Από την 1η έως την 4η Μαίου πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση των μελών του «κύκλου των μαθητών του πάπα J. Ratzinger/Βενεδίκτου ΙΣΤ», του οποίου την εποπτία έχει ο καρδινάλιος K. Koch. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε στην ιστορική Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, με την θερμή φιλοξενία που παρείχε ο Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος, Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Προσκεκλημένος του ανωτέρω «κύκλου» επιστημόνων, ειδικών στην έρευνα του έργου του J. Ratzinger, να πραγματοποιήσει την κεντρική εισήγηση ήταν ο Αναπλ.Καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Κουρεμπελές ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ένας Πάπας του Λόγου στον λόγο ενός Πάπα». Στην ομιλία του παρουσίασε πτυχές της χριστολογικής σκέψης του J. Ratzinger στο πλαίσιο της συνάντησής του με την ορθόδοξη θεολογία. Ως εκ τούτου τέθηκε ως προβληματισμός για γόνιμη συζήτηση η δυνατότητα διαλόγου της θεολογικής συγγραφής του πάπα Βενεδίκτου με την ορθόδοξη θεολογία, στον βαθμό που αυτή προκρίνει τη σάρκωση του Λόγου ως λόγο «ενύπαρκτης θεολόγησης».
Ο καρδινάλιος Kurt Koch, Πρόεδρος του Ποντιφικικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών, έχοντας ήδη υπόψη του εκ των προτέρων την ανωτέρω εισήγηση, ανταποκρίθηκε στην επιστημονική της ανάπτυξη με σχετική εισήγησή του, στην οποία εξέφρασε τη συμφωνία του με την προσέγγιση του κεντρικού ομιλητή. Μάλιστα πρόκρινε στοιχεία από τον χώρο του πατερικού τρόπου της θεολογίας του πάπα J. Ratzinger, από την κοσμολογία και τη λειτουργιολογική του ενατένιση της θεολογίας, επιβεβαιώνοντας τη «νεοχαλκηδόνια» θεολογική του υποδομή.
Η γόνιμη συζήτηση που προέκυψε έδωσε τη ευκαιρία να γίνουν λεπτομερείς διευκρινίσεις. Κατά την παραμονή τους στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρο θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να ξεναγηθούν στους χώρους της “Σιωπηλής Σχολής” που ύστερα από 40 και πλέον χρόνια από τότε που υποχρεώθηκε να κλείσει “περιμένει” την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας.
Τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου η συνάντηση έγινε στη «Μεγάλη του Γένους Σχολή». Ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, ως κύριος εισηγητής με θέμα «Η άρση των αναθεμάτων μεταξύ Ανατολής και Δύσης κατά τον J. Ratzinger» ανέπτυξε ένα άκρως ενδιαφέρον προβληματισμό που έθεσε ιστορικοκανονικές διαγραμμίσεις ενός θεολογικού διαλόγου που αναζητά τη σημασία του για το παρόν μέσα από την έκφραση του J. Ratzinger. Στην πολύ ενδιαφέρουσα αυτή εισήγηση υπήρξε επίσης ανταπόκριση των συνέδρων με ερωτήσεις που εξέφρασαν την αγωνία των ειδικών δογματολόγων ρωμαιοκαθολικών θεολόγων για τα προβλήματα του διαλόγου Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών σήμερα.
Στις συνεδριάσεις του «κύκλου των μαθητών του J. Ratzinger» αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι η αναφορά σε ειδικές μελέτες των συμμετεχόντων στο έργο του. Ετσι ο διδάσκων θέματα ορθόδοξης θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης κ. Στέφανος Αθανασίου ανέπτυξε κύρια σημεία της γραφής του από τη διδακτορική του διατριβή, σχετική με την εσχατολογία του J. Ratzinger. Σε αυτού του είδους τις αναπτύξεις θεμάτων οι σύνεδροι, όλοι ειδικοί στην έρευνα της εργογραφίας του J. Ratzinger, ανταποκρίνονται με κριτικές παρατηρήσεις που σκοπό έχουν τη βελτίωση και εμπλουτισμό των νέων επιστημονικών εργασιών.
Αξίζει να αναφερθεί ότι με ιδιαίτερη συγκίνηση έδειξαν οι ρωμαιοκαθολικοί σύνεδροι κατά την ξενάγησή τους στο Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο (διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ), στην Αγία Σοφία και σε άλλους τόπους του χριστιανικού πολιτισμού της Πόλης.
Το επόμενο συνέδριο θα φιλοξενηθεί από το Κοινοβούλιο της Γερμανικής Ομοσπονδίας το 2015.