You are currently viewing Προσδοκίες και ευχές

Προσδοκίες και ευχές

  • Reading time:1 mins read

του Σεβ.Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκοπίου

Τα ευλαβή συναισθήματα της πνευματικής ευφροσύνης και αγαλλιάσεως των Χριστουγέννων επηρεάζει αναποφεύκτως η συμβατική οριοθεσία της εισόδου στο νέον έτος. Τα επιτεύγματα του παρελθόντος αξιολογούνται, ενώ αναθάλλουν ελπίδες χρηστές και προσδοκίες με ειλικρινή μεταμέλεια να διορθώνουν σφάλματα και με την Χάρη του Θεού να τεθούν οι προϋποθέσεις για να έλθουν καλύτερες ημέρες σε όλα τα επίπεδα, το προσωπικό, το οικογενειακό, το εθνικό και το πανανθρώπινο.

Η στοργική τροφός και φρουρός Μητέρα Εκκλησία, όλοι όσοι την διακονούν και συνειδητά την εμπιστεύονται, αγωνίζεται και προσπαθεί να δίνει την μαρτυρία της πίστεως, της αγάπης και της ελπίδος. Η αισιόδοξη προοπτική της πορείας κάθε μέλους της να καθορίζεται με την καθαρή γνώση και πείρα του παρελθόντος, με την εναρμόνιση λόγων και έργων. Αδειάλειπτα αγωνίζεται να διαφυλαχθεί ανόθευτη η ευαγγελική Αλήθεια, η ιερή αποστολική και πατερική παρακαταθήκη, να τηρούνται οι πατρικές παραδόσεις, που δοκιμάσθηκαν μέσα στο χρόνο και διαφυλάχθηκαν με ζήλο. Ευαίσθητος δέκτης της αγωνίας, των πόθων και των προσδοκιών, εύχεται και μεριμνά για την πνευματική και υλική προκοπή των παιδιών της, ολόκληρης της ανθρωπότητος. Καρτερικά υπομένει τους σύγχρονους διώκτες της και επισημαίνει τον στραγγαλισμό της αλήθειας, την περιφρόνηση της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Εύχεται και παρακαλεί για όλους και για όσους με λόγια και έργα δείχνουν αδιαφορία ή μυκτηρίζουν την ευαγγελική Αλήθεια και τις πατροπαράδοτες ηθικές και πνευματικές αρχές και αξίες. Δεν επιβάλλει αναγκαστικά. Προβάλλει και υποστηρίζουμε ως μέλη, όπως έχουμε χρέος, την αλήθεια του Ευαγγελίου, τους Ιερούς Συνοδικούς Κανόνες, τις Ιερές Παραδόσεις μας, και διεκδικούμε το πνεύμα τους να επηρεάζει την πορεία και τον τρόπο ζωής και συμπεριφοράς του λαού.

Γι΄ αυτά με συνέπεια θα αγωνιζόμεθα, ενωμένοι, με ακλόνητη πίστη στο Θεό, αδελφωμένοι με τα δεσμά της ανυπόκριτης αγάπης. Μέσα από τις αντιξοότητες για την κατάκτηση της ζωής, με την βεβαιότητα ότι το μέλλον μας θα είναι από κάθε άποψη πιο λαμπρό και καρποφόρο θα συνεχίσουμε τον καλόν αγώνα για την πνευματική καλλιέργεια, την ηθική θωράκιση και την κατά Θεόν προκοπήν, ενθυμούμενοι τα λόγια του Αποστόλου μας Αγίου Παύλου: «Όταν μας υβρίζουν εμείς ευλογούμεν και ευχόμεθα αγαθά για τους υβριστές μας. Όταν μας διαβάλλουν και μας κατηγορούν, υπομονετικά προσπαθούμε να καταλαγιάσουν τα πάθη». Με τις σκέψεις αυτές θερμές απευθύνονται οι ευχές: Με την Χάρη και το Φωτισμό του Θεού ο νέος χρόνος να φέρει περισσότερη αγάπη, ειρήνη και προκοπή στον τόπο μας και στον σύμπαντα κόσμο.