You are currently viewing Συνάντηση Επιταφίων στο νησί της Χίου (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Συνάντηση Επιταφίων στο νησί της Χίου (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

  • Reading time:2 mins read

Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, πιστοί σε όλες τις ενορίες της Χίου, παρακολούθησαν τη λειτουργία του Επιταφίου και την περιφορά του στις γειτονιές και την πόλη του νησιού.

Από το πρωί της Μ. Παρασκευής μέχρι και αργά το βράδυ, ξωκλήσια, ναΐσκοι και ναοί, πήραν ζωή μέσα από τα πάθη του Εσταυρωμένου.

Μικροί και μεγάλοι, έψαλαν τα εγκώμια της Μ. Παρασκευής γύρω από τους εντυπωσιακούς Επιτάφιους, που για μία ακόμη χρονιά παρά την οικονομική κρίση ήταν ανθοστολισμένοι με λουλούδια της χιώτικης γης σε εντυπωσιακούς συνδυασμούς χρωμάτων.

Η κάμερα του «Πολίτη», βρέθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Χίου, καταγράφοντας ξεχωριστές στιγμές, τόσο κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας όσο και κατά τη συνάντηση των Επιταφίων της πόλης στην πλατεία Βουνακίου υπό την κατανυκτική μουσική της Φιλαρμονικής του Δήμου Χίου.

Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος λίγο πριν την άφιξη της πομπής στην κεντρική πλατεία του νησιού προσκύνησε στο άγαλμα του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Χίου Πλάτωνα που πάσχα του 1822 απαγχονίστηκε από τους Οθωμανούς.

Λίγο αργότερα απευθυνόμενος στο ποίμνιό του που κατέκλυσε την πλατεία Βουνακίου είπε χαρακτηριστικά:

«Το μήνυμα της θυσίας του Μητροπολίτη Πλάτωνα έκανε τους αμέσως επόμενους προγόνους μας να σταθούν με λεβεντιά απέναντι στον Ιταλικό Φασισμό και τον Γερμανικό Ναζισμό και να δείξουν στους λαούς πως πρέπει να ζουν και πώς πρέπει να πεθαίνουν.

Αυτό το μήνυμα δίνει ελπίδα και στη σημερινή εποχή. Σε εποχή αντιφάσεων και αντινομιών, δίνει ελπίδα σε τούτον τον λαό, τώρα που βλέπει το λυκαυγές των θυσιών και των προσπαθειών του για να εντείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειες του ώστε να μπορέσει να σταθεί και πάλι εκεί που η ιστορία τον έταξε.

Γιατί όπως έχω ξαναπεί: Ναι ως έθνος χρωστούμε, όχι εκεί που μας λένε, χρωστούμε σε αυτούς που ήρθαν και σε αυτούς που θα έρθουν. Το μήνυμα Του εκουσίως αναβάντος επί του Σταυρού και η ελπίδα της Αναστάσεώς Του ας θεριεύει την ελπίδα για την ανάσταση της προσδοκίας του καθενός μας και να ξέρουμε ότι δίπλα στον Χριστό η ελπίδα αυτή υποστασιάζεται και υλοποιείται», είπε ο Μητροπολίτης Χίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στην Ακολουθία του Επιταφίου ήταν εκτός από την τοπική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ο Υφυπουργός Ν. Μηταράκης αλλά και ο Λαγκαδούσης Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Α. Γρέγος.

 http://youtu.be/jTb-iclpOB4

0-xios

0-xios1

0-xios4

0-xios8

0-xios2

0-xios3

0-xios5

0-xios6

0-xios7

0-xios9

0-xios11