You are currently viewing «Προς τον Λαό» για το σύμφωνο συμβίωσης θα απευθυνθεί η Εκκλησία

«Προς τον Λαό» για το σύμφωνο συμβίωσης θα απευθυνθεί η Εκκλησία

  • Reading time:0 mins read

Με την έκδοση φυλλαδίου «Προς τον Λαό» η Εκκλησία της Ελλάδος απαντά στην κυβέρνηση και την νομοθετικής πρωτοβουλία θα επεκτείνει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Μετά την έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ το πρωί της Παρασκευής η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι πάγια θέση της Εκκλησίας για το ζήτημα του γάμου και της συμβίωσης ζευγαριών είναι η θέση που διατυπώθηκε και εγκρίθηκε στην Ιεραρχία του Οκτωβρίου του 2013 ότι: «… σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων –εναλλακτικές μορφές οικογενείας – για την Εκκλησία και την θεολογία της περί γάμου και οικογενείας συνιστούν “εκτροπές” του οικογενειακού θεσμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε και λειτούργησε επί αιώνες στην ζωή του εκκλησιαστικού σώματος.

Ο γάμος και η οικογένεια, γεγονός κατ’ εξοχήν εκκλησιαστικό και κοινωνικός θεσμός θεμελιώδους σημασίας, γίνεται, όλο και περισσότερο, ατομική υπόθεση που εντάσσεται στην σφαίρα του ιδιωτικού βίου.

Φαινόμενα – “εκτροπές” εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική πραγματικότητα, είναι ο πολιτικός γάμος, η μονογονεϊκή οικογένεια, η ελεύθερη συμβίωση και ο λεγόμενος γάμος των ομοφυλοφίλων».

Σύμφωνα με τη ΔΙΣ η ανωτέρω Απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας θεωρείται σταθερή και αμετάκλητη.

Επιπλέον η Ιερά Σύνοδος διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι «αφετηρία των θέσεων της Εκκλησίας στο ανωτέρω ζήτημα είναι ο σεβασμός της αξίας του ανθρώπου, που είναι κέντρο της ορθόδοξης Θεολογίας, αλλά και θεμελιώδης αρχή στο ελληνικό Σύνταγμα. Από τον σεβασμό στην ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου απορρέει η απόρριψη οποιουδήποτε θεσμού – υποκατάστατου, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, με τον οποίο επιχειρείται ο υποβιβασμός της οικογενειακής ζωής στο επίπεδο των αστικών συναλλαγών, για την ανατροπή των οποίων αρκεί μία απλή αλλαγή γνώμης των συμβαλλομένων».