιμή να εκπροσωπούμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’, ο οποίος λόγω ποιμαντικών του υποχρεώσεων δεν ηδυνήθη να παραστεί στη σημερινή Εκδήλωση
και τις συγχαρητήριες ευχές του Οποίου μεταφέρουμε, με αισθήματα υψίστης τιμής, Σας καλωσορίζουμε και εφέτος Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε στην αγαπημένη σας Σύρο, εξ αφορμής του 5ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα Σας και διοργανώνεται στο νησί μας για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Υποβάλλοντες, είμεθα βέβαιοι και ως εκ προσώπου απάντων των Συρίων, ολοκαρδίους ευχάς διά τας προλαβούσας φαιδροπαρόχους ημέρας των Ονοματηρίων και των Γενεθλίων Σας, επιτρέψατε μας, κατά πρώτον, να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε την έχουσαν την έμπνευση και την πρωτοβουλία της διοργανώσεως του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, Ελλογιμωτάτη κυρία Νικολέττα Τσιτσανούδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την επιλογή της να είναι και εφέτος η Σύρος τόπος διεξαγωγής της Επιστημονικής αυτής δράσης, με το άκρως ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα «Η γλώσσα του «άλλου» Η ηθική της ετερότητας», η οποία συγκέντρωσε στο νησί πνευματικές και επιστημονικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην οποία κατατέθηκαν εμπεριστατωμένες εισηγήσεις από εκλεκτούς ομιλητές και την οποία παρακολούθησαν πολλοί φιλομαθείς και φιλέρευνοι φοιτητές και όχι μόνο…
Την ευχαριστούμε, επίσης, εγκάρδια και για την απόδοση προς την ελαχιστότητά μας της τιμητικής αναγνώρισης ως Διακεκριμένου Εισηγητή του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ» και της ευχόμεθα κάθε επιτυχία στις πολλές και ποικίλες επιστημονικές, ακαδημαϊκές και πολιτιστικές δραστηριότητές της.
Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε!
Προηγουμένως ονομάσαμε τη Σύρο, την Μητροπολιτική νήσο των Κυκλάδων και Έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αγαπημένο σας νησί.
Το δικαίωμα αυτό το αρυόμεθα από την έμπρακτη αγάπη και ενδιαφέρον Σας, που δείξατε για το νησί μας και ως Υπουργός Εσωτερικών και δείχνετε ως ο Ανώτατος Πολιτειακός Άρχων της Πατρίδος μας, για τα οποία η Σύρος και η Ερμούπολη σας ευγνωμονούν και οι Σύριοι δικαίως σας τιμούν.
Και δεν σας τιμούν μόνο οι Σύριοι, αλλά και οι Πανέλληνες, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπό Σας και τη χρηστή, σώφρονα και συνετή διαχείριση και άσκηση των υψηλών και ευθυνοφόρων καθηκόντων Σας τον Πλατωνικό «Φιλόσοφο-Βασιλιά», ο οποίος, έχοντας κατακτήσει τη γνώση και την αρετή, έχοντας ανεβεί από τον κακοτράχαλο δρόμο προς την κορυφή και έχοντας κατακτήσει τη γνώση του αγαθού, γίνεται οδηγητής και ανιδιοτελής κυβερνήτης του πλήθους των πολιτών, με σοφία και σύνεση και στόχο μοναδικό την ευδαιμονία όλων!
Αλλά και για το Χριστιανισμό εξουσία σημαίνει διακονία, διαρκής προσφορά και ανυπόκριτη αυτοπροσφορά των αρχόντων προς τους αρχομένους, κατά το «όποιος θέλει να είναι πρώτος ανάμεσά σας, να γίνει υπηρέτης όλων».
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο, ότι οι όροι υπουργός, στην Ελληνική, και minister στις Λατινογενείς γλώσσες σημαίνουν «υπηρέτης»….
Ανεπιγνώστως, ίσως, οι λαοί και η πολιτική επιστήμη εμπνέονται από το λόγο του Χριστού, θεωρώντας τον πολιτικό ηγέτη αυτό ακριβώς που είναι ? που πρέπει να είναι.
