Της Στεφανίας Σούκη
Οι καθυστερήσεις για το κλείσιμο της συμφωνίας, το χαμηλό μίσθωμα που προσέφερε το Δημόσιο, αλλά και το εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαίνισης που χρειάζεται το κτίριο, το οποίο παραμένει σε αχρησία τα τελευταία χρόνια ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τελικά το σχέδιο μετακόμισης του ΥΠΕΚΑ στο ακίνητο της Εκκλησίας της Ελλάδος της οδού Μητροπόλεως παραπέμπεται για μία ακόμη φορά στις… καλένδες.
Δημόσιο και Εκκλησία τελικά δεν τα βρήκαν, με την πλευρά του Υπουργείου να προσφέρει ετήσιο μίσθωμα της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ, το οποίο θεωρήθηκε ιδιαίτερα χαμηλό δεδομένου μάλιστα ότι το κτίριο χρειάζεται μεγάλες παρεμβάσεις, τις οποίες το Δημόσιο δε φαίνεται να ήταν διατεθειμένο να αναλάβει.
Από την πλευρά του, το ΥΠΕΚΑ είχε υποστηρίξει προ μηνών ότι με τη μετεγκατάστασή του στο ακίνητο (το οποίο στέγαζε στο παρελθόν, πρίν τη μετακόμισή του στο Μαρούσι, το υπουργείο Παιδείας) θα εξοικονομούσε σημαντικά κεφάλαια αφού για την στέγαση των υπηρεσιών του σε 29 διαφορετικά κτίρια καταβάλλει μισθώματα 6 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι πέραν του συγκεκριμένου ακινήτου, κατά το πρόσφατο παρελθόν, το υπουργείο είχε έλθει σε συμφωνία με τον όμιλο Folli Follie, ιδιοκτήτη του ΜΙΝΙΟΝ, για την εγκατάστασή του στο κτίριο της οδού Πατησίων, έναντι ετήσιου μισθώματος της τάξεως του 1,8 εκατ. ευρώ, συμφωνία ωστόσο η οποία επίσης ακυρώθηκε πέρυσι το Μάιο.
Στο επόμενο βήμα, η αρμόδια Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών προχωρεί στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για το κτίριο της οδού Μητροπόλεως 15, συνολικής επιφάνειας 9.500 τ.μ., για τον οποίο οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στο τέλος Μαρτίου.
Η Εκκλησία ζητεί αυτή τη φορά εγγυητική τραπέζης για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό και για ποσό ύψους 400 χιλ. ευρώ με εξάμηνη ισχύ από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προσφορών.
Επιπλέον, με βάση τους όρους του διαγωνισμού, ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να προβεί σε ριζική ανακαίνιση του σκελετού, όπου χρειάζεται, ενώ η επιλογή της πρότασης αξιοποίησης και των προτεινόμενων λύσεων βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει και όλο το φάκελο των αδειοδοτήσεων.
Επισημαίνεται εδώ ότι είναι η πολλοστή προσπάθεια της Εκκλησίας, κατά την τελευταία πενταετία (οπότε και το κτίριο παραμένει κενό) να αξιοποιήσει το εν λόγω ακίνητο μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ολοι οι προηγούμενοι διαγωνισμοί κατέληξαν άγονοι, έστω κι αν κατά καιρούς είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον γνωστά ονόματα του ξενοδοχειακού κλάδου, όπως οι όμιλοι Δασκαλαντωνάκη, Εlectra κ.τ.λ., δεδομένου ότι το ενοίκιο που ζητούσε η Εκκλησία είχε οριοθετηθεί στα πέριξ του 1,8 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.