Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε η αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ.. Αικατερίνα Ζαχάριεβα στην χώρα μας και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό μας κ. Μητσοτάκη,την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Σακελλαροπούλου και τον Υπουργό επί των Εξωτερικών κ. Δένδια.
Αφού επιβεβαίωσαν τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, η Βουλγάρα αξιωματούχος δήλωσε ενώπιον του κ. Πρωθουπουργού ότι «Βουλγαρία και Ελλάδα αποτελούν παράδειγμα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για το πώς μπορεί να ξεπεραστεί το δύσκολο παρελθόν και να υπάρξει συνεργασία».
Ο δε κ. Μητσοτάκης επεσήμανε «ότι είναι πολύ σημαντικό να αντλούμε τα σωστά διδάγματα από την Ιστορία και να την αντιλαμβανόμαστε ως γέφυρα προς το μέλλον».
Πράγματι είναι θετικό πως οι δύο λαοί ξεπέρασαν τις δυσκολίες του παρελθόντος.Θα μπορούσαμε μάλιστα να θυμήσουμε στην κ. Υπουργό- Αν. Πρωθυπουργό ότι μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία ο πιστός Ελληνικός λαός συγκέντρωσε όχι μόνο τόνους τρόφιμα, αλλά και χιλιάδες εκκλησιαστικά σκεύη, άμφια, καμπάνες, εικόνες και αμέτρητα άλλα εκκλησιαστικά είδη προκειμένου να εξοπλιστούν οι εγκαταλελειμμένοι Ιεροί Ναοί της Βουλγαρίας, ώστε ονα μπορούν απρόσκοπτα να τελούν τα Ιερά Μυστήρια και να ανανήψει η καθημαγμένη ομόδοξη Εκκλησία της γείτονος.
Έδειξε ο Έλληνας για ακόμη μια φορά το μεγαλείο του! Κάτοικοι της Δράμας, της Καβάλας και των Σερρών, που ζούσαν ακόμη και οι μνήμες από την Βουλγαρική κατοχή του 40 ήταν νωπές, έδωσαν και από το υστέρημά τους στον πρώτο έρανο υπέρ των ομοδόξων βουλγάρων.
Ωστόσο, οι γείτονες κώφευσαν και συνεχίζουν να το κάνουν, όταν οι Ιερές Μητροπόλεις των παραπάνω Νομών ζήτησαν την επιστροφή των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών των Ιερών Μονών κυρίως, από τους Βουλγάρους.
Και ενώ υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία και σύμβαση της Ουνέσκο που αφορά στην άμεση επιστροφή των κλαπέντων και στον επαναπατρισμό των πολιτιστικών αγαθών, κανείς δεν αναγκάζει τις βουλγαρικές αρχές να το πράξουν. Τρανό παράδειγμα η επίσκεψη της κ. Υπουργού Εξωτερικών. Κανείς δεν τόλμησε να της πει τίποτα. Λες και δεν μας ενδιαφέρει το θέμα. Λες και δεν μας έκλεψαν τους ιερούς θησαυρούς μας και θα πρέπει να μας τους επιστρέψουν. Αλλά για να τους επιστρέψουν πρέπει να τους πιέσουμε.Κατά τα άλλα ρίξαμε για την Αγιά Σοφιά ποταμούς τα δάκρυα. Μήπως είναι υποκριτικά όλα αυτά;
Η Ιερά Μονή Εικοσιφοινίσσης της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας λεηλατήθηκε από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες τον Μάρτιο του 1917 και ολοκληρώθηκε η λεηλασία και η καταστροφή της Μονής κατά την κατοχή του 1941-44.
Γιατί δεν πράττει τίποτε η Ελληνική Πολιτεία ώστε να αποκατασταθεί αυτή η άδικη πράξη; Γιατί μένει με σταυρωμένα χέρια και δεν κάνει τα ανάλογα διαβήματα και τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να επιστραφούν τα κλαπέντα στον τόπο τους;
Το έθεσε, μήπως, κάποιος από τους Έλληνες αξιωματούχους στην κ. Ζαχάριεβα το θέμα αυτό;
Δεν είναι εφάμιλλο με την βεβήλωση της Αγια –Σοφιάς και μάλιστα από ομοδόξους;
Γιατί δεν προωθούν τα δίκαια αιτήματα του κυριάρχου Μητροπολίτου Δράμας κ. Παύλου για τον επαναπατρισμό των κειμηλίων της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης, της πιο παλαιάς Μονής της Ευρώπης;
Γιατί δεν στηρίζεται ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος στο δίκαιο αίτημά του για αποκατάσταση μιας αδικίας που υπέστη η παλαίφατη Μονή με την αρπαγή εκκλησιαστικών κειμηλίων και χειρογράφων, που αφαιρέθηκαν οργανωμένα από το βουλγαρικό κράτος; Μόνον ο Σεβ. Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος σηκώνει το θέμα και πιέζει και αξιώνει την επιστροφή. Και ένα κλαπέν χειρόγραφο που επεστράφη στην Μονή από Αμερική χάρη στις προσπάθειες και τα διαβήματα του Σεβ. Δράμας επετεύχθη η επιστροφή. Και αυτό ήταν ένα κατόρθωμα .
Χύνουμε κροκοδείλια δάκρυα όλες αυτές τις μέρες για την Αγιά-Σοφιά την οποία μαγάρησαν άπιστοι και αδιαφορούμε για τους λεηλατηθέντες πολιτιστικούς και εκκλησιαστικούς θησαυρούς που κατέχει η γείτονα ομόδοξη χώρα;
Δεν θα έπρεπε σε κάθε διμερή συνάντηση να τίθεται σε ημερήσια διάταξη και μάλιστα κατά προτεραιότητα το θέμα του επαναπατρισμού των θησαυρών και των ιερών κειμηλίων ΜΑΣ;