Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Χανίων, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, διοργάνωσε Πνευματικό Συμπόσιο σεβασμού, μνήμης και τιμής προς τον αοίδιμο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρό Ειρηναίο, με τίτλο: «Ορθοδοξία και Οικονομία». Το Συμπόσιο έλαβε χώρα στις 2 Δεκεμβρίου 2015, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.
Στην αρχή του Συμποσίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, ανέγνωσε Μήνυμα της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «τὸ σύγχρονον ὑπόδειγμα τοῦ μακαριστοῦ Ἱεράρχου ἀποτελεῖ πολύτιμον κεφάλαιον διὰ τὴν ὑπέρβασιν τοῦ ἀτομοκεντρισμοῦ καὶ τὴν καλλιέργειαν τῆς συνεργασίας καὶ τῆς ἑνότητος καὶ ἐν τῷ εὐαισθήτῳ τούτῳ χώρῳ τῆς οἰκονομίας, πάντοτε βεβαίως ὑπὸ τὸ φῶς τῆς Ὀρθοδόξου ἐκκλησιαστικῆς παραδόσεως, ὥστε νὰ ἐπιτυγχάνηται ἡ ὑπέρβασις τῆς μαστιζούσης τὴν παγκόσμιον κοινότητα, ἀλλὰ καὶ τὸν ἐν Κρήτῃ θεοφιλῆ Ὀρθόδοξον λαόν, ποικιλομόρφου κρίσεως καὶ ἀσφαλῶς ὄχι μόνον οἰκονομικῆς ἀλλὰ πρωτίστως καὶ κυρίως πνευματικῆς».
Ακολούθως, η Δρ Πανδώρα Δημανοπούλου, ερευνήτρια στο Παρίσι, ανέπτυξε το θέμα: «Ποιά η απάντηση μπροστά στη δύσκολη οικονομική συγκυρία; Το οικονομικό μοντέλο του μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου», τονίζοντας τη μεγάλη σημασία του παραδείγματος του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου, ενώ στη συνέχεια ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ανέπτυξε το θέμα: «“Συνεταιρίζεσθαι” εν Ελλάδι: Αγωγή προς ενότητα και συνεργασία», αναλύοντας την πολυποίκιλη δραστηριότητα του μακαριστού Ιεράρχου κατά τη θητεία του στη Δυτική Γερμανία.
Στη συνέχεια, η κ. Ευαγγελία Κρασαδάκη, Δρ Πολυτεχνείου Κρήτης, ανέπτυξε το θέμα: «Η συμβολή του αοιδίμου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη στη δημιουργία και ανάπτυξη της ΑΝΕΚ», παρουσιάζοντας τη γένεση, καθώς και την ιστορική διαδρομή της ΑΝΕΚ και τέλος, ο κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, πρώην Υπουργός, παρουσίασε το θέμα: «Η ανάγκη αναθέσμισης της Χώρας», τονίζοντας πως η ιερή μορφή του μακαριστού Ιεράρχου αποτελεί πρότυπο για τη σύγχρονη εποχή μας, κυρίως ως ευθύνη απέναντι στην κοινωνία με τις καινοτόμες δράσεις του.
Στο πλαίσιο του Συμποσίου διερευνήθηκαν ποικίλες σημαντικές πτυχές της θεολογικής σκέψης του τιμωμένου, καθώς και της ευρύτερης συμβολής του στην παρουσία και την αποστολή της Ορθοδοξίας στο ευαίσθητο κομμάτι της ανάπτυξης, τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Κρήτη. Επίσης, τονίστηκε η ανάδειξη της σημασίας των Εταιρειών Λαϊκής Βάσης, ως προέκταση της ορθοδόξου παραδόσεως, αλλά και ως προτεινόμενο μοντέλο της σύγχρονης κοινωνικής οικονομίας, καθώς οι Εταιρείες Λαϊκής Βάσης στη Γερμανία και στην Κρήτη δημιουργήθηκαν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών. Στη συνέχεια αναλύθηκε ο τρόπος που κατανοούσε ο μακαριστός Ιεράρχης την έννοια του «συνεταιρίζεσθαι», όπως επίσης και ο ρόλος που διαδραμάτισε στην επιστροφή των Ελλήνων μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Χαιρετισμός στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας κ. Χριστοφόρος (Εκκλησία της Κύπρου), ενώ την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος ευχαρίστησε τους φορείς που διοργάνωσαν την πνευματική Εσπερίδα σημειώνοντας ότι και σήμερα η Εκκλησία πρέπει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κρήτης και της Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί η μεγάλη προσέλευση του κοινού στην εκδήλωση, κυρίως νέων ανθρώπων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα και να εμπνευσθούν για την πρωτοπόρες δράσεις του αοίδιμου Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου.