You are currently viewing Τα “συν” και τα “πλην”, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

Τα “συν” και τα “πλην”, του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου

  • Reading time:1 mins read

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ Μ.ΤΖΟΥΜΑ

Ο τελευταίος που θα περιμένατε να γράψει σήμερα κάτι ειδικά για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και οπωσδήποτε εποικοδομητικό της προσωπικότητάς του, θα ήμουν εγώ!
Ομως, η προσήλωσή μου στον θεσμό, ανεξαρτήτως προσώπων, είναι γνωστή και διαχρονική! Είτε ο Σεραφείμ ήταν Αρχιεπίσκοπος, είτε ο Χριστόδουλος, είτε τώρα ο Ιερώνυμος Β ´, πάντα θεωρούσα τον εκάστοτε Αρχιεπίσκοπο και Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως αρχηγό της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας μας!
Επιπροσθέτως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα επτά και πλέον χρόνια που ευρίσκεται στην Αρχιεπισκοπικό θρόνο, απέδειξε πως η Εκκλησία της Ελλάδος είναι μία και ενιαία!

Η εναλλαγή των προσώπων στη διοίκησή της είναι για να επιβεβαιώνουν οτι η Εκκλησία μπορεί και πορεύεται για αιώνες τώρα ως θεσμός και μάλιστα θεοίδρυτος υπεράνω προσώπων!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ο Β ´, άγει σήμερα τα σεπτά ονομαστήριά του.
Συνηθισμένος σε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής, μακριά από τα φώτα δημοσιότητας και την πολύβουη Αθήνα, αποσύρθηκε με ολίγους στενούς συνεργάτες του και τα πνευματικά του παιδιά-αναστήματα, στο ιδιόκτητο Μοναστήρι που διαθέτει στην περιοχή Ζάλτσα Βοιωτίας, με οπτική διέξοδο στον Κορινθιακό.
Δεν θέλησε να εορτάσει μαζί με πολύ κόσμο, γεγονός που δεν θα περνούσε απαρατήρητο, αλλά να παραμείνει στην μεγάλη του αγάπη, τη Βοιωτία, πλαισιωμένος από ολίγους καί αγαπημένους φίλους.
Οπως σε όλη του την διακονία,ως επίσκοπος της Βοιωτίας ο Ιερώνυμος,δεν επιθυμούσε την πρόκληση και τη δημοσιότητα έτσι και ως Αρχιεπίσοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος σήμερα, έχει επιλέξει έναν σιωπηλό τρόπο διακυβέρνησης του σκάφους της Εκκλησίας!

Από την πρώτη στιγμή που ανήλθε στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο, κράτησε την προσωπική του ζωή μακριά από τα ΜΜΕ. Το αυτό πράττει μέχρι τώρα!

Αν τολμούσαμε να βάλουμε πάνω σε μία πλάστιγγα τα “υπέρ” και τα “κατά” του Ιερωνύμου, αυτό το προσόν της διάκρισης, θα έλαμπε πάνω του ως πρώτη και μεγίστη αρετή!
Αναλαμβάνοντας την ηγεσία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και την Προεδρία της Ιεράς Συνόδου,στην μετά Χριστόδουλο εποχή,πολλοί περίμεναν οτι ο Ιερώνυμος θα λειτουργούσε ρεβανσιστικά και θα αποψίλωνε τον εκκλησιαστικό οργανισμό από όλους τους “χριστοδουλικούς”. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος όχι μόνο δεν φέρθηκε έτσι, αλλά άφησε σε καίριες θέσεις της διοίκησης της Εκκλησίας, ανθρώπους- κληρικούς του Χριστοδούλου!
Θέλησε με τον τρόπο αυτό να δείξει οτι η Εκκλησία έχει συνέχεια ανεξαρτήτως των προσώπων που προίστανται!
Επιπλέον, σε πολλά θέματα,όχι μονο δεν άλλαξε την πορεία των πραγμάτων που γίνονταν επί Χριστοδούλου, αλλά τα ακολούθησε πιστά και τα μιμήθηκε σε όλα τα επίπεδα!
Για παράδειγμα μπορεί η ΜΚΟ “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ” να καταργήθηκε για άλλους λόγους, αλλά και η “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” που ήλθε στη θέση της,δεν έχει διαφορές αφού ακολουθεί απαρασάλευτα το δρόμο της και το έργο της!
Στον τομέα των προαγωγών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λειτούργησε με άμεσο τρόπο και χωρίς κόμπλεξ!
Αν ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στα δέκα έτη που κράτησε στα χέρια του το πηδάλιο της Εκκλησίας, προήγαγε 4-5 πνευματικά του αναστήματα σε Αρχιερείς —και επειδή δεν τόλμησε όσο έπρεπε, άφησε πίσω του να αναμένουν αρκετά ακόμη στην Αθήνα και στο Βόλο– ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα εφτά χρόνια που Αρχιεπισκπεύει, τους προήγαγε ολους. Και καλά έκανε!
Αυτό που πρέπει να πούμε πάντως και το οποίο ισχύει όχι μόνο για τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο αλλά και για τους προκατόχους του είναι οτι δυστυχώς στον τομέα της επιλογής των προσώπων για προαγωγή, δυστυχώς δεν επελέγησαν πάντα τα σωστά πρόσωπα προς Αρχιερατεία! Το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζεται αυτή η ανερμάτιστη παραγωγή νέων Μητροπολιτών που από τη στιγμή που βάλλουν τη Μίτρα και το εγκόλπιο “τυρβάζουν περί πολλά(για όλα τα άλλα), πλήν ενός εστί χρεία”.

