You are currently viewing Το σχόλιο της εβδομάδας, για τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Γ´

Το σχόλιο της εβδομάδας, για τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο Γ´

  • Reading time:1 mins read

 

Μία σοβαρή ίωση μας εμπόδισε να εκκλησιαστούμε την Κυριακή, ανήμερα της Υπαπαντής. Είχαμε όμως τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την εορταστική θεία λειτουργία, από τη Δημόσια Τηλεόραση, η οποία μετέδιδε τον πανηγυρικό εορτασμό της Υπαπαντής από την Καλαμάτα, με τη συμμετοχή εννέα (9),Αρχιερέων. Ζωή να έχουν!!
Δεν θα σχολιάσουμε εδώ τον αριθμό των Ιεραρχών, ούτε το ετερόκλητο της σύνθεσης καθώς και το πού στοχεύουν όλα αυτά.
Ωστόσο, είναι παλιά η συνταγή αυτή, όταν κάποιος Ιεράρχης έχει υψηλές βλέψεις,μα δεν επιτυγχάνει πάντα.
Την ακολούθησαν στο παρελθόν πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο αείμνηστος Μεσσηνίας Χρυσόστομος Α ´Δασκαλάκης, πλην όμως, εκοιμήθη ήσυχος, την παραμονή της Αρχιεπισκοπικής εκλογής του 1957, οτι την επομένη θα ήταν Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και εξύπνησε τελικώς Μεσσηνίας και πάλι.
— “Έτσι είναι οι Αρχιερείς πουλάκι μου”, θα μας έλεγε τώρα, αν ζούσε, ο αείμνηστος Μεγάλος Αρχιεπίσκοπός μας Χριστόδουλος, μαθημένος από τέτοιες συμπεριφορές!
Αφορμή ωστόσο για το σχόλιο της εβδομάδας, μας έδωσε η εμφάνιση του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Γ ´, όταν ως επιχώριος Μητροπολίτης Μεσσηνίας, μνημόνευε τους τεθνεώτας κατά την Μεγάλη Είσοδο.. Είχε το Άγιο Διδκοπότηρο στην.. κοιλιά του(για να μην πώ και πιο.. χαμηλά ) και το κρατούσε, σα να ήταν ποτήρι με νερό ή κανάτα έτοιμη για μπουγιέλομα!
Έλεος Αγιοι!!!
Μας χρειάζονται επειγόντως μαθήματα λειτουργικής και μάλιστα σε ανώτατα επίπεδα της Ιεραρχίας των κληρικών μας!
Είναι δυνατόν Ιεράρχης και μάλιστα καθηγητής Πανεπιστημίου, να κρατάει τόσο πρόχειρα, για να μήν πώ τίποτα χειρότερο , τα Αγια των Αγίων και μάλιστα την ώρα της μνημόνευσης ψυχών, υπέρ ών ο Χριστός απέθανε;
Και για να μη χειροτερέψω την εντύπωση που απεκόμισα,δε μιλάω για το ξεκούμπωτο Ωμόφορο… Αυτό είαι θέμα προσωπικού styling και εκκλησιαστικής ανατροφής του κάθε Αρχιερέως! Αλλά το πώς κρατάμε τα ιερά σύμβολα, μας καθοδηγεί η ίδια η Εκκλησία με τις συμβουλές της κι εδώ εκπτώσεις δεν χωρούν!.
Αυτό σαν παρατήρηση γιατί αν και παρακολουθούσαμε τη λειτουργία ως” θέαμα”, από την τηλεόραση, μας καταφάνηκε η προχειρότητα της εμφάνισης του λειτουργού Αρχιερέως μία τόσο ιερή στιγμή!