Κατά μία ευλογημένη σύμπτωση έχω παραστεί και στις τρείς ενθρονίσεις που έχουν γίνει από το 1999 έως σήμερα, στην Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος.
Πρόκειται για μία από τις τρείς μεγαλύτερες Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος κσι σε έκταση αλλά κσι σε πληθυσμό και ενορίες και ιερείς.
Αυτή η Μητρόπολη δεν ευτύχησε να έχει σταθερή διοίκηση τα τελευταία 70 χρόνια. Από την εποχή του Γέροντα Κυρίλλου του Α ´
κατ´αρχήν, που εκθρονίσθηκε κακήν κσκώς το 1967, για να τον διαδεχθεί ο Κωνσταντίνος επί Ιερωνύμου του Ά,η Μητρόπολη αυτή έζησε πολλές αναταράξεις. Αλλά και ο Κωνσταντίνος στη συνέχεια,δεν ετερμάτισε φυσιολογικά την θητεία του ως Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος. Κηρύχθηκε έκπτωτος το 1974 και εξελέγη διάδοχός του ο Κλεόπας, προσωπικός φίλος και “σειρά”( και ομήλικος) του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.
Ο Κλεόπας είναι ο μόνος εκ των Μητροπολιτών της 70ετίας αυτής, που τερμάτισε φυσιολογικά τον Επισκοπικό βίο του, ύστερα από 25 έτη αρχιερωσύνης.
Το έτος 1999, επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου εξελέγη και ενθρονίσθηκε ο Θεόκλητος.
Ο Θεόκλητος παρέλαβε μία Μητρόπολη αχυρώνα, κυριολεκτικά αχούρι και την μετέτρεψε σε ενάμιση χρόνο σε Μητρόπολη ζηλευτή!
Θυμάμαι ακόμη μέχρι σήμερα το Επισκοπείο, όταν ήλθαμε να το παραλάβουμε μερικές ημέρες μετά την εκλογή του Θεοκλήτου.
Και Τί δε βρήκαμε μέσα
σ´αυτό.Από ποντίκια και σκορπιούς μέχρι κατσαρίδες και φίδια!
Κι όπως αυτός ο χώρος με τη χάρη του Θεού και την οργανωτικότητα που διέθετε ο αδικημένος πολλαπλώς Θεόκλητος, έγινε θαυμαστός και δακτυλοδεικτούμενος!
Και ο Θεόκλητος δεν έμεινε μόνο σε υλικά επιτεύγματα!
Πολύ γρήγορα φάνηκε η διαφορά και στην πνευματική ζωή της συγκεκριμένης Μητρόπολης.Νέοι και μορφωμένοι κληρικοί τον πλαισίωσαν στα καθήκοντά του και η Μητρόπολη αυτή έγινε πολύ γρήγορα το πνευματικό κέντρο της Θεσσαλίας.
Ποιός δεν θυμάται τα συχνά ταξίδια του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τότε που τον ακολουθούσαν παντού οι τηλεοπτικές κάμερες και έδειχναν τις επισκέψεις του και τις διαδρομές του σε όλη την επαρχία.
Ομως πολύ σύντομα εμφανίσθηκε ο διάβολος και βάσκανε την νέα και αναπτυξιακή πορεία της Εκκλησίας γενικά και ειδικά οτι άγγιζε τον Χριστόδουλο και το όποιο περιβάλλον του!
Η Εκκλησία της Ελλάδος έζησε για δύο περίπου χρόνια έναν ανελέητο διασυρμό στο πρόσωπο του τότε Αρχιεπισκόπου κυρίως αλλά και εναντίον κάποιων αδύναμων κρίκων που υπήρχαν στην αυλή του.
Ο Θεόκλητος ήταν ένας εξ αυτών! Και Τί δεν είπαν εναντίον του τότε! Και οι αδελφοί του Αρχιερείς, αυτοί που έγιναν ελέω Χριστοδούλου, αντί να γίνουν μία γροθιά και να πούν οτι κάτω τα χέρια σας από τον αδελφό μας, έτριβαν τα χέρια τους γιατί ήθελαν να απαλλαγούν από την παρουσία του και να μειώσουν την επιρροή του στον τότε Αρχιεπίσκοπο! Και τα κατάφεραν!
Ο Θεόκλητος υπό το βάρος αυτής της τεχνητής κρίσης παραιτήθηκε από Μητροπολίτης, γενόμενος με τον τρόπο αυτό ο τρίτος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος που φεύγει παραιτούμενος.
