You are currently viewing 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Καρπενησίου

80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Καρπενησίου

  • Reading time:3 mins read
Μνημόσυνο για τα θύματα των Ναζί Τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου, στο πλαίσιο των δράσεων που έχουν αποφασιστεί, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ολοσχερή Καταστροφή του Καρπενησίου από τους Γερμανούς.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καρπενησίου, την Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024, από την Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και τους συνδιοργανωτές του επικείμενου Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 80 χρόνια από την Καταστροφή του Καρπενησίου. 
Το μνημόσυνο τελέστηκε για την ανάπαυση των ψυχών όλων των αδίκως και βιαίως εκτελεσθέντων ομήρων, αιχμαλώτων και αμάχων, των ηρωικώς θυσιασθέντων υπερασπιστών της πόλης και των χωριών του Καρπενησίου, καθώς και των ψυχών όλων εκείνων που χωρίς να χάσουν την ελπίδα τους, πρωτοστάτησαν στην αναγέννηση εκ του μηδενός της πόλης του Καρπενησίου και των υπολοίπων μαρτυρικών χωριών της Ευρυτανίας. Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, ο οποίος ναός έχοντας μείνει όρθιος (από τα ελάχιστα κτίρια που έμειναν όρθια μετά την καταστροφή του Καρπενησίου) λειτούργησε ως σχολείο την ημέρα και ως κατάλυμα για τις κρύες νύχτες. Πολλά από τα παιδάκια αυτού του “σχολείου”, παραβρέθηκαν συγκινημένα στον μνημόσυνο.
Το μνημόσυνο τέλεσε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, πριν το τέλος της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας και μαζί με την εκδήλωση-παρουσίαση περιοδικού που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Καρπενησιωτών Αθήνας δύο ημέρες νωρίτερα, άνοιξε η αυλαία για τις επετειακές δράσεις απόδοσης τιμής και μνήμης για την συμπλήρωση 80 χρόνων από την Καταστροφή του Καρπενησίου και πολλών χωριών της Ευρυτανίας. Στον λόγο του, ο επιχώριος ποιμενάρχης αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που έζησε το Καρπενήσι τον Αύγουστο ’44, από τις 9 έως και τις 13 του μήνα εκείνου, και προέτρεψε το ποίμνιο να διδαχθεί από την Ιστορία, προκειμένου «…να μην την ξαναζήσει». «Ο τόπος αυτός δοκιμάστηκε, ας μην ξεχνάμε», επεσήμανε ο κ.κ. Γεώργιος,  και «λαός που ξεχνάει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει». Εν συνεχεία περιέγραψε την πρωτοφανή οργή των Γερμανών κατακτητών, που ξέσπασε πάνω στο μικρό και ανυπεράσπιστο Καρπενήσι, επισημαίνοντας ότι η γενιά των παιδιών που έρχεται δεν θα έχει γνώση των πτυχών αυτών της τοπικής μας ιστορίας και για αυτό θα πρέπει στα πλαίσια των επετειακών δράσεων μας να ευαισθητοποιηθούν όλοι, κυρίως όμως η νέα γενιά. «Πρέπει να είμαστε μονιασμένοι και αγαπημένοι, να μην ξαναζήσουμε διχασμούς και καταστροφές, ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας αυτή την ομορφιά που παραλάβαμε, τη λεβεντιά και αφοσίωση των προγόνων μας σε αξίες (…)», κατέληξε ο Μητροπολίτης Καρπενησίου, ο οποίος διατελεί και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του επικείμενου Επιστημονικού Συνεδρίου. Παραβρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση, η Βουλευτής Ευρυτανίας, Τζίνα Οικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής & Δασικής Πολιτικής ΠΣΤΕ, Κατερίνα Καλαντζή κ.α.

i9scRxPd.jpgl9onSlpT.jpgq3XZR6zl.jpg

Search this website Type then hit enter to search