Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Καστοριάς τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός για τον εορτασμό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, σήμερα Σάββατο 15 Μαρτίου 2014, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ.
Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με τον βιογράφο και μαθητή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, τον Άγιο Φιλόθεο τον Κόκκινο, η πόλις που τίμησε πρώτη τον Άγιο Γρηγόριο ήταν η Καστοριά, πριν ακόμα το κέντρο της Ορθοδοξίας μας το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τον ανακηρύξει Άγιο.
Επίσης, η πρώτη εικόνα του Αγίου, όπως σημειώνει ο Άγιος Φιλόθεος, φιλοτεχνήθηκε στην Καστοριά.
Άλλωστε, σε 4 βυζαντινούς Ιερούς Ναούς της πόλεώς μας υπάρχουν αγιογραφίες του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, όπως στους Αγίους Τρεις της Μητροπόλεως, στους Ταξιάρχες του Αποζαρίου, στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο της Μονής Μαυριωτίσσης και στον Άγιο Γεώργιο του Βουνού.
Στο λόγο του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε ένα τροπάριο του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου, “Θεολόγον τον μέγαν και ιερόν όργανον, Πνεύματος Αγίου δειχθέντα, θείον Γρηγόριον, τον Παλαμά ανυμνώ, των Θεολόγων απάντων, την ορθήν ανάπτυξιν και επισφράγισμα”.
Τόνισε δε χαρακτηριστικά ότι η Βʼ Κυριακή των Νηστειών αποτελεί συνέχεια της Κυριακής της Ορθοδοξίας και πως ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς είναι ο μέγιστος Θεολόγος, ο οποίος φωτιζόμενος από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, παρουσίασε τη διδασκαλία των Αγίων πατέρων τη δύσκολη εποχή στην οποία έζησε.
Και συνέχισε ο Σεβασμιώτατος λέγοντας, πως αν σήμερα είμαστε χριστιανοί ορθόδοξοι, αυτό το οφείλουμε στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.
Αν χρησιμοποιούμε τη μέθοδο θεραπείας της Εκκλησίας μας, για να θεραπευθούμε από τα πάθη, το οφείλουμε στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά.
Και κατέληξε σημειώνοντας πως εμείς στην Καστοριά είμαστε τα πνευματικά παιδιά του Αγίου Γρηγορίου και πως στους ώμους μας έχουμε μια βαριά κληρονομιά.
Αυτό που κράτησε ο Άγιος, αυτό πρέπει να κρατήσουμε, αυτό δίδαξε, αυτό να διδάξουμε, αυτό που έζησε αυτό πρέπει να ζήσουμε κι εμείς.