Στον λειτουργικό τομέα ο Ιερώνυμος,
μπορεί να υστερεί έναντι του προκατόχου του σε ιεροψαλτικές επιδόσεις, στην φωνή και στο κήρυγμα αλλά εκπέμπει μία ήρεμία και μία νηφαλιότητα που ωθεί τον εκκλησισζόμενο να εισχωρήσει στα άδυτα των αδύτων και να παρακολουθήσει με ηρεμία και δέος την θεία λατρεία.

Επίσης ο Ιερώνυμος δεν ανήκει στους Ιεράρχες που θέλουν να κάνουν θόρυβο με τις δηλώσεις τους!
Στα επτά χρόνια που είναι Αρχιεπίσκοπος, μόνο δύο ή τρείς φορές θυμόμαστε να έχει κάνει θόρυβο εκκωφαντικό με δηλώσεις του και πάντα για θέματα που άπτονται της Εκκλησίας!
Οι μοναδικές στιγμές που ξέφυγε από την σταθερή γραμμή του ήταν όταν απευθύνθηκε αυστηρά προς την διεθνή κοινότητα για το αν
και κατά πόσο ασχολήθηκε ποτέ σοβαρά με τους απανταχού μετανάστες,οι οποίοι έχουν κάνει τα σύνορα της Ευρώπης ξέφραγο αμπέλι!

Προχθές ακόμη ευρισκόμενος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην Λεβαδειά και ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους τί απαντά στους εταίρους μας που είπαν πως θέλουν “αίμα”,από το λαό μας,απάντησε με ένα ελαφρό μειδίαμα οτι “εμείς θα τους δώσουμε πνεύμα”. Και το εννοούσε!

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανήκει στην παλαιά εκείνη κοπή Ιεραρχών που θέλει να είναι σταθερά προσηλωμένος στο έργο και στην αποστολή της Εκκλησίας και ολιγότερο παρεμβατικός στα του κόσμου τούτου και κυρίως στην πολιτική!

Ο Ιερώνυμος μπορεί να σε ακούει και να σε βλέπει αμίλητος και να νομίζεις πως ούτε σε άκουσε,ούτε σε είδε και μετά από λίγο να εκπλήσσεσαι όταν βλέπεις να τηρεί ή προσπαθεί να εκτελέσει όσα του ζήτησες και υποσχέθηκε οτι θα κάνει με την απλή έκφραση “καλά, καλά”, που γιαυτόν σημαίνει λόγος τιμής.
Στην παρούσα φάση που διέρχεται η χώρα μας, με μία κυβέρνηση αθέων και αντικληριστών στο τιμόνι, ο Ιερώνυμος κρατά γερά τις ισορροπίες!

Δεν ξέρω αν θα θα ήταν εύκολο να διαχειριστεί κάποιος άλλος Πρωθιεράρχης αυτή την κατάσταση που διέρχεται η πατρίδα και η Εκκλησία με τον ίδιο τρόπο που τα έχει καταφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος!
Στις σχέσεις με το Φανάρι μπορεί να πέρασε η εποχή του μέλιτος αλλά μέσα από μία διένεξη που δημιουργήθηκε δόθηκε η ευκαιρία στον Ιερώνυμο να καταλάβει πως αλλιώς αντιδράς όσο ευρίσκεσαι εκτός χορού και αλλιώς αν παραλάβεις στα χέρια σου τις ευθύνες και την ηγεσία της Εκκλησίας τότε ξέρεις και φέρεσαι αναλόγως!

–“Το διακύβευμα είναι αυτό που καθορίζει τη στάση μας σε όλα τα μεγάλα γεγονότα με τα οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι..” είχε πεί κάποτε σε συνέντευξή του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος!

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό για τα επτά και πλέον έτη που ευρίσκεται στο πηδάλιο της Εκκλησίας μας ο Ιερώνυμος θα λέγαμε οτι τα “σύν” είναι περισσότερα από τα “πλήν” και τούτο διότι και τα πλην που υπάρχουν απορροφούνται μέσα στην χοάνη των θετικών ενεργειών!
Η εποχή που ζούμε έχει ανάγκη από θετική ενέργεια και από έργα περισσότερο από κούφια λόγια, κενά περιεχομένου!
Ευχόμαστε από καρδιάς στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έτη πολλά και καρποφόρα!
Τα χρόνια που έρχονται θα είναι πολύ κρίσιμα και η Εκκλησία μας θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο σε όλο αυτό!

Πηγή φωτογραφίας : Ίδρυμα ΚΟΚΚΟΡΗ δια χειρός Αρχιμ. Νικόδημου Φαρμάκη