«Ή έξουσία τού άρχοντα», αναφέρει προσφυώς ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «είναι παρόμοια μέ τήν τέχνη τού ήνίοχου καί τού κυβερνήτη τού πλοίου». Και συμπληρώνει: Οι άρχοντες δέν πρέπει νά έπιζητούν τή δική τους τιμή άλλά τό κοινό συμφέρον, δεν ξεχωρίζουν άπό τή χλαμύδα, άλλά άπό τό ότι προστατεύουν όσους ύποφέρουν, διορθώνουν τά κακώς έχοντα, τιμωρούν τήν αδικία, δέν έπιτρέπουν νά καταπατείται τό δίκαιο», γι’ αυτό «πρέπει νά έχουν ύψηλή νοημοσύνη, νά μιλούν μέ παρρησία, να περιφρονούν τά βιοτικά, νά μισούν τήν πονηριά, νά είναι ήπιοι καί φιλάνθρωποι», «νά παραβλέπουν τά δικά τους συμφέροντα καί νά φροντίζουν γιά τά προβλήματα τοϋ λαού τους»,
Τέτοιον άρχοντα, φιλάνθρωπο, φιλόπατρι και φιλόθεο, ανέδειξέν Σε τω λαώ Σου η των πραγμάτων αλήθεια, Εξοχώτατε Κύριε Πρόεδρε!
Και ότι αυτά δεν είναι σχήματα λόγου ή καθ’ υπερβολήν εκφράσεις τιμής, το αποδεικνύει η μέχρι σήμερα πολιτική, επιστημονική και συγγραφική Σας δράση και προσφορά, που δεν περιορίζεται στα όρια της Νομικής Επιστήμης, της οποίας θεράπων ικανός έχετε αναδειχθεί, αλλ’ επεκτείνεται και στο χώρο του Ανθρωπισμού και των ηθικών, πνευματικών και κοινωνικών προβλημάτων και διλημμάτων, που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος Έλληνας, ο σύγχρονος Ευρωπαίος, ο σύγχρονος άνθρωπος.
Σήμερα, τύχη αγαθή, παριστάμεθα στην παρουσίαση ενός ακόμα βιβλίου σας, με τίτλο «ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ -Στον αστερισμό ενός αβέβαιου μέλλοντος», μέσα από τις σελίδες του οποίου αναδύονται ο προβληματισμός και η ανησυχία ενός πνευματικού ανθρώπου για τις συνέπειες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης.
Τη διεξοδική και επισταμένη παρουσίασή του έχουν αναλάβει διακεκριμένοι επιστήμονες, τους οποίους με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε σε λίγο.
Θεωρούμε επιβεβλημένο, όμως, να επαναλάβουμε σοφά συμπεράσματα και προτάσεις σας, που εμπεριέχονται σ’ αυτό :
«Πρέπει να υπερασπισθούμε την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη. Γιατί μέσα από την διασφάλιση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης και της Αλληλεγγύης θα καταπολεμηθούν και θα εκλείψουν οι αιτίες που δημιουργούν ρήξη του κοινωνικού ιστού και οδηγούν στην δυστυχία των ανθρώπων.
Συνοψίζοντας εν τέλει, πιστεύω ότι μπορούμε, σε συνεργασία με τους Εταίρους μας στην Μεγάλη Οικογένεια των Κρατών που συναπαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνολογίες της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης για ν’ αναπτύξουμε πολιτικές, οι οποίες αφενός θα διευρύνουν την Ελευθερία και την ατομική πρωτοβουλία των ανθρώπων ενώ, αφετέρου, θα θωρακίζουν περαιτέρω και ασφαλέστερα την Κοινωνική Δικαιοσύνη και την Αλληλεγγύη στην Ήπειρό μας. Το οφείλουμε στις γενιές των Ελλήνων και των λοιπών Ευρωπαίων που έρχονται μετά από εμάς»!