Τον διαδέχεται με μετάθεση
ο από Κυθήρων Κύριλλος, ο οποίος είχε εργασθεί στο παρελθόν Ιεραποστολικά στην Μητρόλπολη αυτή, τόσο επί Κυρίλλου του Α” όσο και επί Κλεόπα και η Σύνοδος με πρόταση του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τον ανταμείβει με μετάθεση από τα Κυπθηρα όπου υπηρετούσε από το 1998.
Δυστυχώς ο Κύριλλος Β ” ασθένησε και κατέστη ανήμπορος να διοικήσει την μεγάλη Μητρόπολη που ανέλαβε να διαποιμάνει.
Έτσι η Ιερά Σύνοδος ξεκίνησε όπως ήταν φυσικό, την διαδικασία κένωσης της Μητρόπολης και στη συνέχεια την πλήρωσή της. Ο Κύριλλος ο Β ´ ,επομένως αποτελεί τον τέταρτο Μητροπολίτη της συγκεκριμένης Μητρόπολης που δεν περάτωσε τον αρχιερατικό βίο του με φυσιολογικό τρόπο, αλλά αναγκάσθηκε να παραιτηθεί και εν τέλειο να απομακρυνθεί με την ενεργοποίηση του ισχύοντος νόμου με την αποστολή ειδικής επιτροπής!
Οι απρέπειες που έγιναν εκ μέρους κάποιων κληρικών της Μητρόπολης- υποτακτικών του Κυρίλλου του Β ´, εντάσσονται στον υπερβάλλοντα ζήλο που ήθελαν να επιδείξουν στο φυσικό τους προϊστάμενο για να τον κρατήσουν στη θέση του.
Πάντως με όλη αυτή την συμπεριφορά ο Κύριλλος έχασε και φόρτωσε αρνητικά την υστεροφημία του!
Η Ι. Σύνοδος της Ιεραρχίας με πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου εξέλεξε ως νέο Μητροπολίτη τον Τιμόθεο Άνθη ένα νέο, δραστήριο, μειλίχιο και πολλά υποσχόμενο κληρικό, ο οποίος καλείται να συνενώσει τα διεστώτα σε μία Μητρόπολη που έχει τραυματισθεί, από τις συχνές εναλλαγές των Ποιμεναρχών της.
Ο Τιμόθεος καλείται σε μία δύσκολη εποχή να αναδείξει όλα τα τάλαντα με τα οποία τον επροίκισε ο Θεός! Αναλαμβάνει μία Μητρόπολη με ασηνήθιστο περιβάλλον.. Εχει εν ζωή δύο προκατόχους, πρώην Μητροπολίτες ( Θεόκλητο και Κύριλλο)και η Μητρόπολη διαθέτει και βοηθό Επίσκοπο, τον Ρεντίνης Σεραφείμ. Δηλαδή ξεκινά με τους …. καλύτερους οιωνούς, για να ( μην)χαρεί τόσο- όσο θάθελε την Αρχιερωσύνη του!
Ευτυχώς για τον Τιμόθεο, ο ένας εκ των προκατόχων του, ο Θεόκλητος, αηδιασμένος από την συμπεριφορά ορισμένων Αγίων που θα έπρεπε να ήταν ευγνώμονες στο πρόσωπό του, έχει αποστασιοποιηθεί από την κεντρική σκηνή και προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ι. Μητρόπολης Καλαβρύτων κσι Αιγιαλείας, αλλά και όπου αλλού τον προσκαλούν κάποιοι φιλότιμοι εκ των Ιεραρχών μας!
Επομένως ο Τιμόθεος καλείται οχι μόνο να αναδείξει τα φυσικά του χαρίσματα αλλά και να εκπαιδεύσει έτι περισσότερο την υπομονή και τις αντοχές του, με όσα θα αντιμετωπίσει!
Πολλοί είναι αυτοί που τον συμβουλεύουν να ξεκινήσει την ποιμαντορία του με αυστηρό τρόπο! Αλλά ο ίδιος απαντά με το γνωστό Κερκυραικό ύφος του που θυμίζει τον αείμνηστο Γέροντά του Κερκύρας Τιμόθεο:
“-Περιμένετε βρε παιδιά! Έχουμε καιρό να τα δούμε όλα!”
Και το μόνο βέβαιο ειναι οτι ο Τιμόθεος το λέγει αυτό οχι για να κερδίσει χρόνο αλλά για να κατανοήσει πλήρως το νέο περιβάλλον στο οποίο καλείται να ευαγγελισθεί τον Χριστό και να καταγγείλει την αγάπη Του!!