You are currently viewing Χειροτονία διακόνου στην Ι.Μ. Ιερισσού

Χειροτονία διακόνου στην Ι.Μ. Ιερισσού

  • Reading time:0 mins read

Μέσα στις χαρμόσυνες ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου, την Κυριακή της ψηλαφήσεως του Κυρίου από τον Απόστολο Θωμά, τελέστηκε η εις διάκονον χειροτονία του π. Μελετίου Τσόγκα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητο.

Στον περικαλλή Ιερό Ναό Αγίας Ακυλίνας Ζαγκλιβερίου, που γέμισε από τους ευσεβείς πιστούς της ευρύτερης περιοχής της ιστορικής κωμόπολης, με την συμμετοχή του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ι. Μητροπόλεως Ιερισσού Αρχιμανδρίτου π. Ιγνατίου και Ιερέων της Μητρόπολης, ο μοναχός πρώην Γεώργιος Τσόγκας και νυν Μελέτιος, φανερά συγκινημένος για την μεγάλη και μοναδική στιγμή της χειροτονίας του στον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης, τονίσε χαρακτηριστικά:

«Έχοντας επίγνωση της ανεπάρκειας και της αναξιότητος μου, δεν θα μπορούσα να σταθώ ενώπιον του ιερού θυσιαστηρίου, αν δεν ένιωθα ότι η ιερωσύνη είναι χάρισμα από το Θεό και η προσέλευση σ’ αυτήν είναι όχι ένεκα της αξιοσύνης μου αλλά γιατί αυτό είναι το θέλημα του Θεού» ευχαριστώντας τον Σεβασμιώτατο κ. Θεόκλητο, τους Πατέρες Νύμφωνα, Γεώργιο, Στέφανο, Ιάκωβο και Λεόντιο για την πολύτιμη συμβολή τους στην προετοιμασία του προς την ιερωνύση καθώς και τους γονείς του για την ανατροφή.

Στη δική του προσλιαλιά ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης της Χαλκιδικής κ. Θεόκλητος τόνισε μεταξύ των άλλων τα εξής: «Σήμερα αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ««τά μωρά τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεός, ἵνα τούς σοφούς καταισχύνη καί τά ἀσθενῆ τοῦ κόσμου ἐξελέξατο ὁ Θεός ἵνα καταισχύνη τά ἰσχυρά», δηλαδή επέλεξε ο Θεός τα αδύναμα για να τα κάνει ισχυρά και μέσω αυτών να αναμορφώσει την οικουμένη ολάκερη» ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του έκανε ιδιαίτερη αναφορά για το όνομα που φέρει πλέον ο διάκονος Μελέτιος.

Πρόκειται για τον πνευματικό του πατέρα, μακαριστό Μητροπολίτη Πρεβέζης Μελέτιο, υπογραμμίζοντας ότι ο σεβασμός του προς τον γέροντα Μελέτιο θα γίνει θείος έρως και αγάπη πνευματική προς το πρόσωπο του χειροτονούμενου. «φέρε τὸν δάκτυλόν σου ὧδε καὶ ἴδε τὰς χεῖράς μου, καὶ φέρε τὴν χεῖρά σου καὶ βάλε εἰς τὴν πλευράν μου, καὶ μὴ γίνου ἄπιστος, ἀλλὰ πιστός» είπε ο Κύριος στον μαθητή του Θωμά.

Ωραιότερη ευκαιρία για τον Επίσκοπο, τούτη την Ημέρα της εορτής της ψηλαφήσεως του Κυρίου από τον Θωμά, απ’ αυτόν τον λόγο για να ερμηνεύσω την ιερωσύνη δεν υπάρχει. Γι’ αυτό βάλε καλά μέσα στο μυαλό σου τρία τινά: 1) ο κόσμος σε θέλει ικανό και άξιο για να τον πάρεις από το χέρι και να τον οδηγήσεις να ψηλαφήσει τις πληγές του Κυρίου, 2) για να ψηλαφήσεις τον Κύριο πρέπει να είσαι καθαρότερος απ’ τον ήλιο και 3) πρέπει να είσαι μιμητής Χριστού κατά τον ενάρετο βίο αγόμενος» είπε ο Σεβασμιώτατος.