You are currently viewing 47 συναπτά έτη   στο τιμόνι της Εκκλησίας του Καναδά, ο Σεβ.Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ.Σωτήριος

47 συναπτά έτη στο τιμόνι της Εκκλησίας του Καναδά, ο Σεβ.Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ.Σωτήριος

  • Reading time:4 mins read

47 συναπτά έτη συμπλήρωσε  στο τιμόνι της Εκκλησίας του Καναδά, ο Σεβ.Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ.Σωτήριος …27 Ιανουαρίου 1974-27 Ιανουαρίου 2021!

Ξεκίνησε την Εκκλησιαστική του πορεία από Ιερατ.Προϊστάμενος στο Edmonton Alberta, εν συνεχεία έγινε Ιερατ.Προϊστάμενος Αγ.Γεωργίου Montreal.Ακολούθησε  η εκλογή του  στο Επισκοπικό Αξίωμα ως Επίσκοπος Κωνσταντίας,εν συνεχεία Επίσκοπος Τορόντο, Μητροπολίτης Τορόντο και τέλος Αρχιεπίσκοπος Καναδά .Ευχόμεθα Άξιος και τα έτη πολλά και ευλογημένα. Αναλυτικά το βιογραφικό του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Καναδά που μολονότι  άγει το 85ο  έτος διακρίνεται για το νεανικό του  σφρίγος και διάθεση για έργο και προσφορά έχει ως εξής: 

Ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος (Αθανασούλας) γεννήθηκε στα Λεπιανά  Άρτας στις 19 Φεβρουαρίου 1936. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.

Μιλά ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Λαϊκός, ακόμμη, υπηρέτησε ως Επιμελητής στη Θεολογική Σχολή στη Βοστόνη. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 17 Ιουλίου 1962 και ιερέας στις 18 Ιουλίου 1962. Από τότε και μέχρι σήμερα υπηρετεί ως κληρικός στον Καναδά. Εξελέγη επίσκοπος στις 18 Δεκεμβρίου 1973 με πρόταση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Β. Και Ν. Αμερικής Ιακώβου και χειροτονήθηκε από τον ίδιο  στις 27 Ιανουαρίου 1974 με τον τίτλο Κωνσταντίας. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Επίσκοπο Τορόντο.Στις 24 Σεπτεμβρίου 1996 με την αλλαγή του Συντάγματος και την διάσπαση της ενιαίας Αρχιεπισκοπής Αμερικής ανυψώθηκε σε Μητροπολίτη Τορόντο και Υπέρτιμο και Έξαρχο παντός Καναδά.

Στις 12 Ιουνίου 2019 και ενώ ήταν  μέλος της Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, μετά από πρόταση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η Αγία και Ιερά Συνόδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, αποφάσισε την ανύψωση της Ιεράς Μητροπόλεως Τορόντο, σε Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά και του Μητροπολίτη σε Αρχιεπίσκοπο Καναδά.

Υπηρέτησε ως Αντιπρόεδρος του Χριστιανικού Περιπτέρου της Διεθνούς Εκθέσεως “Expo ’67” στο Μόντρεαλ. Υπηρέτησε ως μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Βορείου & Νότιας Αμερικής (1968-1996) και ως διαχειριστής- τοποτηρητής  της ίδιας Αρχιεπισκοπής (1996)και παρέδωσε την σκυτάλη της Αρχιεπισκοπής στον Σπυρίδωνα, πρώτο διάδοχο του Ιακώβου. Διετέλεσε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου του Τορόντο (1975-1978). Επισκέφτηκε την Κίνα (1981) με το Καναδικό Συμβούλιο Εκκλησιών και την Αυστραλία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (1982).

Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Επίσκοπος στον Καναδά, υπήρχαν 22 Ενορίες που έφθασαν πλέον τις 75. Κατά τη διάρκεια της Αρχιερατικής υπηρεσίας του, η τότε Ιερά Επισκοπή, μετέπειτα Μητρόπολη και σήμερα Ιερά Αρχιεπισκοπή Καναδά ίδρυσε τις ετήσιες συνελεύσεις των νέων (1980) και τη μηνιαία εφημερίδα “Ορθόδοξη διαδρομή” (1982), τις Κοινωνικές Υπηρεσίες (1984), τα Metahomes (1984), που παρέχει μεταβατική στέγαση για τους άστεγους και την Ελληνορθόδοξη Αδελφότητα του Καναδά (1987). Επίσης, το εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα “Ορθόδοξη Φωνή” (1990), που μεταδίδεται σε όλο τον Καναδά και τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής (1991), την γυναικεία Ιερά Μονή Πατροκοσμά στο Οντάριο και την γυναικεία Ιερά Μονή Παναγίας της Παρηγορητίσσης στο Κεμπέκ (1993), την Ελληνική Ορθόδοξη Εκπαίδευση του Οντάριο (ημερήσια σχολεία-1996) και την Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία του Τορόντου (1998). Έχει συνθέσει και δημοσιεύσει: “Ορθόδοξη Κατήχηση” στα αγγλικά και στα ελληνικά σε έμμετρο και πεζό λόγο. Έχει τιμηθεί με το Χρυσό Μετάλλιο του Καναδά, το μετάλλιο για τα “125 χρόνια Καναδάς”, το χρυσό Ιωβηλαίο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β (2002), το μετάλλιο της πόλης των Αθηνών και το μετάλλιο Jubilee Diamond της Βασίλισσας Ελισάβετ Β ‘, της πόλεως των Αθηνών και του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικα της Ελλάδας.